Vineri, 2 iunie 2023, în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii din București (Calea Giulești nr. 16), de la ora 14.00, scriitorul Dan Mircea Cipariu lansează cartea ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, apărută de curând la editura Ars Libri, o carte cu ilustrații de Raluca Neferu. Evenimentul este inclus în programul Festivalului Opera Copiilor, ediția a VII-a, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC) în perioada 26 mai -11 iunie 2023.
”Sunt foarte bucuros să mă întâlnesc cu spectatorii Operei Comice pentru Copii și, de asemenea, să realizez prima mea colaborare cu acest tărâm de basme și de magie cum este instituția coordonată de minunArta doamnă Felicia Filip. Va fi o lansare-spectacol, urmată de întrebări puse de școlari și preșcolari, un dialog viu și creativ cu aceștia. Mă voi adresa unui public între 5 și 8 ani, public adorabil și cu rezonanță totală la peripețiile și poeziile-povești ale Gloriei Veselia și ale ursulețului Cipi. Desigur, cei prezenți la lansare vor primi un autograf din partea mea și un desen din partea Ralucăi Neferu. Mai mult decât atât, vor putea cumpăra cartea cu o reducere substanțială de 40%!”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
Gloria Veselia și Ursulețul Cipi este o carte „cu personaje adevărate și înaripate“. Oglindite în ilustrații coborâte din bagheta magică a vreunei zâne, întâmplările fascinante îi vor amuza pe cei mici și pe cei mari deopotrivă. Cartea captează esența copilăriei într-un mod ritmat, amuzant, plin de tâlc și de învățăminte. Ne îndeamnă să revenim la inocență, să credem că îngerii există și putem să vorbim cu ei, să ne colorăm viețile cu fericire pentru ca totul să fie posibil.
Gloria Veselia, eroina jocului-vis pe care vi-l propunem, este „o fetiță delicată și un pic roșcată“. În universul fermecat al imaginației, ea are o cheiță invizibilă pe care o răsucește pentru ca Ursulețul Cipi, singurul ursuleț vorbitor, să spună o poveste cu pești zburători și pinguini dansatori, cu acadele-curcubeu, turtă dulce în formă de inimă și napolitane cu mustăți și pisicuțe.
„Topitoare de suflet și inimioare“, Gloria Veselia ne îndeamnă să revenim la inocență, să credem că îngerii există și putem să vorbim cu ei, să ne colorăm viețile cu fericire pentru ca totul să fie posibil.
Dan Mircea Cipariu ne dăruiește o carte genială care captează esența copilăriei. O carte despre descoperirea de sine și despre prietenie, pe care să le-o citim cu inima celor mici și să le-o recitim iar și iar. Gloria Veselia și Ursulețul Cipi este, mai presus de toate, o declarație de dragoste care „vestește Lumii o poveste“: Poveste! Ascultare! Poveste! Deșteptare!
Parteneri media: Radio România Cultural și AgențideCarte.ro.
Cartea poate fi comandată, cu o reducere de 25%, pe pagina web a editurii Ars Libri: https://edituraarslibri.ro/acasa/gloria-veselia-si-ursuletul-cipi
Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul ”Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme ”Tsunami” (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său ”singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.
În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).
În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.
În 2023, publică volumul ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.
Raluca Neferu s-a născut la București, în 1994. Urmează cursurile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București la secția de scenografie. Absolvă cu 10 și este premiată în Gala Absolvenților de Doina Levintza, Ion Bogdan Lefter și Alexandru Mâzgăreanu pentru cel mai bun proiect de scenografie. A primit bursa Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) pentru studiile de master în arhitectură de interior și design conceptual la Universitatea de Științe Aplicate RheinMain din Wiesbaden, Germania. A studiat metoda clasică realistă în desen și pictură la Atelier Madrid din Spania alături de Arantzazu Martinez și Mikel Olazabal.
Înființată în anul 2007, ARS LIBRI este o editură de prestigiu care a câștigat încrederea publicului prin seriozitate și prin calitatea materialelor editoriale apărute sub egida sa. Suntem lideri de piață în ceea ce privește materialele educaționale (manuale și auxiliare școlare aprobate ME, materiale didactice etc.) cu grad ridicat de eficacitate și aplicabilitate, adaptate la curriculum-ul școlar actual și la cerințele societății contemporane.
Recent, Ars Libri și-a diversificat gama de carte, deschizându-și portofoliul către literatura străină pentru copii (ficțiune și nonficțiune). Într-un timp scurt, editura a publicat numeroase titluri de interes, pentru vârsta 2-12 ani, apreciate deja de cititori.
