ARS LIBRI JUNIOR anunță publicarea cărții ”Ah, părinții ăștia!”, de Makis Tsitas, cu ilustrații de Iris Samartzi, tradusă din limba greacă de Claudiu Sfirschi-Lăudat. Cartea a apărut în cadrul proiectului „Ars Libri: Fantezie și Aventură” (ALFA), cofinanțat de Uniunea Europeană, prin programul „Europa Creativă”, linia de finanțare „Circulația operelor literare europene”.
O carte originală și amuzantă care abordează relația dintre copii și părinți. De multe ori, copiii se întreabă de ce părinții le fac reproșuri, îi pedepsesc și de ce reacționează exagerat. Ei nu pot înțelege responsabilitatea pe care o poartă un părinte când vine vorba de copii. Cu toate acestea, atunci când copilul din poveste își asumă rolul de părinte, atunci și numai atunci își dă seama că părinții trebuie să pună limite, să impună reguli și să fie stricți cu copiii lor.
Makis Tsitas s-a născut în orașul Iannitsa, în 1971, iar în prezent trăiește la Atena, fiind directorul publicației literare online diastixo.gr. A studiat jurnalismul și a colaborat cu numeroase posturi de radio din Salonic. Multe texte ale sale (povestiri, piese de teatru, poezii) au fost cuprinse în antologii sau au apărut în reviste și ziare din Grecia și din străinătate. A scris cinci cărți pentru adulți și douăzeci și nouă de cărți pentru copii. Câteva dintre piesele sale de teatru au fost reprezentate cu succes pe scenă, iar compozitori greci recunoscuți au pus pe muzică versurile sale. Martor mi-e Dumnezeu, care este și primul său roman, a fost încununat, în 2014, cu „Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene” și a fost tradus până acum în unsprezece limbi europene, printre care și limba română, în traducerea lui Claudiu Sfirschi-Lăudat.
Iris Samartzi este ilustratoare de cărți pentru copii. Este stabilită la Atena, Grecia. A studiat grafică și design de interior, dar adoră și arta pentru copii. Obișnuiește să meargă în grădinițe, unde predă arta, organizează ateliere și… își găsește inspirația. A primit numeroase premii și distincții, printre care nominalizări la premiile „ALMA”, în 2021, și „H.C. Andersen”, în 2022 și 2020. De asemenea, este câștigătoare a „Premiului de stat pentru cărți ilustrate”, din Grecia, în 2021, 2016 și 2012, precum și a „Premiului IBBY Grecia pentru cărți ilustrate”, în 2017, 2016, 2015 și 2012.
Claudiu Sfirschi-Lăudat este absolvent al Facultății de Filosofie și director al Fundației Culturale Grecești. Activitatea de traducător este completată de aceea de dramaturg, trei texte ale lui fiind puse în scenă. Din 2019, este corealizator al podcastului „Față/Verso”, iar din ianuarie 2020 coordonează blogul „Osmé – The Perfume Review”, dedicat culturii olfactive. În 2022, a publicat cartea Osmé. Antologie de texte pentru nasul oricui.
Proiectul „Ars Libri: Fantezie și Aventură” (ALFA) își propune să participe la dialogul intercultural prin traducerea, din limbi europene mai puțin utilizate, a literaturii de calitate pentru copii. Astfel, vom traduce, publica, distribui și promova 24 de opere literare din 9 țări: Belgia, Republica Cehă, Grecia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Suedia, Ucraina și Ungaria. Prin demersul nostru vom invita copiii între 5 și 12 ani în lumea lecturii, încurajându-i să devină cititori pe tot parcursul vieții.
Înființată în anul 2007, ARS LIBRI este o editură de prestigiu care a câștigat încrederea publicului prin seriozitate și prin calitatea materialelor editoriale apărute sub egida sa. Suntem lideri de piață în ceea ce privește materialele educaționale (manuale și auxiliare școlare aprobate ME, materiale didactice etc.) cu grad ridicat de eficacitate și aplicabilitate, adaptate la curriculum-ul școlar actual și la cerințele societății contemporane. Recent, Ars Libri și-a diversificat gama de carte, deschizându-și portofoliul către literatura străină pentru copii (ficțiune și nonficțiune). Într-un timp scurt, editura a publicat numeroase titluri de interes, pentru vârsta 2-12 ani, apreciate deja de cititori.
ARS LIBRI JUNIOR este imprint al editurii ARS LIBRI.