Miercuri, 15 februarie 2023, la orele19.00 trecute fix, Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, și asociația Euro CulturArt au organizat performance-ul pro-lectură intitulat „Lecturi Șoptite”. Dedicat Zilei Naţionale a Lecturii, evenimentul a avut loc în sala Teatrelli de la sediul CREART (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), transormată pentru mai bine de 120 de minute într-o sufragerie de muzică și poezie, cu veioze și abajururi. Spectacolul i-a avut ca protagoniști pe muzicianul și scriitorul Nicu Alifantis, scriitoarea și regizoarea Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și curatoarea Ioana Iuna Șerban, scriitorul și profesorul de neurologie Bogdan O. Popescu și artistul vizual și scriitorul Mihai Zgondoiu.
Invitaţii au citit din cărțile lor și din cărți care le-au schimbat viața. Lectura protagoniștilor cu publicul a urmărit relația intimă a comunicării textelor, față în față, chip către chip, într-un spațiu fără amplificare, luminat de lampadare, rezonat de sonurile memorabile ale Maestrului Nicu Alifantis. Fiecare spectator a primit la final o carte cu autograf oferită de autorii invitați.
Scriitorul și curatorul proiectului, Dan Mircea Cipariu, a catalogat „Lecturi Șoptite” ca pe un mod de a revendica spațiul intim al lecturii. ”Pentru un centru multiart cum este CREART, în care artele și tradițiile sunt revizitate ori relecturate, am gândit un proiect pilot de performance pro lectură prin care să (re)valorizăm spațiul intim al lecturii și al dicțiunii interioare. Lecturile Șoptite sunt drumuri spre cunoaștere și spre lumi posibile în care putem să ne (re)găsim și să ne (re)organizăm sensurile lui a fi. Matei Călinescu în jurnalul său amintea de vorbirea în șoaptă și de o șoaptă a sensului. Am oferit un dar-lectură în lumina intimă a lampadarului ca niște șoapte ale sensului care să ne (re)interpreteze și să ne elibereze.”, a mărturisit scriitorul Dan Mircea Cipariu, inițiatorul proiectului Lecturi Șoptite.
Radio România Cultural (realizator: Anamaria Spătaru) a fost co-producător al evenimentului; Parteneri media au fost: AgentiadeCarte.ro, Propagarta.ro, Observator cultural, Amos News.
Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu din sufrageria inimilor și, mai cu seamă, a sufletelor noastre iubitoare, doritoare de lectură de poezie. Cu sufletul golit de miracole/ Am fost îmbrânciți într-o sală de spectacole/ Unde ni s-a împărțit, printr-un sistem de jgheaburi/, Fiecăruia câte o gamelă cu aburi. Această zicere îi aparține unui poet pe care l-am descoperit într-o epocă cenușie, epoca Nicolae Ceaușescu. E vorba de Leonid Dimov, un poet care m-a marcat, înainte de a-i cunoaște pe cavalerii generației 80, pe Coșovei, pe Cărtărescu, pe Iaru, pe Stratan. Întâmplarea, fiica vitregă a destinului, cum ar fi spus I. L. Caragiale, face să existe o comuniune de idei, o iubire a acestui poet, cu cel pe care l-am invitat să deschidă aceste Lecturi șoptite, e vorba de Nicu Alifantis.
Sunt foarte bucuros, și aștept la sfârșitul evenimentului un autograf pe această carte obiect și pe albumul dedicat lui Dimov. O carte a prieteniei pentru că, de fapt, avem un triunghi: un mare regizor, Alexandru Tocilescu (Toca), un mare poet, Leonid Dimov și un mare muzician și scriitor, Nicu Alifantis. Această carte obiect, apărută la Tunari, în 2021, Leoneed is Love, poate fi un motto al Lecturilor șoptite și o să amintesc un fragment din Destin cu baobab: Orașul în cadril de mucava/ Trăia, înfricoșat, la cinema,/ Iar străzile duceau poveri de șoapte/ Doar între pauze. La cinci și șapte. Poveri de șoapte, o Românie pe care mi-o doresc așa cum am visat, o Românie la rece, fără amplificare, față către față, chip către chip, în care putem să comunicăm mai bine cu noi înșine și cu divinitatea, pentru că atunci când te adresezi divinității o faci în șoaptă. De aceea am ales aceste Lecturi șoptite, la lumina acestor candelabre, încercând să mizăm pe această filosofie a respirației. Să ne auzim vocea interioară, care va rezona la acest început de performance pro-lectură, Lecturi șoptite, cu Nicu Alifantis.”
Nicu Alifantis: ”Povestea asta cu Dimov este într-adevăr un triunghi foarte frumos. Pe acest album există 12 cântece pe care le-am scris pe versurile lui Dimov. Pe Dimov l-am întâlnit în 1977, a fost o minunată bucurie, o reverie, pentru că privindu-l în ochi, văzându-l cum arată când mi-a deschis ușa apartamentului său din Colentina, privind în jur am găsit mai toate personajele principale ale poeziei sale. Avea o barbă imensă, albă, doi ochi albaștri extraordinari și o voce cum rar mi-a fost dat să aud, atât de umană încât parcă venea din altă lume.
Poezia lui Dimov am întâlnit-o în 1973, datorită lui Alexandru Tocilescu, proaspăt absolvent de IATC atunci, care a venit la Brăila să monteze o piesă de teatru de August Strindberg și m-a ales pe mine să-i fac muzica. Mi-a pus în mână o carte, unde mi-a însemnat șase poezii pe care să le fac cântece și să le folosească în piesă. Spectacolul a ieșit bine, dar eu, ca să fug de acasă, m-am cerut în armată, dând peste cap spectacolele. Dar cât am fost în armată am mai făcut șase cântece, având cu mine doar cartea lui Dimov.
În 2021 am realizat că s-au făcut 10 ani de când Toca ne-a părăsit și am zis să fac acest album, să mă spăl de păcate și în fața lui Toca și a lui Dimov, și așa s-a născut acest Leoneed is Love. E un album pe care îl iubesc foarte tare, l-am scos cu formația mea și cred tot mai tare că lucrurile se întâmplă atunci când trebuie să se întâmple.”
Dan Mircea Cipariu: Următorul protagonist al Lectorilor șoptite, Ioana Iuna Șerban, îmi evocă un rondel al lui Leonid Dimov: Era o sfântă fără sfânt,/ Fără credinţă, fără casă,/ Avea doar inimă şi gând/ Şi-o fustă verde, de mătasă./ Cu astragal şi iacint/ Venea la fiece mireasă,/ Ea, mica sfântă fără sfânt,/ Fără credinţă, fără casă. Din cartea ei, apărută la editura Vellant, Un viitor care se potrivește trecutului, volum nominalizat pentru Cartea de poezie la Gala Tinerilor scriitori, am ales poemul Ghost rider.
Ioana Iuna Serban: ”Am ales o carte pe care am citit-o de cinci ori, inclusiv pentru a învăța engleza și germana, în original nu am citit-o niciodată, nu știu limba rusă. E o carte pe care voiam să fac și o animație la un moment dat. Cu siguranță veți recunoaște autorul și volumul despre care e vorba.”
Ioana Iuna Șerban a citit un fragment din volumul Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov, apoi a citit două poeme din propriul volum Un viitor care se potrivește trecutului și un poem inedit.
Dan Mircea Cipariu: ”Bunul meu prieten, Mihai Zgondoiu, are o legătură deloc subterană, ci una vizuală cu cel puțin doi autori de aici, cu Bogdan O. Popescu și cu mine. El a semnat grafica și a gândit desenele pentru două cărți apărute la sfârșitul anului trecut la editura Vellant, e vorba de Cartea războiului, de Bogdan O. Popescu și Meta Vers a subsemnatului. I-am dedicat un poem lui Zgondy, care a avut un mare succes la expoziția de la Timișoara, Kunsthalle Bega, de altfel, chiar când facem această vorbire el curatoriază o expoziție a celor mai contemporani dintre artiștii vizuali la Art Safari. Și voi citi acest poem care poartă titlul expoziție sale de la Kunsthalle Bega: Omul aproximativ 3.0.
Zgondy a fost raisonneurul nostru în două proiecte: Aer de București și în 10 x 10 Născut în România și am ales din exercițiile poetice pe care le-am făcut noi, eu, Mihai Zgondoiu și Mike Godoroja, următorul fragment: Deschide sertarul cu amintiri oprimate și arde-le/ Buzele roșii sub formă de canapea șoptesc în visele încă nevisate.”
