Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a participat la Conferința Națională „Eudoxiu Hurmuzachi” – bicentenar, miercuri, 12 iulie 2023, la Muzeul Național al Literaturii Române.
Evenimentul a reunit un grup impresionant de participanți prestigioși, inclusiv Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, Zamfir Bălan, cercetător științific, prof. univ. dr. Nicolae Brânzea și Ginel Lazăr, cercetător al secției de istorie a Muzeului Național de Istorie a României. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române a fost amfitrionul conferinței.
Sub tema centrală a conferinței, participanții au adus în atenție contribuțiile și realizările remarcabile ale lui Eudoxiu Hurmuzachi în diverse domenii, precum istoria, politica, educația, conservarea patrimoniului cultural și arhivistica. S-au discutat deasemenea aspecte relevante privind lupta sa pentru drepturile românilor din Imperiul Habsburgic și influența sa semnificativă în dezvoltarea țării și angajamentul lui Hurmuzachi în sprijinirea culturii și educației, precum și în înființarea de școli și biblioteci în România secolului al XIX-lea.
Prezentările și dezbaterile au evidențiat importanța colecției de documente istorice adunate de Hurmuzachi, cunoscută sub numele de „Colecția Hurmuzaki”, un pilon fundamental al istoriografiei românești moderne. Cu acest prilej, conf. univ. dr. Mireille Rădoi a realizat o punte de legătură între personalitatea istorică și moștenirea lăsată de Hurmuzachi, spirit călăuzitor și inspirațional amintind că instituții precum Colegiul Național de la Rădăuți care astăzi îi poartă numele marelui iluminist român înregistrează rezultate excepționale sub motto-ul: „cunoaștere, competență, acțiune colectivă, performanță”, noțiuni care au definit complet viața distinsei personalități evocate.
„Biblioteca Centrală Universitară Carol I este parte a acestui eveniment important, care a adus în prim-plan figura lui Eudoxiu Hurmuzachi și contribuțiile sale semnificative în istoria și cultura României. Prin promovarea și valorificarea moștenirii culturale pe care acesta ne-a lăsat-o, continuăm să ne îndeplinim misiunea de a oferi acces la cunoaștere și de a sprijini cercetarea și educația în rândul comunității academice și al publicului larg. Transmitem mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acestei conferințe remarcabile, precum și participanților pentru prezența lor valoroasă și contribuțiile aduse și amintim cu această ocazie că la BCU Carol I poate fi consultată această capodoperă a istoriografiei românești – Colecția Hurmuzaki”, a declarat Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.