Marți, 16 mai 2023, de la ora 15.00, la Liceul Teoretic Național din București din București, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), a prezentat spectacolul de poezie și blues ”reCITEȘTE POEZIE”, unde au fost invitați să citească Eva Maria Gheorghiu, Ștefania Cezara Mirică, Letiția Radu și Luca Alexandru, elevi ai Liceului Teoretic Național care au participat la atelierele de lectură și scriere creative coordonate de Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu. Atelierele și spectacolul de poezie și blues fac parte din proiectul de promovare a culturii scrise contemporane – ”reCITEȘTE POEZIE” pentru liceenii din 5 zone din București cu acces limitat la cultură: Cartierul Dămăroaia, Cartierul Bucureștii Noi, Cartierul Chitila, Cartierul Crângași, Cartierul Pajura. Invitații speciali ai spectacolului au fost poeții Simona Popescu și Bogdan Ghiu, alături de trupa Mike Godoroja & Blue Spirit. Parteneri media: Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro
Spectacolul a fost deschis de Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! vă spune Dan Mircea Cipariu, mă bucur că deschidem aceste show-uri re-CITEȘTE POEZIE la Liceul Teoretic Național. După cum mulți știți, câteva luni de zile, împreună cu Florin Iaru, am făcut aici ateliere de scriere creativă, în urma cărora am putut selecta pe câțiva dintre colegii voștri, care să vină în fața dumneavoastră și să citească din producțiunile lor literare. Sunt bucuros că se află alături de noi personaje pe care sunt convins că le cunoașteți. voi începe cu numărul 10 pe tricou, doamna Silvia Moraru, directorul general al LTN, doamna Rodica Paliga, director adjunct, inspectorul de muzică, dl Felix Goldbach, și Roxana Neacșu, cea cu care am pus la cale atelierele de scriere și de lectură creativă din Liceul Teoretic Național. Înainte de a-i asculta pe colegii voștri, o voi invita la microfon pe doamna Rodica Paliga, să spună un cuvânt de salut.”
Rodica Paliga: ”Mă bucur să fiu aici, în fața elevilor și colegilor mei și să le spun că acest program pe care dumneavoastră l-ați început cu un grup de elevi de liceu se concretizează în întâlnirea de azi. Îi invit pe elevii noștri să citească fără emoții, să ne încânte cu creațiile lor și să ne reîncânte cu următoarea ocazie, odată ce vor continua acest proiect.”
Dan Mircea Cipariu: ”Mulțumesc, doamnă Rodica Paliga. Înțeleg de ce unii dintre voi m-ați rugat chiar pe mine să vă citesc poeziile. De altfel, ar fi fost chiar greu pentru Eva Maria Gheorghiu să fie prima la microfon. Ea se prezintă astfel: Sunt Eva Maria Gheorghiu, am 16 ani și sunt clasa a IX-a. Îmi place să cânt la chitară și să scriu poezii. Sunt pasionată de muzică în general.”
Dan Mircea Cipariu a citit două poeme scrise de Eva Maria Gheorghiu: ”eliberare” și ”trandafiri anxioși”.
Eleva Ștefania Mirică se prezintă în felul următor: ”Nerăbdare. Iubire. Aspirații. Nia, chiar dacă în documente sunt Ștefania. Aceasta sunt eu, uneori poate prea sensibilă, alteori poate prea retrasă în lumea visurilor, dar întotdeauna pasionată de muzică și poezie.” Poemele ei, ”menuetul de la shaormerie” și ”etajul 9”, au fost citite de Dan Mircea Cipariu.
Letiția Radu spune despre ea: ”Sunt Letiția Radu, am 18 ani și sunt elevă în clasa a XI-a. Îmi place să scriu și să citesc. Sunt pasionată de artă, însă am fost înzestrată cu atâta îndemânare în mâini cât să pot mișca condeiul când scriu. Dar acest lucru nu mă deranjează, îmi place arta mea și iubesc să pictez pe foi cuvinte.” Letiția Radu a citit poeziile ”Înnorat” și ”Zeii își întorc privirea când ne aud plângând”.