***
Festivalul Opera Copiilor – zeci de spectacole și atracții la Opera Comică pentru Copii
Timp de 11 zile, în perioada 26 mai – 11 iunie 2023, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a șaptea ediție F.O.C., unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități grozave, desfășurate atât în locurile binecunoscute, cât și în spații deschise în premieră publicului.
Festivalul Opera Copiilor este unul dintre proiectele emblematice ale Operei Comice pentru Copii, organizat începând din 2015, în jurul datei de 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului. Deschiderea oficială a evenimentului are loc pe 26 mai, începând cu ora 17, iar în zilele de 27 și 28 mai, precum și pe 1, 2, 3, 4, 5, 9 (orele 17-21), 10 și 11 iunie, festivalul este este deschis publicului în intervalul orar 10-21. Printre atracțiile nelipsite se numără Piscina cu Bile, Grădina cu Fluturi și Plante Exotice, Râul OCC – singurul navigabil din București, și Aventura Parc.
Începând din acest an, Festivalul Opera Copiilor se adresează și bebelușilor! La ediția curentă va fi inaugurată zona Bebe F.O.C., cu atracții destinate exclusiv copiilor de 0-3 ani, în urma feedback-ului primit de la participanții festivalurilor Bebe Fest OCC. De asemenea, o atenție sporită va fi acordată și lecturii, prin amenajarea zonei Book F.O.C., care găzduiește Librăria OCC precum și lansări de carte ale autorilor de volume pentru copii. Cei pasionați de sceno-tehnică vor avea la această ediție acces la F.O.C. Misterium, un spațiu deschis în premieră publicului în cei opt ani de când Opera Comică organizează festivaluri pentru copii.
Pe lângă activitățile și atracțiile amenajate în aer liber și în spații neconvenționale, festivalul cuprinde peste 30 de reprezentații, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart și în Grădina OCC.
„School of Rock” revine la OCC, în Festivalul Opera Copiilor
Musicalul „School of Rock”, de Andrew Lloyd Webber, programat în Sala Mare, în perioada 26 mai – 5 iunie, ilustrează, prin muzica senzațională și interpreții de excepție, o poveste despre visuri frânte și visuri împlinite, transmisă de o distribuție alcătuită preponderent din copii și adolescenți. Super-producția este totodată și o lecție de parenting, într-o epocă din ce în ce mai atentă la relația părinte-copil-profesor – încă un motiv pentru a se afla în programul unui festival dedicat Zilei Mondiale a Copilului!
În Salonul Mozart, începând cu 27 mai, spectatorii pătrund în „Universul magiei”, alături de magicianul Bogdan Muntean, care își completează de fiecare dată numerele de magie cu glume și îi implică pe copii în spectacol.
Scena din Grădina OCC găzduiește spectacolele de balet „Poveste vieneză” și „Mirandolina”, dar și spectacole muzicale invitate: „Cei trei purceluși”, „Muck cel mic”, „Castelul Vrăjitoarei”, precum și orele deschise ale Atelierelor Micul Artist.
Ultimul weekend de festival prilejuiește publicului reîntâlnirea cu Don Quijote, un personaj care-și spune povestea în pași de dans, în baletul care-i poartă numele, programat în Sala Mare pe 10 și 11 iunie.
Accesul în festival este gratuit, participarea la activități se face pe baza tichetelor cu valoare de 3 RON/bucata, disponibile la Magazinul OCC. Biletele pentru spectacolele incluse în festival se pot achiziționa în rețeaua bilete.ro.
Tinerii creatori sunt așteptați în „Stagiunea UnderGrant”
După succesele înregistrate cu spectacolele câștigătoare la precedentele sesiuni de proiecte – „Heidi”, „Onix și Barton”, „Erus și Valea Răbdării”, „Bastien și Bastienne”, Opera Comică pentru Copii vine din nou în sprijinul tinerilor creatori și organizează a patra ediție a concursului de proiecte „Stagiunea UnderGrant”. Termenul limită pentru înscrieri este 15 septembrie 2023, la sediul din Calea Giulești nr. 16 sau prin email: occ.revista@gmail.com (cu link pentru descărcarea fișierului, nu cu atașament).
Instituția invită tinerii creatori (regizori, coregrafi, scenografi) să trimită propuneri de spectacole de operă / operetă / balet / musical / teatru, adaptate pentru copii. Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă: CV-ul candidatului, conceptul regizoral/coregrafic al spectacolului, conceptul scenografic (schițe decor/costume), coloana sonoră/partitura, publicul vizat și mesajul spectacolului.
Tinerii creatori ale căror dosare vor fi acceptate vor fi invitați în toamnă la discuții mai amănunțite despre posibila realizare a proiectului propus, în stagiunea 2023-2024.
***
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”, „Abonamente” sau „Voluntariat”.