spot_img

Recomandări ale Uniunii Artiștilor Plastici pentru spătămâna 20 – 26 februarie

Uniunea Artiștilor Plastici din România invită iubitorii artelor frumoase la o multitudine de evenimente deosebit de atractive care se vor desfășura în săptămâna 20 – 26 februarie: 

De luni 20 februarie, la Galeria Căminul Artei din București, puteți vizita expoziția „Marian din Măgura” realizată de pictorul Vasile Mureșan Murivale. Peste 300 de lucrări transformă expoziția într-un eveniment plastic dedicat memoriei profesorului de franceza  Marian Voicu, răpus de covid. Vasile Mureșan Murivale realizează o serie de portrete ale celui dispărut, dar și peisaje din satul natal al profesorului: Măgura, comuna Hulubești, județul Dâmbovița. Sunt surprinse plastic în cele patru anotimpuri: biserica, cimitirul, școală părăsită, fântana de la marginea satului, curțile localnicilor, drumul principal și lunca Mileștiului. Expoziția este deschisă până pe 3 martie. 

La Iași continuă Luna Sculptorilor Români, cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România. Iubitorii de artă sunt așteptați în locațiile partenere, cât și în arealul destinat evenimentului (Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii , str. Ștefan cel Mare, Piața Unirii, str. Lăpușneanu, Casa Universitarilor, Parc Copou) , pentru a admira opere de artă unice, în cadrul a ceea ce se dorește a fi o radiografie a sculpturii moderne și contemporane românești. 

Luni 20 februarie are loc o succesiune de vernisaje: la ora 12,30, la Cinema Trianon este verniasată expoziția artistului Mircea Roman, la ora 13, la Arcada Central Art Space se deschide expoziția artistului basarabeanVladen Babcinețchi, tot la ora 13, dar la Galeria Aparte va fi prezentată expoziția colectivă a Universității Naționale de Arte “George Enescu”, pentru ca la ora 17, Palatul Culturii să găzduiască un eveniment în cadrul căruia vor fi expuse lucrări ale maeștrilor George Apostu și Napoleon Tiron. 

Marți 21 februarie, la ora 13, pe str. Ștefan cel Mare, va avea loc prezentarea expunerii sculptorului Darius Hulea ale cărui statui sunt create folosind procedura de sudare prin care asamblează fire metalice pentru a reprezenta portrete fragmentate și incomplete, iar la Galeria Dana, de la ora 18 este programat vernisajul expoziției lui Florin Magda din Alba Iulia, ale cărui lucrări surprind prin asocierea unor  materiale contrastante, cu ajutorul cărora construiește forme sculptural-arhitecturale supuse unor prelucrări personale, pe care artistul le face din poziția observatorului.

Miercuri 22 februarie, Galeria la gard găzduiește vernisajul expoziției lui Ilie Bostan, profesor universitar la UNAGE Iași, iar la ora 18 va fi prezentată la Galeria Pallady expoziția artistului născut la Cernăuți în 1944 – Dan Covătaru, de asemenea profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

Joi 23 februarie, la Iași au loc patru evenimente: la ora 12, Galeria Drossu găzduiește vernisajul expoziției artiștilor Doru Andrii și Cătălin Macsiniuc; Galeria Tonitza, propune de la ora 13 prezentarea expoziției „A la Femme”; pe strada Armeană, de la ora 14,30, debuteză evenimentul “Armeană Open Air”, iar la Galeria Arteast, la ora 18, sunteti invitați la o expoziție colectivă curatoriată de Maria Bilașevschi – președinta Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici. 

Duminică 26 februarie, la ora 13, la Palas, are loc vernisajul expoziției sculptorului Maxim Dumitraș, cel care a realizat Muzeul de Artă Comparată de la Sîngiorz – Băi și primul “land art” din România – un sat al artiștilor, iar de la ora 18 săptămâna sculpturală de la Iași se va încheia la Muzeul Unirii cu prezentarea unei expoziții colective. 

Tot pe 26 martie va avea loc lansarea noului număr al revistei ARTA. Evenimentul are loc la ora 18, la Insula 42, str Theodor Aman 42, București. Revista cuprinde texte despre Premiiile UAP, Salonul Național de Artă Contemporană, portofolii, recenzii la expoziții naționale și Documente 2022, cu undosar cu tema „Scandalogia”, care își propune o trecere în revistă a multora dintre scandalurile care au afectat felul în care privim și înțelegem arta în spațiul românesc.  

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508