„Dacă această carte ar clocoti în cazanul celor trei vrăjitoare, ar fi aici un vârf de P.G. Wodehouse, un strop din sir Osbert Lancaster și o măsură de sir Arthur Conan Doyle.” (The New York Observer)
Shakespeare este un nume atât de cunoscut, încât avem impresia că știm deja totul despre el. În realitate, în ciuda secolelor de legende, jumătăţi de adevăr și chiar minciuni sfruntate și în ciuda zecilor de mii de studii, despre omul din spatele capodoperelor pe care le-a scris nu se știe mare lucru.
În căutarea acestuia, Bill Bryson ne poartă pe drumurile desfundate ale Angliei elisabetane, aducând la viaţă locurile și personajele care l-au inspirat pe Bard. Pe parcurs, ne prezintă nu doar aspectele anecdotice ale contextului istoric și ale textelor acestuia, ci și chestiuni controversate ca existenţa lui Anne Whateley, presupusa lui logodnică, sau teoriile conspiraţiei legate de paternitatea scrierilor sale.
Cernând și discernând informaţii din surse extrem de variate, volumul repune în scenă lumea în care a creat William Shakespeare, unul dintre cei mai faimoși și totodată cei mai enigmatici oameni ce au trăit vreodată – și totul în stilul antrenant și savuros care este marca inconfundabilă a lui Bill Bryson.
”Shakespeare. Lumea ca o scenă”de Bill Bryson a apărut de curând la editura Polirom, traducere din limba engleză de Ioana Aneci.
„Bryson se pricepe de minune să aleagă din puzderia de date despre epoca elisabetană tocmai detaliile lămuritoare și amuzante.” (The Sunday Times)
„O încântare… O bijuterie de carte.” (Mail on Sunday)
„Spirituală și de un entuziasm molipsitor.” (The Spectator)
„Un ghid afabil și amuzant prin complicatul noian de studii shakespeariene.” (Financial Times)
„Bryson face ce știe el cel mai bine: se folosește de obișnuitele detalii pe care alţii le-ar trece cu vederea ca să zugrăvească un portret al lumii în care a trăit și a prosperat Bardul.” (Publishers Weekly)
Bill Bryson, născut în SUA, a lucrat ca jurnalist și a fost rector al Universităţii Durham din Marea Britanie. La Editura Polirom, de același autor au mai apărut: Acasă. O istorie a vieţii private (2012, 2017), De cealaltă parte a lumii. Călătorind prin Australia (2014), O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalași (2015), Călătorii prin Europa (2015), Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN (2015), 1927. O vară care a schimbat lumea (2016), Însemnări de pe o insulă mică. O călătorie prin Marea Britanie (2017), Drumul către Little Dribbling. Noi însemnări de pe o insulă mică (2018), Însemnări dintr-o ţară mare. Visul american văzut de aproape (2018), Continentul uitat. America micilor orașe (2019), Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc (2021) și Despre toate, chiar că pe scurt (2021).