În acest final de săptămână publicul bucureștean este invitat să descopere instalațiile interactive și lucrări unice pe harta Anualei de Artă și Știință, Neo Art, ce include în București alte cinci proiecte expoziționale.
Synthesis poate fi vizitată până pe 18 iunie 2023, ora 20.00 la Ghica House, strada Ion Ghica, nr. 13, și constituie un punct nodal în cadrul primei rețele de artă și știință, cu 27 de instalații și lucrări relevante pentru domeniile transdisciplinare și pentru istoria recentă a artei contemporane, la intersecția cu domenii variate de cercetare științifică sau noile tehnologii. Conceptul curatorial pornește de la tema Reconectare. Lucrările artiștilor români și străini sau ale grupurilor invitate au fost selectate cu sprijinul partenerilor naționali ai rețelei NAC, pe baza temei, mare parte din instalații fiind realizate special pentru conceptul curatorial original creat de Andreea Sandu și Anca Boeriu. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Instalațiile Kinema Ikon și proiectul Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida sunt urmate în traseul gândit de lucrările artiștilor:
Andrei Bălan / Alexandru Berceanu / Anca Boeriu / Cornel Brad /Zoița Delia Călinescu / Claudia Chiriță / Andrei Cozlac / Ștefan Radu Crețu / Raluca Ilaria Demetrescu/ Sarah Einick / Franz Galo / Ioana Halunga / Dan Adrian Ionescu / Andrei Lazăr /Petru Lucaci / Cristian Matei/ Răzvan Mihalachi /Răzvan Neagoe/ Sema Özevin /Alina Rizescu/ Sabina Suru / Marius Tudose / Mihai Zgondoiu / Tammy/Vitaly Yankovy.
Tot la Ghica House, în contextul manifestării, am creat un modul imersiv ce surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Denumit București, capsulă în timp, poemul urban a fost special gândit ca o incursine în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033. Din punct de vedere geografic-spațial este localizat în inima Bucureștiului, în zona Universității, Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din arhitectura clădirilor din această zonă, o călătorie simbolică în timp și spațiu. Conceptul este creat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, care au și curatoriat și implementat proiectul, partea de cercetare istorică este realizată de Ana Rubelli, iar grafica ce are la bază utilizarea AI, video-mapping-ului și sound design-ul sunt realizate de Ioana Halunga.
Alte trei expoziții adaugate în acestă săptămână în cadrul tururilor NAC din capitală sunt: Cluj Reshape Design – un proiect expozițional despre inovația în design, coordonat de Cristian Samfira, Elena Basso și Lucian Broscățean, la Arcub, designerii prezentați fiind Kiss Gyöngyvér, Cristian Samfira, Anca Zaharia și Mara Popa.
Fly me to the moon, un proiect expozițional curatoriat de Ana Negoiță la Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida, lîn care regăsim alături de lucrările artiștilor Georgiana Cozma, Vero Nica & Andu Dumitrescu , Dragoș Dogioiu , Mirela Ivanciu &Terry Cuddy, Laura Magritte, Vlad Țenu alături de simulatorul de zbor de la Muzeul Universității Politehnice – București și exponate surpriză din patrimoniul Muzeului Național Tehnic Prof. Dimitrie Leonida.
Și cele două proiecte organizate împreună cu Institutul Cervantes: Ilustradas, o expoziție inedită dedicată ilustraţiei de carte, o antologie a ilustrației recente, și Remixul ca loc de întâlnire, o sesiune de muzică remixată și o prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de Rubén Alonso.
“Cultivarea sinergiei dintre artă și știință deschide posibilități nelimitate pentru evoluție. La BRD îmbrățișăm puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovația și creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde și a contura un viitor mai luminos pentru fiecare în parte, și toți împreună” – Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
Anuala este organizată de Galateca si Asociația Culturală Neo Art România si curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu.
Detalii pe www.neoartconnect.ro
Susținut de BRD Groupe Société Générale
Partener strategic: Fundația9
Parteneri: Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9 și Combinatul Fondului Plastic
Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.
Susținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer