Vineri, 12 mai 2023, cu începere de la ora 15:00, la Casa Muzeelor din Iași (str. Vasile Alecsandri nr.6), poetul Bogdan O. Popescu susține un recital din cea mai recentă carte a sa, ”Cartea Războiului”, apărută la Editura Vellant, cu ilustrații de Mihai Zgondoiu. Evenimentul are loc în contextul vernisajului expoziției „Literatură și medicină”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași). La vernisaj vor vorbi domnii R. Constantinescu, curatorul expoziției, poeta Indira Spătaru și un reprezentant al conducerii UMF Iași.
BOGDAN O. POPESCU s-a născut la 8 martie 1971, în Bucureşti. A absolvit în anul 1989 Liceul „Gheorghe Lazăr” și în 1996 Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală. A susținut două doctorate: primul referitor la moartea neuronală, la aceeași universitate, în anul 2000, și al doilea cu o teză despre mecanismele fiziopatologice ale bolii Alzheimer, la Institutul Karolinska din Stockholm, în anul 2004. Este medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În anul 2007 a obținut premiul „Victor Babeș” al Academiei Române pentru cercetări în domeniul neuroștiințelor. A debutat în presa literară în 1987, în Suplimentul Literar-Artistic al Scânteii Tineretului (SLAST) şi a publicat după aceea în numeroase reviste literare. Volume de versuri publicate : „La revedere, prinţesă”, editura Vinea, 1995, carte distinsă cu Marele premiu „Ion Vinea” pentru debut literar, „Marfă” (antologie colectivă, împreună cu Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ şi Dan Pleşa), editura Salut, 1996, „Poemul de gardă”, editura Celsius, 1999, „Pisica neagră, pisica moartă” (împreună cu Traian T. Coşovei), editura Crater, 2001, „Leul de după extravaganţe”, editura Cartea Românească, 2002, „Maşinăria de uitare”, editura Naţional, 2004, „Poeme în loc de tutun”, editura Brumar, 2007, „Aerobiciclete”, editura Brumar, 2010 (premiul ASB pentru poezie, 2011), „Cartea dragostei”, editura Humanitas, 2014, „Cartea Războiului”, Editura Vellant, 2022. În anul 2011 a publicat volumul de proză scurtă „Viață de aruncat” la editura Polirom. A fost tradus în suedeză, participând la antologia de poezie „Om jag inte får tala med någon nu”, editura Tranan, 2011 și la antologia de proză scurtă românească „Skräpliv”, editura 2244, 2013. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002.
Minunat om, un profesionist desăvârșit ,un medic valoros si mai presus de orice un suflet de artist…va astept cu mare drag in “dulcele târg al Iesilor”, domnule Profesor!