spot_img

”Întâlniri de Tezaur la Casa de Târgoveț”

Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, organizează marți, 27 iunie 2023, între orele 12.00-15.00, la Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural (sediul INP din Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4, București) expoziția și atelierul practic ”Întâlniri de Tezaur la Casa de Târgoveț”.Ediția „Întâlniri de Tezaur” continuă seria de activități dedicate aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003). Proiectul, derulat în cadrul Programului cultural „Revigorarea meșteșugurilor tradiţionale şi promovarea creativității artistice”, cuprinde o expoziție, o masă rotundă și un atelier practic demonstrativ. Evenimentul are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiţionale şi a creatorilor populari contemporani în context național și încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari și tineri.

Atelierul este organizat în contextul Zilei Internaționale a Iei, sărbătorită în fiecare an la data de 24 iunie. De asemenea, acțiunea vine să pună în practică demersurile de salvgardare asumate prin includerea la data de 1 decembrie 2022 a elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, în Lista Reprezentativă a Elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.

Evenimentul ce are un caracter aplicativ, educativ și cultural își propune să creeze un mediu plăcut și creativ prin cunoașterea materiilor prime, a instrumentarului de lucru, a modului de structurare a decorului, a motivelor decorative artistice și estetice, a tehnicilor de broderie, a cromaticii cămășilor oltenești și, cu precădere, a cămășii de Cezieni. În aceeași măsură, evenimentul aduce în atenția publicului experiența grupurilor, care în medii informale contribuie la reconstituirea, salvarea și aducerea în actualitate, în mediul urban, a artei cămășii cu altiță, prin crearea unor piese vestimentare inspirate din colecții muzeale, arhive și colecții personale sau rod al imaginației individuale.

În acest sens, unul din invitații evenimentului este Alexandrina-Olguța Filip, meșter popular în crearea pieselor de port, cu precădere cămăși, și țesături de interior, deținătoarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu din anul 2020. Păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare a meșteșugului cusutului tradițional al cămășilor de Cezieni, județul Olt, îi revine o importantă contribuție în promovarea particularităților locale ale acestei piese, atât prin realizarea și deținerea unei impresionante colecții, cât și prin implicarea și organizarea unor evenimente, care să potențeze moștenirea și originalitatea locală și regională (zona etnografică Olt).

La acest dialog creativ și aplicativ se alătură Grupul „Șezătoare București”, care din anul 2014 este activ în acțiuni de documentare, selectare și realizare în mediu informal a cămășilor cu altiță specifice diferitelor regiuni etnografice. Membrele comunității deprind și împărtășesc informații, cunoștințe, competențe legate de acest meșteșug, fiind implicate în promovarea artei cămășii cu altiță prin intermediul diverselor evenimente și proiecte culturale pe care le derulează sau la care iau parte. Evenimentul „Întâlniri de Tezaur” va fi întregit prin expunerea mai multor cămăși lucrate de membrele Grupului „Șezătoare București”, demonstrând astfel un exemplu de bună practică și importanța solidarizării creatoare în direcția salvgardării elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Evenimentul se dorește a fi o șezătoare la care participă două tipuri de practicanți. Pe de o parte, meșterul popular exponent al unei regiuni etnografice și al unei comunități locale specifice, recunoscut pentru perpetuarea meșteșugului creării cămășii cu altiță, iar pe de altă parte, persoane din mediul urban, organizate în cadrul unui grup non-formal, atrase de acest element al artei populare și de revitalizarea lui. De asemenea, membrele Grupului „Șezătoare București” vor împărtăși din experiența lor participanților și, în același timp, se vor documenta asupra trăsăturilor specifice cămășii de Cezieni.

Întâlnirea dintre un Tezaur Uman Viu și membrele „Șezătorii București” generează oportunități de cunoaștere a diversității modalităților de a continua tradiția, de a implica comunitatea în descoperirea patrimoniului cultural imaterial, subliniind totodată contribuția Institutului Național al Patrimoniului în salvgardarea elementului artei cămășii cu altiță.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508