Mihai Zgondoiu: ”Bună seara! Nu cred că am o carte sau un scriitor care mi-au schimbat viața sau cariera artistică, dar pot să spun cu certitudine că întâlnirea cu poeții, cu scriitori mi-a influențat mult partea artistică. Iar asta s-a întâmplat acum mult timp, în liceu, într-o tabără artistică, unde l-am cunoscut prima dată pe primul poet în viață, Dan Mircea Cipariu, în 1997, acolo s-a născut o prietenie. Am colaborat la câteva proiecte, între București și Timișoara. M-am întors la București, devenind un copertar, un grafician de carte, și așa am intrat în lumea poeților optzeciști și nouăzeciști. Am ales un poem de-al lui Traian T. Coșovei, pe care l-am cunoscut destul de bine. Țin minte că îmi făcea plăcerea de multe ori, când îl rugam pe Traian T: Coșovei să-mi citească poezia Bad Boy: Eu sunt băiatul cel rău care a pus – în sfârşit – mâna pe chibriturile casei./ Sunt cel cu nasul băgat în punga de somnifere a familiei,/ cel care hrăneşte cu/ ziare vechi păsările oraşului –/ sunt cel care lasă robinetele deschise, luminile aprinse,/ sertarele smulse./ Am fost un copil rău. Cu ziare vechi mi-am împachetat/ sanvişul de la mama,/ cu ziare vechi mi-am luminat viaţa ca să-mi văd viitorul/ până la capăt –/ din ziare vechi mi-am făcut o casă, o iubită, un vis./ Dar eu sunt copilul cel rău care face şinele de tramvai să/ tremure,/ fonta să împietrească în monumentele frigului./ Sunt copilul care a descoperit alcoolul şi uitarea,/ singurătatea şi robinetele ei de gaz./ Sunt băiatul cel rău care scrie pe ziduri „mergi sau crapă”/ şi cheltuieşte banii zilei de mâine şi e pus să-şi câştige/ existenţa până la capăt./ Sunt cel care savurează dezastrul, maculează hârtia…/ Dar când toţi ai casei dorm şi visează/ eu fac să se bâlbâie moartea.”
Mihai Zgondoiu a mai citit câteva poeme din antologiile 10 x 10 Născut în România și Aer de București.
A urmat un moment muzical susținut de Nicu Alifantis.
Dan Mircea Cipariu: ”Pe Chris Simion Mercurian o știu de când avea 16 ani. Acest Dicționar de optimisme, o carte obiect, apărută la Editura Trei, e foarte interesant că e o carte scrisă integral de mâna autoarei. Am ales din Dicționar de optimisme un text care se cheamă Zen fă să-ți fie viața.”
Chris Simion Mercurian: ”Când am auzit că am opt minute la dispoziție, mi-am zis că nu pot veni cu Dostoievski, am fi făcut niște săptămâni șoptite. Așa că am apelat la Jean-Claude Carriere, Cercul mincinoșilor. Am găsit textul foarte simplu astăzi și se numește Iubirea Râului, pe care l-am citit în avanpremieră la prânz, acasă.”
Chris Simion Mercurian a mai citit fragmente din propriile cărți, Ce ne spunem când nu ne vorbim, 40 de zile și în premieră un fragment din ultima parte a Trilogiei Destinului.
Dan Mircea Cipariu: ”În perioada pandemiei, bunul meu prieten Bogdan O Popescu mi-a trimis un videoclip în care îmi arăta cum să folosesc corect mănușile și avea un principiu care mi-a plăcut foarte mult: curat pe curat, murdar pe murdar. În Meta Vers i-am dedicat un poem, Mod de întrebuințare. Și am ales din minunata carte – Cartea războiului, cu o prezentare a lui Mircea Cărtărescu, o carte apărută la Vellant, însoțită de 12 desene de Mihai Zgondoiu, un poem care este dedicat prietenului nostru Robert Șerban, Frumusețea va bântui lumea.”
Bogdan O Popescu: ”Mulțumesc foarte mult, Dan Mircea Cipariu, sunt foarte bucuros să fiu în această sufragerie a sufletelor, așa cum ai numit-o, în seara aceasta, alături de Maestrul Nicu Alifantis, Ioana Iuna Serban, Mihai Zgondoiu, Chris Simion Mercurian și alături de voi, toți care ați avut curiozitatea să respirați aerul acestei sufragerii.” Bogdan O. Popescu a citit poemul Să ne iubim, chera mu, de Mircea Cărtărescu, din volumul colectiv Aer cu diamante, apoi a citit câteva poeme din propriul volum, Cartea războiului.
Evenimentul s-a încheiat cu acordurile muzicianului Nicu Alifantis și cu o sesiune de autografe oferite de autorii protagoniști.
Tudor VOICU
Foto: CREART / Dragoș TOADER