Trei picturi murale vor revitaliza comuna Chișcăreni și orașul Basarabeasca din Republica Moldova. Realizate și finisate de 4 artiști din Iași, România (Harcea Pacea și Frag.menta) și Republica Moldova (Vitalii Ungureanu, Sefon, iZZYiZVNE, Grek) în perioada 11 – 17 august 2023, lucrările vor aborda tematici relevante din punct de vedere cultural pentru anul 2023 (viața și opera lui Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu).
Obiectivele revitalizate prin artă urbană vor fi școala din satul Slobozia-Chișcăreni (în curs de finalizare) și Centrul de Tineret din orașul Basarabeasca. Vernisajul picturilor va avea loc în zilele de 16 august, la Basarabeasca, respectiv 17 august, în Slobozia-Chișcăreni, în prezența creatorilor și inițiatorilor proiectului. De asemenea, în proiect sunt incluse câte 2 workshop-uri susținute de artiștii din proiect.
Inițiat de către Asociația Artipic în anul 2020, proiectul Caravana de Artă Urbană și-a propus facilitarea accesului la cultură a comunităților defavorizate, precum și dezvoltarea peisajului cultural și a competențelor artistice și de implicare civică ale tinerilor. Până acum, zeci de de picturi au fost realizate în diverse comune și orașe mici din România și au fost organizate ateliere și programe artistice de care au beneficiat peste 10.000 de persoane. Episodul din Republica Moldova este realizat de Asociația Artipic în parteneriat cu Asociația Obștească Clubul Sportiv de Hip Hop „Urban Spirit”.
Asociația Artipic este o organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată în anul 2019, formată din membri activi pe scena industriilor creative ieșene, naționale și internaționale, ce organizează proiecte de promovare a artei murale, street art, graffiti și a artelor performative.
Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.
Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.