spot_img

„Dramaturgia cool 2.0”. Concurs de esuri

În perioada 27 februarie – 20 martie 2023, Teatrul de Comedie, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, organizează concursul de eseuri „Dramaturgia cool 2.0” ediția a II-a, adresat elevilor din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din București, publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale. Ediția a II-a a concursului „Dramaturgia cool 2.0” este dedicată Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătoare internațională care a debutat în anul 1962, concurs menit să întărească puntea de legătură dintre noile generații și una dintre cele mai vechi arte din lume, arta spectacolului de teatru, cu întreaga ei complexitate, cu întreaga forță pe care o presupune conjugarea eforturilor atâtor creatori care edifică spectacolul de teatru, de la dramaturg, regizor, scenograf și actor până la personalul tehnic din spatele scenei. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Tema celei de-a doua ediții a concursului este „De ce vreau să fiu actor/regizor/scenograf?”. Concursul este deschis pentru participare până în data 20 martie  2023, iar  câștigătorii vor fi anunțați luni 27 martie, în cadrul unui eveniment special care va avea loc la Sala Nouă (str. Vineri nr. 11), începând cu ora 18.00.

Detalii, aici.

______________

Joi, 2 martie 2023, orele 10.00 – 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!


Alege unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.


MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.
Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.

______________

Vineri, 3 martie 2023, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Remember Benedict Corlaciu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un remember dedicat poetului, romancierului și traducătorului Benedict Corlaciu, primul traducător în limba română a extraordinarei povești a „Micului Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.

Evenimentul, inițiat de fiica scriitorului Ana Christina Corlaciu-Corlay, își propune să evoce viața și personalitatea acestuia și să prezinte publicului manuscrise, cărți și obiecte personale care au aparținut lui Ben. Corlaciu.

Benedict Corlaciu a debutat colaborând la ziarul „Timpul” (1940) și la revista „Albatros”(1941).
Evoluând în cercurile de avangardă, a fost prieten cu Miron Radu Paraschivescu, Dimitrie Stelaru, Geo Dumitrescu, Constant Tonegaru, între alții. „Tavernale” (1941) este prima plachetă de poezii a benjaminului generației interbelice. „Noaptea la Ipotești” (1957) și „Cazul Doctor Udrea” (ediția I, 1959) sunt primele publicații de proză.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ben. Corlaciu devine responsabilul cultural al Casei Scriitorilor în 1965 și redactor-șef al „Almanahului Literar” (edițiile 1969-1970-1971).
Dragostea lui pentru Franța l-a determinat să traducă „Micul Prinț”, precum și versuri ale lui Blaise Cendrars. În 1979 devine membru asociat al PEN Club-ului francez.

Despre cartea sa „Moartea lângă cer”, Benedict Corlaciu mărturisea „că omul e dator să nu rămână doar un număr, agățat de poarta vieții sale izolate. Fiecare e mai mult decât un om – sau trebuie să lupte spre a deveni.”

Evenimentul marchează, totodată, împlinirea a 80 de ani de la publicarea vol. „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry (1943). Cartea a apărut mai întâi în engleză, la 6 aprilie 1943, la Editura Reynal & Hitchcock, din New York, iar apoi în Franța, la Gallimard, în noiembrie 1946. Prima traducere a cărții „Micul Prinț” a apărut în 1962, la Editura Tineretului.

______________

Expoziția „Pisici, pisicuțe și pisiceli”
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței nr 64-66
Sala „Alexandru Condeescu”
28 februarie – 11 martie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 28 februarie 2023, la ora 17.00, la deschiderea expoziției „Pisici, pisicuţe şi pisiceli”, semnată de Marius Ghica.
Invitați: Ion Bogdan Lefter, Pavel Șușară și Ioan Groșan
Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul MNLR

„Marius Ghica este o revelaţie pentru mine. Înţeleg că el comite de multă vreme cocoşi, dar e prima dată când eu îi văd. Este, repet, o revelaţie; din mai multe puncte de vedere şi în mod foarte serios. În primul rând, venind dintr-o altă zonă decât cea a artelor vizuale, el nu are niciun fel de prejudecată şi nicio inhibiţie. Se manifestă cu întreaga libertate pe care o dobândeşte un om care gândeşte cu mintea lui şi se exprimă cu mijloacele şi cu instrumentele lui.” – Pavel Șușară

Detalii, aici

______________

Joi, 2 martie 2023, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței nr 64-66, sălile „Petru Creția” și „Alexandru Oprea”

Expoziția „Echilibru fragil” a artistei Gabriela Naftanailă-Levențu
2 – 25 martie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 2 martie 2023, ora 17.00, la deschiderea expoziției „Echilibru fragil” a artistei Gabriela Naftanailă-Levențu, curatoriată de istoricul de artă Dalina Bădescu.

Expoziția cuprinde lucrări de textile și de grafică, îmbinând interesul pentru materialitatea textilelor și posibilitatea lor de a crea volume ample fără greutate și atenția pentru detaliul grafic, care migrează din zona ornamentului în zona spiritualului.

„O prezență plină de personalitate, cu o capacitate remarcabilă de a transforma energia locurilor prin care trece într-una mereu luminoasă și pozitivă, Gabriela Naftanailă-Levențu este un artist care reușește să imprime lucrărilor sale o parte semnificativă din propria ființă, astfel încât ele devin imediat recognoscibile, forme modelatoare de spațiu și lumină.
Folosind materiale diafane, aproape imponderabile, texturi naturale brute și opace sau, din contră, structuri textile transparente, toate suspendate ca niște steaguri nepaleze de rugăciune, Gabriela Naftanailă-Levențu construiește lumi în epură, hărți ale grădinii paradisului, în care forma se topește treptat în lumină, exteriorul vizibil este înlocuit de mesaje luminoase de dincolo de timp și de spațiu, iar materia devine permeabilă, sacrul putând fi astfel întrezărit prin aceste porți deschise către Paradis.” – Dalina Bădescu, curator

______________

Expoziția de bijuterie contemporană „Luciri minerale“ a artistelor Diana Toboșaru și Gena Tudor
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

21 februarie – 17 martie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați o expoziție de bijuterie contemporană a artistelor Diana Toboșaru și Gena Tudor. 

În cadrul expoziției, intitulată „Luciri minerale”, veți putea descoperi o serie de creații unicat din colecțiile „ReStart“, Skin2.0“, „The Last world“ și „My Precious“, ale artistei Diana Toboșaru  (https://anaydblujewerly.com/https://www.facebook.com/Anaydblu/https://www.instagram.com/anaydblu/) și „Bitter Sweet“, „Stay with me“, „Break in Bright“ și „Unbreakable Bonds“ ale artistei Gena Tudor (https://www.facebook.com/genatudorhttps://www.instagram.com/gena.tudor).


Detalii, aici.

______________

„Din casă în casă până-n mall” | Expoziție MNLR în București-Mall Vitan
Calea Vitan 55-59
1 – 15 martie 2023

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la o incursiune inedită care adună într-o singură expoziție povești mai puțin cunoscute ale celor cinci case memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române în care au locuit, s-au inspirat și au scris Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu, precum și povești deosebite ale obiectelor care au aparținut autorilor români.

Scrise cu pasiune de muzeografii Doro Nicolescu, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu și Adrian David, textele acestora reprezintă, totodată, o invitație sinceră și aparte de a vizita spațiile pline de însemnătate, de amintiri, camere de reverie și de căutare a cuvântului potrivit.

Printre obiectele prezentate, amintim instrumente muzicale din secolul al XIX-lea, dar și tiparnițe folosite pentru publicarea revistelor și cărților („Toată starea mea este o tipografie…cu cinci rânduri de slove, note orientale și note europene…”, după cum mărturisea Anton Pann), precum și instrumente de scris ale scriitorilor, dar și mărturii ale tabieturilor elegante ale acestora.

Pasionați de automobilism sau de vânătoare, iubitori ai muzicii („Fără muzică nimic nu se săvârșește”, cum spunea Pann), dar și ai desenului, colecționari de parfumuri (unii dintre ei, parfumieri), de tablouri, icoane și obiecte de ceramică, amfitrioni ai marilor saloane culturale, compozitori, dar unii și foarte buni bucătari, biografia celor cinci scriitori români pe care vi-i prezentăm în cadrul acestei expoziții este una fascinantă, cuceritoare și inspirațională.


Expoziția va fi putea fi vizitată în perioada 1 – 15 martie 2023, în București-Mall Vitan (Calea Vitan 55-59), de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00.

______________

Călător în căutarea iubirii | expoziție MNLR în Plaza România
Bulevardul Timișoara 26
24 februarie – 10 martie 2023

„Pielea ta are aroma piersicii coapte și un luciu mat, aproape lăuntric. Întreaga ta ființă respiră prin nu știu ce taină, spirit, senzualitate, îmi evocă nu știu ce amintiri, nu știu ce nostalgii pierdute înainte de lua forme precise.”, îi mărturisește Ștefan Mironei în romanul Cellei Serghi. „Un an întreg n-am spus decât Luli, Luli, Luli. Buzele mele au forma numelui tău. Am devenit ca o pasăre care nu știe decât silabele unui tril unic” – regăsiți acest fragment în Lorelei de Ionel Teodoreanu.
Vă invităm să descoperiți cele 11 povești de dragoste cu personaje inspirate din viața reală și care se regăsesc în romane de dragoste reprezentative pentru literatura română.
Panourile expoziționale redau dialoguri între personajele îndrăgostite sau ilustrează iubiri imposibile. Vă veți întâlni cu misterioasa domnișoară P.V., cu fascinanta actriță Leny Caler, muza scriitorilor Camil Petrescu, Mihail Sebastian și Zaharia Stancu, veți descoperi ingenuitatea, dublată de o inteligență sclipitoare, a bengalezei Maitreyi sau frumusețea nativă și atitudinea nonconformistă a Miței Biciclista, precum și un „înger păzitor al primei copilării”, Lina lui Miron Radu Paraschivescu.


Alături de aceste povești veți afla și anul în care s-au publicat cele mai multe romane de dragoste, care a fost romanul care l-a făcut celebru pe Mihail Drumeș și cine a fost Maria Mihăescu și care e porecla pe care o primește în urma refuzului invitației la un rendez-vous.
Expoziția, pregătită de echipa de la Muzeul Național al Literaturii Române din București, va putea fi vizitată de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26).

______________

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line:

Luni, 27 februarie 2023, ora 19.00: Bogdan Ștefănescu

Joi, 2 martie 2023, ora 19.00: Lucian Munteanu

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului


Invitatul episodului 211 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 27 februarie 2023, este Bogdan Ștefănescu, anglist, americanist, eseist, istoric al mentalităților.
Invitatul episodului 212 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 2 martie 2023, este Lucian Munteanu, foto-reporter și artist foto, pictor și „multimedialist”.

______________

Duminică, 5 martie 2023, ora 11.00
pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitată: Daniela Șontică

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508