Aclamat de colegii săi, Luca Alexandru, care se prezintă cu următoarele cuvinte: ”Sunt Luca Alexandru și am 17 ani. Am ca pasiune scrierea de proză, iar pentru spectacolul reCITEȘTE POEZIE am scris și câteva poezii”, a citit poeziile ”Vântul nu mă lasă să-mi aprind țigara”, ”Poezia din ora de fizică” și ”Undeva există o planetă pe dos”.
Dan Mircea Cipariu: ”Sunt bucuros că am descoperit, cu Florin Iaru, patru voci poetice. Acum voi invita la microfon două foarte importante voci ale literaturii contemporane. Și mă gândesc, la o repede ochire, să încep cu Bogdan Ghiu. Bogdan Ghiu are o teorie foarte interesantă, aceea că totul e traducere. Traducem mereu imagini mentale, imagini poetice și avem nevoie de instrumentele necesare pentru a le transcrie.”
Bogdan Ghiu: ”Vă mulțumesc! Voi citi două poeme din cea mai recentă carte a mea, ”Cu orice e posibil”, apărută în 2019, și un poem din cartea mea de debut.”
Dan Mircea Cipariu: ”Simona Popescu este profesoară de scriere creativă la Universitatea din București. Dacă veți căuta pe internet veți găsi despre Cartea plantelor și a animalelor că a luat cele mai importante premii literare pentru anul 2021. Vă rog să-i dați un aplauz!”
Simona Popescu: ”Am o carte mare despre plante și animale și mă gândesc să vă citesc o poezie despre profa de Biologie: Doamna de Biologie”. Vă mai citesc o ghicitoare, cine ghicește răspunsul primește contravaloarea unei ciocolate”. Răspunsul la ghicitoarea Simonei Popescu a fost ”căluț de mare”, cea care a ghicit fiind Claudia Ilie, una dintre elevele Liceului Teoretic Național care au participat la atelierele de scriere și lectură creativă reCITEȘTE POEZIE. Simona Popescu a încheiat cu poemul ”Visul”, o selecție de mărturii onirice scrise de foștii ei elevi.
Dan Mircea Cipariu: ”Îi voi invita aici pe Mike Godoroja & Blue Spirit”.
Mike Godoroja: ”În această sală sunt numai duhuri care refuză să se plictisească și care scriu poezie. Cel mai important de pe pământ nu este nici președintele țării, nici Dan Mircea Cipariu. Cel mai important om de pe pământ este toboșarul nostru, Vali Vătuiu, datorită lui avem ritm, adică inimă, iar duhurile poeziei ne vor asculta.”
Spectacolul s-a încheiat cu recitalul muzical marca Mike Godoroja & Blue Spirit și cu fotografii de grup.
Tudor VOICU
fotografii de Corina CRĂCIUN
***
reCITEȘTE POEZIE abordează un format participativ (lecturi publice, show de poetry& blues performance) care asigură implicarea activă a publicului țintă, în dauna celei pasive, folosind noile tehnologii ale informaţiei și noile medii atât în procesul de creație, cât și în cel de distribuție și promovare. De asemenea, dezvoltă noi forme de expresie. Valoarea experimentală şi culturală a proiectului oferă o necesară audienţă de calitate.
reCITEȘTE POEZIE doreşte să configureze un nou public de poezie, să promoveze în publicul țintă poezia română contemporană şi să familiarizeze publicul țintă cu formule creatoare inovative şi experimentale.
Parteneri media: Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro
Concerte reCITEȘTE POEZIE în licee
Invitați speciali Mike Godoroja & Blue Spirit
Marți, 16 mai 2023, ora 15.00 – Liceul Teoretic Național
Joi, 18 mai 2023, ora 14.00 – Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu”
Vineri, 19 mai 2023, ora 11.00 – Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”
Vineri, 9 iunie 2023, ora 13.00 – Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”
***
Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul ”Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme ”Tsunami” (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său ”singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.
În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).
În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.
