Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea celei de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” – un eveniment bienal cu tradiție, organizat de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova, cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova. ICR Chișinău acordă, în mod tradițional, cele 2 premii I de interpretare pentru categoriile: Voce Bărbați și Voce Femei, în valoare de 500 EUR/ fiecare, evenimentul înscriindu-se în seria de proiecte destinate încurajării şi promovăriii tinerelor talente, precum şi creării unui dialog dintre muzicienii din România, Republica Moldova şi Ucraina. Concursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea” va fi organizat în perioada 25-27 aprilie 2023, la Palatul Republicii din Chișinău, și se va desfășura conform următorului program:
25 aprilie, ora 11.00 – Etapa I-a
26 aprilie, ora 11.00 – Etapa a II-a
27 aprilie, ora 18.00 – Gala Laureaților
Anul acesta, sub egida festivalului va avea loc și un , masterclass-ul de acompaniament pianistic pentru interpreții de operă și lied susținut de membrul juriului Vasilica Stoiciu-Frunză. Evenimentul, cu titlul generic „Sunetul de lângă tine”, va avea loc în cadrul Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, pe data de 25 aprilie 2023 la ora 16.00.
Vasilica Stoiciu-Frunză este un muzician cu pregătire universitară muzicologică, pianistică şi managerială care şi-a clădit activitatea artistică pe trei domenii distincte: consultant artistic la Opera Naţională Română Iaşi (1990-2012), pianist colaborativ şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi. În cei 22 de ani de implicare în mecanismul de organizare artistică a Operei ieşene, a generat idei novatoare, creative, apreciate la superlativ de specialişti şi public, spre exemplu stagiunea permanentă de muzică de cameră, realizarea operei Oedipe (spectacol-concert), cicluri de concerte – proiect „Capo d’opera”, „Vissi d’arte”, „Vocea cântată”, „Artişti ieşeni pe scena bucureşteană, 2009 – Centenar Paul Constantinescu”, „Master – class pentru cântăreţi de operăsusţinut de mezzo-soprana Viorica Cortez”, concerte în spaţii neconvenţionale etc. În anul 2006 a realizat susţinerea publică a tezei de doctorat cu tema „Opera Naţională Română Iaşi, viziune cultural-istorică”, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. Vasilica Stoiciu-Frunză este o prezenţă activă în organizarea celor mai importante evenimente muzicale ieşene de anvergură publică, cum ar fi: Classic 300, ciclul de proiecţii Opera film festival, sau colocviul „Viaţa în artă – Arta în viaţă”, în cadrul Festivalul Internaţional al educaţiei (FIE Iaşi, 2013). Este directorul artistic al Concursului „Emanuel Elenescu”de la Piatra-Neamţ. Timp de 25 de ani a fost cadru didactic asociat la UNAGE din Iaşi unde, din toamna anului 2016 are calitatea de conferenţiar universitar dr., pianist colaborativ. Numeroasele înregistrări muzicale, interviurile radio, tv. şi din presa scrisă, cronicile, sunt mărturii ale nivelului artistic înalt şi de înţelegere intelectuală a căilor de comunicare şi modelare umană prin arte.
Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău.