„STĂRI ABSTRACTE de Alina Cociere” este prima expoziție din seria „Window to Europe”, gândită pentru 2023, de Asociația pentru cultură și arte Arbor. Vorbim despre prezentarea artiștilor plastici originari din Republica Moldova, care și-au început cariera în anii ’80 – ‘90, când s-au produs schimbări de mare impact în Europa de Est, iar unii dintre ei au ales drumul migrației. S-au angajat astfel pe drumul afirmării în țări unde artistul de bucură de un statut bine definit, dar și de o siguranță socială care-i permite să-și dedice energia proiectelor artistice. Programul expozițional „Window to Europe” va prezenta nu doar creația artiștilor invitați, în mare necunoscuți pentru publicul român, ci și biografia lor profesională și rețeta reinventării în țările de adopție.
Alina Cociere s-a născut la Chișinău, într-o familie de medici. A făcut liceul și colegiul de artă plastică, apoi Institutul de Stat de Artă Academică V.I. Suricov din Moscova, care a pregătit-o pentru o carieră academică la Institutul de Artă din Chișinău. Deși formată într-un sistem auster și de factură social-realistă, unde orice abatere de la programul de studiu era penalizată, pictorița alege, totuși, după absolvire, să renunțe la arta figurativă, în care nu se regăsea. Odată cu deschiderea granițelor, după ‘89, Alina decide să se stabilească în Franța, unde locuiește și lucrează până-n prezent.
Expoziția „STĂRI ABSTRACTE de Alina Cociere” prezintă pânze din diferite perioade de creație ale artistei, cartografiind întregul ei univers plastic. Pictura Alinei, lipsită de cadrul formal al figurativului, reflectă pe deplin năzuința spre libertatea expresiei și cunoașterea de sine.
„Impactul picturilor Alinei Cociere este puternic. Culoarea, ritmul, compoziția creează senzația unei confesiuni originale, un veritabil autoportret emoțional.
Privindu-i picturile înțelegi cum abstractul concentrează la maximum esența vieții, rămânând, în același timp, simplu și complex, combinând imediat două dintre cele mai puternice procese spirituale – contemplația și meditația.”
Natația Șmurgun, jurnalist cultural
Pentru o mai bună cunoaștere a pictoriței Alina Cociere vă invităm să citiți interviul „Puterea abstracției: perspectiva Alinei Cociere”, luat de jurnalista Natalia Șmurgun pentru Asociația Arbor.
Arbor.art.room
str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București
„STĂRI ABSTRACTE cu Alina Cociere”
Vernisaj: 02.03.2023, orele 17:00 – 21:00
Perioadă de vizitare: 03.03.2023 – 02.04.2023
Închis │ luni – miercuri
17:30 – 19:30 │ joi – vineri
12:00 – 18:00 │ sâmbătă – duminică
***
Asociația pentru cultură și arte Arbor a fost înființată în decembrie 2017. Misiunea Arbor este de a realiza proiecte din toate domeniile artistice, de a dezvolta mobilitatea culturală, îndeosebi între România și Republica Moldova. Până în prezent, Arbor a organizat peste 30 de expoziții de artă, atât în propriul spațiu expozițional, Arbor.art.room, cât și în galerii private, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova și România. Pe lângă activitatea dedicată artelor vizuale, Asociația Arbor este cunoscută și pentru proiectele educative și de promovare a culturii scrise, precum „Cultura Bus” – excursii pentru elevii cu acces limitat la cultură (2022/ediția VI), „Arbor Master Class” – ateliere de artă realizate de cunoscuți artiști din România pentru elevii și studenții de la arte din Republica Moldova, „Romanul românesc din stânga Prutului” – un program de promovare a literaturii basarabene în România, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și „Povești abandonate” – un proiect de recuperare a literaturii pentru copii, scrise în Basarabia, realizat în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a Republicii Moldova. Arbor a lansat prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală (VR) din România și Republica Moldova: www.theopen-art.com, unde pot fi vizitate virtual 10 expoziții semnate de artiști din România și Republica Moldova, precum și 2 expoziții ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. În 2022 Asociația Arbor a produs spectacolului de teatru „Menajeria de sticlă”, în regia lui Iosif Shats, întrat în repertoriul Teatrului „Alexei Mateevici” din Chișinău. Arbor a editat 4 albume de expoziții și o carte pentru copii: „Ghenadie Popescu”, „Mark Verlan” (2019), „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere” (2020), „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni” (2022) și „Cartea poveștilor abandonate” (2022). Asociația face donații și sponsorizări instituțiilor de învățământ, ONG-urilor, teatrelor și artiștilor independenți de pe ambele maluri ale Prutului.