În 2023, are în pregătire volumul ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.
Florin Iaru (Râpă) s-a născut la 24 mai 1954, în București și este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste.. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982, a devenit redactor al Editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația „Cotidianul”. Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista „Luminița”. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său „Cîntece de trecut strada” se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului „Aer cu diamante”, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămînalului Caţavencii. Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău(Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie(volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a mai publicat Fraier de Bucureşti (2011, 2015) şi o povestire în volumul colectiv Scriitori la poliţie (2016), iar în 2017 volumul ”Sânii verzi”. Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc. În 2019, a publicat volumul de poezie ”Jos realitatea!”, Editura Paralela 45, volum care a primit Premiul AgentiadeCarte.ro.
***
Bogdan Ghiu scrie și publică poezie, teorie (și) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria și pedagogia traducerii, politică) și traduceri (peste 70) din filosofia și literatura franceză. Este membru al Generației 80 și fost membru al Cenaclului de Luni, președinte ArtLit (Asociația Română a Traducătorilor Literari) și membru în conducerea PEN România. Cele mai recente cărţi și traduceri: Cu Orice e posibil (poezie, 2019), Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (eseu, 2020); Baptiste Morizot, Răscolind jarul viului. Un front comun, Milan Kundera, Un Occident răpit sau Tragedia Europei Centrale, Giuliano da Empoli, Magul de la Kremlin. Cărți și traduceri în lucru: reBAbel, Un oraș pe drumuri și o carte despre Generația 80; Gilles Deleuze, Logica sensului, Barbara Cassin, Elogiu traducerii, Barbara Stiegler, „Trebuie să ne adaptăm”. Despre un nou imperativ politic și Yves Mihaud, „Arta s-a terminat”. Eseuri despre hiperestetică și atmosfere. Se exprimă săptămânal în Observator cultural și LiterNet, și zilnic la Radio România Cultural.
Simona POPESCU a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde ține cursuri despre avangardă, postmodernism, literatură experimentală și cursuri de scriere literară. A publicat volumele de poezie: Xilofonul şi alte poeme (1990), Pauză de respirație (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, 1991), Juventus (1994), retipărite parțial în antologia Juventus și alte poeme (2004) și integral în colecția Opera poetica (2021), Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie (2006) și Cartea plantelor și animalelor (2021; ediția a doua în 2023). A scris romanul Exuvii (1997; şapte ediții pînă în 2021), un volum de eseuri, Volubilis (1998), două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum, Salvarea speciei. Despre suprarealism și Gellu Naum (2000) și Clava. Critificțiune cu Gellu Naum (2004), și Autorul,un personaj (teză de doctorat, 2015). A coordonat scrierea romanului colectiv Rubik (2008), semnat de 29 de tineri autori. Poeziile și romanul ei au fost traduse în mai multe limbi străine.
***
Mike Godoroja a cântat în mai multe formaţii ca MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT, DOUBLE FANTASY, BLUE SPIRIT ş.a. şi se bucură de o bogată activitate discografică, în cadrul căreia amintim albume ca „Hippie cu diamante”, „Balkanic zeppelin”, „Capra Vecinului” etc. Cunoscut realizator de emisiuni radio şi televiziune de profil blues, jazz şi rock, producător artistic pentru spectacole de jazz, Mike Godoroja a produs şi albume ale unor importanţi artişti ca Johnny Răducanu, Iris, Mircea Tiberian, Felicia Filip etc. Mike Godoroja este un cunoscut realizator de televiziune profil blues, jazz şi rock, precum şi un foarte bun artist care, alături de formația sa Blue Spirit (Vali Vătuiu, Alex Vişan, Alex Davidescu, Mihai Alexandru Tacoi), este considerat unul dintre cei mai importanţi piloni ai blues-ului autohton. Alex Vişan, un foarte talentat improvizator cu un simţ aparte al sound-ului şi stăpân pe mijloacele de expresie. Vali Vătuiu este un toboşar care pune mult suflet în ceea ce face şi este un percuţionist dedicat atât blues-ului cât şi jazz-ului Mihai Alexandru Tacoi, un muzician complet cu o pregătire în sfera rock/blues şi cu o capacitate foarte mare de a trece de la un instrument la altul. Alex Davidescu, un muzician complex cu un simț artistic foarte mare.
