spot_img

Ghidaje muzeale susținute de copii au cucerit inimile vizitatorilor Muzeului Municipiului București

Muzeul Municipiului București le mulțumește tuturor vizitatorilor săi care au ales să se bucure de istorie și cultură, artă și arheologie în Noaptea Muzeelor. Numărul total al vizitatorilor a fost de 11024, astfel: Palatul Suțu (1549); Muzeul George Severeanu (1174); Casa Filipescu-Cesianu (1834); Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (1011); Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (1766); Muzeul Theodor Aman (2282); Muzeul Dr. Nicolae Minovici (450); Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (728) și Muzeul Victor Babeș (230). 

Noaptea Muzeelor – ediția 2023 – la Muzeul Municipiului București a însemnat parcurgerea unei bogate oferte expoziționale și un interes foarte crescut pentru unele dintre muzeele din structura MMB care au devenit etalon atât prin ceea ce expun în naraţiunea lor permanentă, cât şi prin ceea ce dezvoltă foarte variat prin proiecte tematice. Se adaugă oferirea unor momente artistice – spectacole de teatru, concerte – care au creat amintiri păcute, de neuitat, fapt ce a contribuit la un bilanț mai bun decât anul trecut.

Palatul Suțu a oferit posibilitatea parcurgerii a trei expoziții: „Timpul Orașului” (expoziția permanentă), expoziția de pictură „Lumea satului în pictura românească” și expoziția de arheologie „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn”; la Muzeul George Severeanu s-a vizitat expoziția permanentă a muzeului „Pe urmele trecutului. Colecţia Maria şi dr. George Severeanu”; Casa Filipescu-Cesianu a avut deschis „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România; la Muzeul Theodor Aman a atras din nou expoziția permanentă a muzeului, care păstrează atmosfera vieţii private din perioada Belle Epoque alături de cea mai mare parte a lucrărilor pictorului; Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck confirmă creșterea gradului de interes al publicului față de acest monument de arhitectură care conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici; la Colecția de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei vizitatorii au putut admira tablouri grupate tematic sub genericul „Ligia Macovei în colecții private”; Muzeul Dr. Nicolae Minovici, deși îndepărtat centrul Capitalei, a fost preferat de iubitorii de artă populară; iar Muzeul Victor Babeș a oferit posibilitatea vizitatorilor de a afla informații semnificative din istoria medicinei românești.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, a dovedit că rămâne în topul preferințelor bucureștenilor de toate absolut toate vârstele, inclusiv datorită celor două expoziții de aici: „Descoperim împreună Universul” și „Cerul pe mai multe lungimi de undă”.

„Ceea ce am sesizat, ca particularităţi faţă de anii trecuţi, este numărul crescut al celor care ne-au mărturisit că vin pentru prima dată la muzeele noastre, dar și fidelizarea oamenilor care, deși ne vizitaseră în trecut, acum au venit să vadă noile expoziții temporare. Am remarcat vizite împreună cu familia extinsă, bunici, părinți și copii venind împreună. Vremea a ținut cu noi, iar grădinile de la Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Dr. Nicolae Minovici ori Palatul Suţu au oferit un timp plăcut de recreere. Iar tinerii au fost, ca de obicei, împreună cu prietenii lor. Au venit alături de noi voluntari entuziaști și le mulțumim studenților de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Academia de Studii Economice și Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA. 

Ca o premieră, grație unei foarte bune colaborări cu asociații partenere, la două dintre muzeele noastre – Muzeul George Severeanu și Muzeul Victor Babeș – au fost organizate mini-ghidaje susținute de copii cu vârste între 11 și 14 ani, care și-au ales să prezinte unele dintre obiectele expuse. Au fost atât de simpatici încât ghidajele lor au fost aplaudate de cei prezenți. Este o dovadă certă că acești copii nu doar că vin la numeroasele noastre ateliere organizate special pentru ei, dar devin atât de pasionați încât preiau deja din mers ștafeta profesionalizării lor în domeniul muzeal, al protejării și promovării patrimoniului”, a declarat Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508