Debutează Neo Art CONNECT (NAC) – prima anuală de artă și știință
București, 17 mai 2023– În această săptămână iubitorii de artă contemporană pot participa la vernisajul primei expoziții din cadrul Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT (NAC) platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația9.
Expoziția intitulată RECONECTARE le oferă vizitatorilor oportunitatea de a vedea cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul programului de BRD Groupe Société Générale, în ediția pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022. Cele cinci lucrări și autorii lor sunt: RIH Working Collective (Nițu-Săraru Andrei, Șerban Camelia, Stanciu Crina Alexandra) – EDGES, Entity ( Miruna Croitoru, Nicoleta Ivan, Cosmin Stancu) – Gazing (in)through , Mihai Toth – Striking Network of Uncertain Pixels, Andrei Lazăr – reGânditorul și Daria Langa – Proiectul P. Ei au beneficiat de programe de mentorat și de burse Neo Art Connect. Expoziția este curatoriată la Galateca de Anca Boeriu și Andreea Sandu.
“Analiza contribuției BRD Groupe Société Générale la educația științifică și la peisajul cultural ilustrează spusele lui Isaac Asimov: «Există o artă în știință și o știință în artă; cele două nu sunt dușmani, ci aspecte diferite ale unui întreg». Tocmai de aceea am devenit partenerii principali ai un eveniment de anvergură, care încurajează la nivel național cooperarea dintre artiști și oamenii de știință și scoate la lumina reflectoarelor rezultate spectaculoase ale acestei cooperări”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
“ Prima ediție a programului Neo Art CONNECT definește premizele pentru dezvoltarea unui eveniment anual important atât în peisajul cultural cât și pentru publicul larg. Este cumulul unui efort de echipă conjugat, atât cea internă, cât și a partenerilor naționali și a reprezentanților BRD. Mă bucur că am reușit să conturăm un program consistent și să implicăm în demers instituții și personalități relevante. Pentru că ne dorim ca rețeaua NAC să crească organic, programul Anualei și lista partenerilor sunt work in progress. Vă invităm să fiți parte din acest demers național inovator, ce își propune să dezvolte atât o platformă sustenabilă pentru tânăra
generație, cât și o arhivă relevantă internațional a ceea ce reprezintă astăzi din punct de
vedere cultural și educațional confluența între arte și știință.” spune Andreea Sandu,
inițiator și curator al proiectului.
“Neo Art Connect reușește să descopere intersecții necesare și așteptate de către
societatea secolului XXI între artă, cu toate formele ei și cercetare/știință din diverse
domenii, între generații de artiști, unii bursieri, alții modelatori de spirite tinere. Neo Art
Connect a reușit, de fapt, să ne reconecteze cu propria persoană, cu cei din jur, cu
societatea”. ANCA BOERIU, curator și co-organizator
Pentru început, expoziția poate fi văzută într-un preview (17 mai), care va fi urmat de un vernisaj, joi, 18 mai, de la ora 19:00. Acesta va include un fashion show performance dedicat publicului interesat de artă vizuală, design vestimentar și artele spectacolului – ”Tailored Metamorphosis”. Momentul va integra piese vestimentare semnate de Julia Allert (designer din Republica Moldova), inspirate de o pictură a Cristinei Balan (artist vizual și fostă ambasadoare a Republicii Moldova în SUA), lucrare animată de Rodion Rusu (motion graphic designer) și prezentată sub forma unei instalații video.
Prima ediție a anualei de artă și știință NAC se va desfășura în perioada 18 mai – 31 iulie. Evenimentul cuprinde expoziții, conferințe, artist talks, intervenții, performance și spectacole în 10 orașe din țară, în peste 25 de spații partenere. După vernisajul RECONECTARE, alți 10 artiști selectați de juriu – Andrei Reg Șendrea, Andrei Bucovanu, Teodor Buruiană, Tudor Popa, Raluca Nicula, Vanesa Andor, Andreea Diaconu / Alexandru Munteanu, Larisa Oana Petcut, Ioana Aron și Andreea Ioniță – își vor expune proiectele la Rezidența9.
În București, anuala are un program multidisciplinar, cu tururi, evenimente expoziționale și performative, conferințe cu invitați din țară și străinătate, cu focus pe Ghica House (o clădire recent renovată și redată spațiului cultural al capitalei), în intervalul 8 – 18 iunie, în care se va desfășura evenimentul principal NAC din prima ediție, în parteneriat cu Arcub, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, UNARTE sau UAP. Partenerii NAC din cele 10 orașe, Arad, Brașov, București, Cluj, Constanța, Iași, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara, se alătură programului și vor activa pe plan local o serie de evenimente până pe 31 iulie. Programul actualizat poate fi urmărit pe www.neoaratconnect.ro.
Despre BRD – Groupe Société Générale
BRD – Groupe Société Générale este cea de-a treia mare bancă a României și cea mai mare rețea bancară privată a țării. Bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor, BRD face parte din Groupe Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. BRD privește cultura și educația drept piloni esențiali de dezvoltare ai societății, încurajând proiecte inovatoare, cu potențial de a fi recunoscute și apreciate de tânăra generație. Sub această viziune a fost creatăFundatia9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta BRD Scena9 din București. În cultură, banca investește în proiecte de muzică clasică și artă contemporană. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în domeniul inovării și al tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre cum tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe alteleNEO ART CONNECT prima rețea, platformă națională și festival de artă și știință, ediție pilot, a debutat de NAG cu o serie de evenimente expoziționale și cu apelul de proiecte ce oferă șansa tinerei generații să beneficieze de una burse și programe de mentorat, detalii despre program se regăsesc pe www.neoartconnect.ro
Galeria Galateca www.galateca.ro este una dintre cele mai longevive spații culturale din București, s-a născut din dorința și nevoia de a crea o platformă vie, versatiă, multifuncțională dedicat artei contemporane și designului, ideal pentru proiecte interdisciplinare. Este prima galerie privată din București cu un program multimedia național și internațional, cu un mix dinamic de concepte expoziționale, promovând artiști români și străini, artă și știință, eco-design, sustenabilitate în zona creative, dar și proiecte curatoriale inovatoare. Are integrat și un concept de galerie-magazin dedicată designului și comercializării obiectelor de artă complementare expozițiilor, denumit NeoGalateca, precum și o asocuație culturală, Neo Art România, care a dezvoltat în ultimii zece ani sute de programe și proiecte relevante la nivel național și internațional.
Parteneri: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, AQUA Carpatica, WET Domeniile Sâmburești, Nespresso