***
Eva Maria Gheorghiu
Sunt Eva Maria Gheorghiu, am 16 ani și sunt clasa a IX-a. Îmi place să cânt la chitară și să scriu poezii. Sunt pasionată de muzică în general.
eliberare
un țipăt scurt îți învelește trupul
un altul îmi zidește respirația
privirea ta nu ezită să mă numere la podea până la zece
o ploaie abundentă prin mine și tine trece
culoarea veștedă a ochilor tăi
mă sfărâmă ușor
ploaia abundentă printre mine și tine trece
trandafiri anxioși
luna a descătușat
cerul ascuns în colivie
trandafirii anxioși
se ascund prin spinii adânci
sufletele nu ajung la tine
cheia fermecată și stelele toate
nu ajung la tine
un rupt chibrit îmi știe răspunsul
dar eu tot nu ajung la tine
Eva Maria Gheorghiu
Ștefania Mirică
Nerăbdare. Iubire. Aspirații. Nia, chiar dacă în documente sunt Ștefania. Aceasta sunt eu, uneori poate prea sensibilă, alteori poate prea retrasă în lumea visurilor, dar întotdeauna pasionată de muzică și poezie.
menuetul de la shaormerie
uitarea spală amintirile
Dristor Kebap și haosul de vizavi
filmul secret dintre blocuri
dansez ca să ne fie de bine
parfumul tău
așteaptă un triunghi al Bermudelor
etajul 9
găsește-mă
ca și cum un bebeluș se uită
captivat de degetele lui prima oară
caută-mă
ca și cum ai din nou 16 ani
și mama ta cotrobăie printre țigările dezvrăjite
frica mă învelește
și nu recunoaște pielea de găină de pe brațul meu
pe care o atingi cu degete curgătoare
atinge-mă
ca pixul care dansează cu foaia la nesfârșit
Ștefania Mirică
Letiția Radu
Sunt Letiția Radu, am 18 ani și sunt elevă în clasa a XI-a. Îmi place să scriu și să citesc. Sunt pasionată de artă, însă am fost înzestrată cu atâta îndemânare în mâini cât să pot mișca condeiul când scriu. Dar acest lucru nu mă deranjează, îmi place arta mea și iubesc să pictez pe foi cuvinte.
Înnorat
E înnorat
Un cer gri a însemnat întotdeauna
Că va ploua curând.
Așa că am așteptat
Să cadă ploaia
Și să strălucească soarele.
Dar nu a plouat
Iar norii nu au plecat niciodată.
Zeii își întorc privirea când ne aud plângând
Nu sunt un sfânt
Amprenta mea pe acest pământ
E cea a unui criminal
Totuși îmi doresc ca oamenii să se roage la mine
Și ca orice zeitate
Să nu le răspund
Letiția Radu
Luca Alexandru
Sunt Luca Alexandru și am 17 ani. Am ca pasiune scrierea de proză, iar pentru spectacolul reCITEȘTE POEZIE am scris și câteva poezii
Ce se aude într-o scoică de asfalt
Vântul nu mă lasă să-mi aprind țigara
Așa că mă plimb pe stradă
Am o idee, dar n-o mai țin minte
Eu o văd și vreau să mă vadă
Totuși, sunt fericit
Măcar mai încolo dacă nu acum.
Teoria conspirației
Undeva, există o planetă pe dos
Unde nimic nu e la fel
Unde există un alt eu
Persoana din oglindă.
Mie-mi place ciocolata, lui nu
Deci nu are dinții pătați când zâmbește
Trăim amândoi în echilibrul incorect
Pulsul meu scade, al lui crește
Dar și el este eu, deci probabil
Și el vrea să fie în locul meu
***
Proiectul ”reCITEȘTE POEZIE” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea benefic