spot_img

Cartea depravării

 

Aș dori să încep prin a face o mărturisire despre cum am auzit prima oară despre fascinanta scriitoare Doina Ruști. Se întâmpla la ceas de seară, ca orice întâmplare fericită, sub semnul norocului, într-un grup de buni prieteni pasionați de literatură, când doctorul nostru de familie, Ștefan Bălașiu, m-a întrebat dacă citisem „Manuscrisul fanariot”. Zărisem titlul, printre altele, în librăriile din oraș, dar prejudecățile pe care le aveam la acea vreme despre fanarioți și epoca lor m-au mai ținut o vreme departe de cartea care avea să mi-o aducă în suflet pe Doina Ruști. A fost o mare bucurie să citesc acest roman, care mi-a dezvăluit un stil feminin, senzual, erudit, o proză poetică a unei scriitoare pasionate de cuvinte și de istoria lor, „cuvinte capabile să lase în urmă gradini”. Au urmat alte bucurii intitulate „Mâța Vinerii”, „Homeric”, „Zogru”, „Paturi oculte”, „Omulețul roșu”, „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot”, „Depravatul din Gorgani”.

Pentru mine, Doina Ruști este o Șeherezadă modernă, o alchimistă care creează elixire din cuvinte vechi și noi, pline de culoare și forță picturală. Stilul său baroc-hedonist, care desfată simțurile și vrăjește sufletul și mintea, are efectul miraculos al bucatelor alese gătite de Silică după rețetarul magic din „Cartea bucatelor rele”, din romanul „Mâța Vinerii”. În scrierile sale, evenimentele reale, bine documentate din mărturii înregistrate despre oameni și fapte mici sau mari ale Bucureștiului fanariot, se împletesc firesc, credibil cu fantasticul descins din lumea duhurilor și a stafiilor, a superstițiilor și a vrăjitorilor, a plantelor, licorilor și a bucatelor magice, care reușesc să dirijeze întâmplări  și destine.

Poveștile din ultimele două volume publicate de scriitoarea Doina  Ruști – „Ciudățenii amoroase din Bucureștiului fanariot” și „Depravatul din Gorgani” – sunt o tapiserie vie, o urzeală fascinantă și migăloasă de culori, texturi, sunete, mirosuri și imagini care evocă un București pestriț și misterios de secol XVIII, în care răsună manelele, șoaptele de iubire și strigătele precupeților. Pe harta acestui oraș se conturează atât cartierul Gorgani, pe lângă care se instalase, „din motive obscure”, însuși Depravatul, cât și Bozăria, „un loc mlăștinos cu resturi de sălcii bătrâne”, „locul tuturor libertăților și-al curvăsărelii totale”, unde dispăreau fugarii, vrăjitorii și „cei atinși de singurătate sau de chemarea iubirii”. Cu detalii abundente referitoare la vestimentația, interioarele și gastronomia timpului și a locului, este zugrăvit Bucureștiul cu hanuri, taverne, cafenele învăluite în fumul parfumat de narghilea, cu piețe pline de coșuri cu flori, colivii cu sticleți, castronele cu icre, măsline și murături, cu ganguri și străduțe secrete, grădini cu perdele de caprifoi și divane cu perne învelite în floranță; Bucureștiul împestrițat de ișlice, anterie, corsete și fuste viu colorate, șaluri străvezii cu zarnacadele brodate și dantele spumoase, șalvari de mătase cu buzunare secrete pentru șipuri cu elixire și licori magice, stofe nemaivăzute, cusute cu lalele sau flori de margaretă imperială, pantofiori pictați, cu funde, năsturași sau catarame bătute în fir de aur sau argint, șiraguri cu bobițe de perle și mărgele colorate; Bucureștiul iatacelor tapetate în mătase, cu cearșafuri foșnitoare de damasc, măsuțe cu deliciuri, lichioruri, șerbet, dulceață de trandafir, cafea cu vanilie, prăjiturele, afrodiziace și obiecte ale plăcerii; Bucureștiul cu pădurea Cotrocenilor, labirintică și tenebroasă, locuită de făpturi fabuloase, o pădure care ascunde plante vrăjite, hipnotice și terapeutice. Acest București arhaic din Veacul Luminilor este o lume la granița dintre real și fantastic, populată de erudiți, vrăjitori, farmaciști, cărturari, cofetari, măcelari, negustori, țigani robi, scamatori, femei „cu proporții perfecte” și moravuri ușoare, boieri iscoditori, domni maziliți sau proaspăt înscăunați, spirite și stafii care bântuie ulițele întunecate și pădurea de la marginea orașului. Acesta este orașul în care-și face apariția Depravatul, cunoscut doar de cancelarul Consulatului Francez. Ajunge aici după ce locuise mult timp la Istanbul și se vânturase prin Europa, descins în oraș într-o trăsură pictată și instalat într-o casă a Filipeștilor. Nimeni nu-l văzuse și nu știa cum arăta, dar se dusese vorba că este „un artist al mângâierilor”, „creatorul celor mai rafinate plăceri”: 

„Deasupra patului său pluteau șoapte, iar pe lângă ferestre se unduiau silfide albastre care te făceau să uiți sfaturile părinților”.

Cert este că, după întâlnirea cu el, orice femeie părea renăscută, căci Depravatul le adăuga în sânge un demon, o stafie, „un duh al unei lumi inaccesibile prostimii de rând”. 

Eleni, o femeie citită, cade sub vraja acestui bărbat misterios, care o obsedează. După două luni de așteptare și pregătiri intense și costisitoare pentru marea ei aventura, Eleni ajunge în casa acestui „patron al plăcerilor”, dar prea târziu pentru o întâlnire amoroasă. Legendarul Depravat îi lasă o carte „cât palma”, „ca o casetă de aur”, îmbrăcată în mătase, care cuprinde 17 reguli ale depravării. Fiecare regulă este ilustrată prin câteva istorioare povestite de Doina Ruști, și adunate în această carte frumos ilustrată pentru orice cititor dornic să facă o incursiune într-o altfel de istorie a exceselor, plăcerilor și a dorinței, care „ia forma unor viermișori ce intră sub unghii, săpând galerii labirintice, ca până la urmă să ajungă în sânge, transformându-se în limbi veninoase, în balauri.”

Cu siguranță, veți fi vrăjiți de stilul său unic, poetic și livresc; ba mai mult, veți fi iremediabil îndrăgostiți de vitalitatea cuvintelor sale, cărora le conferă frumusețea și expresivitatea unor tablouri de epocă ce imortalizează un secol fabulos, plin de savoare și fapte demne de povestit printr-o voce de neuitat, cu accente când comice, când dramatice.

Dana CORNEA

Doina Ruști – Depravatul din Gorgani, Litera, 2023

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508