spot_img

Muzeul Abandonului pentru o lună în Piața Amzei 13 

Timp de o lună (10 august – 7 septembrie 2023), Muzeul Abandonului, primul muzeu exclusiv digital din România, va fi găzduit de spațiul expozițional al Cartierului Creativ, din Str. Amzei nr. 13. “Unboxing Muzeul Abandonului – live museum” este numele unei expoziții-laborator, care va aduce în fața publicului parte din activitățile de cercetare ale muzeului digital, dar și o translare parțială în plan fizic a expoziției Sighet – Cămin Spital. Muzeul Abandonului va prezenta în spațiu din Amzei 13: laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuală Sighet Cămin Spital, expoziția fizică cu aceeași temă, dar și 4 conferințe marca MA, ce se vor dezvolta în jurul mai multor paliere de lucru: particularități ale unui muzeul digital cu temă socială, arhiva abandonului, direcțiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 și 2024 și conexiunile cu comunitatea MA. 

Unboxing Muzeul Abandonului – live museum va deschide în 10 august un spațiu-eveniment versatil, în care publicul va putea vedea și experimenta viața unui muzeu din interior. Se vor realiza construcții și distilări ale expoziției Sighet. Cămin Spital sub formă de tururi ghidate prin multiple lentile: istoric, social, psihologic. Proiectului va funcționa caun spațiu-vitrină interactiv al unui șantier de muzeu virtual, în care poți vedea cum se alcătuiesc expozițiile, care sunt procesele din spatele lor, cum funcționează o arhivă muzeală, cum se conturează proiectele viitoare. În Amzei 13, timp de o lună, se va deschide o expoziție-laborator marca MA, dedicată  publicului atent la detaliu, la istoria spusă de obiecte și documente, la importanța conservării istoriei noastre recente, personale și naționale. 

Unboxing Muzeul Abandonului – live museum va cuprinde:

  • POP-UP MUSEUM PHYGITAL:Expoziția Sighet. Cămin Spital, într-un mix de obiecte fizice din colecția muzeului și 5 stații VR care vor permite explorarea în realitate virtuală a primei expoziții Muzeul Abandonului, dedicată căminului spital de la Sighet pentru copii irecuperabili
  • DIGITIZAREA arhivelor MA  – un mic laborator live de arhivare, în care vizitatorii pot vedea etapele creării unei arhive, așa cum se întâmplă ele în spatele ușilor închise ale muzeelor
  • TURURI GHIDATE ALE EXPOZIȚIEI, cu membri ai echipei MA
  • LABORATOR DE CERCETARE – masa de lucru a următoarei expoziții MA – ZAU DE CÂMPIE – Lumina din întuneric. Cea mai recentă expediție de cercetare a echipei Muzeul Abandonului va fi expusă parțial în cadrul spațiul din Amzei 13, iar vizitatorii vor putea fi martorii proceselor de coagulare a conceptului curatorial din expoziția pe care o vom finaliza în 2024. 
  • Joia la MA | Mini conferințe pe teme de interes ale muzeului. 

CALENDARUL PROIECTULUI :

Proiectul “Unboxing Muzeul Abandonului – live museum” se va desfășura în perioada 10 august – 7 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 12 și 20. Intrarea este liberă. 

Conferințele MA din cadrul “Unboxing Muzeul Abandonului – live museum”:      

10 august 2023

18:00-19:30 Unboxing Muzeul Abandonului |CONCEPT CURATORIAL

19:30 – VERNISAJ

17 august 2023, 18:00-20:00

Unboxing Muzeul Abandonului | ARHIVA

Prezentare Harta abandonului 

31 august 2023, 18:00-20:00

COMUNITATEA MA – intalnire cu contributorii Muzeul Abandonului și echipa curatorială

7 septembrie 2023, 17:30-22:00

17:30-19:30 Unboxing Muzeul Abandonului |LUMINA DIN ÎNTUNERIC

Prezentare & Dezbatere – despre Lumina din Întuneric – ZAU DE CÂMPIE, o nouă pistă de cercetare Muzeul Abandonului, rezultatele celei mai recente expediții de cercetare și schițele timpurii ale viitoarei expoziții virtuale marca MA. 

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1480482172762516 

Proiect susținut de NEPI Rockcastle / Mega Mall si Promenada București

Parteneri: The Institute si Cartierul Creativ

Parteneri media: Radio România Cultural, Gala Societății Civile, IQads, Scena9, Zile si Nopti, Iqool, Spotmedia. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508