Vineri, 10 februarie 2023, la ora 19.00, publicul este așteptat la primul eveniment din cadrul seriei Dialoguri Cartier, care va avea loc la librăria Cărturești Verona (strada Arthur Verona, nr. 13-15, București). Scriitoarele Elena Vlădăreanu și Alina Purcaru vor discuta despre poezie feministă, pornind de la volumele lor cele mai recente de poezie, ”Ce pot distinge în întunericul sălii” (Cartier, 2022) și ”Tot mai multă splendoare” (Cartier, 2022). Dialogul va fi moderat de scriitoarea și jurnalista Paula Erizanu. Editura Cartier lansează, în parteneriat cu Librăriile Cărturești și Radio România Cultural, o serie de evenimente noi, numite ”Dialogurile Cartier”. Lună de lună, doi scriitori vor dialoga pornind de la o temă care îi pasionează și de la cărțile lor.
„Elena Vlădăreanu a scris începând din anii 2000 poezia cea mai radicală din România. Nu doar politic, ci și artistic. Cu timpul literatura ei a devenit, dintr-o autoexpunere temerară la rezoluție înaltă, o formă de artă din ce în ce mai abstractă și mai incluzivă. Fără a părăsi perimetrul autobiografic, explorările Elenei Vlădăreanu au compus hărți tot mai complexe ale bulelor sociale și ideologice care ne configurează contemporaneitatea. Antologia ce pot distinge în întunericul sălii rezumă intens această călătorie care continuă.” (Mihai Iovănel)
ELENA VLĂDĂREANU (n. 1981) este scriitoare și jurnalistă, trăiește și lucrează în București. A debutat cu poezie în 2001-2002; de atunci, a publicat mai multe volume de versuri, printre care spaţiu privat. a handbook (Cartea Românească, 2009, cu desene de Dan Perjovschi), Non Stress Test (Casa de Pariuri Literare, 2016), Bani. Muncă. Timp liber (Nemira, 2017), minunata lume disney (Nemira, 2019). Este realizatoarea emisiunii Scena și ecranul la Radio România Cultural, unde vorbește despre filme. În decembrie 2018 a inițiat proiectul Zilele „Sofia Nădejde“, sub egida căruia s-a desfășurat, în ultimii ani, Gala Premiilor „Sofia Nădejde“ pentru Literatură Scrisă de Femei. În 2022, îi apare, la editura Cartier, antologia de poeme Ce pot distinge în întunericul sălii.
„Din poemele Alinei Purcaru răzbat vocile copiilor dintr-un timp salvat „în fiole sparte de algocalmin”, hipervigilența corpului „predispus să simtă frica”, vina și neputința, „sunetul oceanului” și efectul „anesteziant” al unor „boabe de rouă”, contrastul dintre deșeuri și munții „mereu cu zăpadă pe creste.” Tot mai multă splendoare compune o istorie fragilă și intimă a corpului condiționat, fragmentat, „desprins în alt fel”; o carte în care viața încolțește în pofida condițiilor, o carte a rememorării, a căutării de sine, a libertății și pasiunii. (Medeea Iancu)
ALINA PURCARU a publicat trei volume de poezie rezistență (Cartea Românească, 2016), Indigo (Tracus Arte, 2018) și Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022), volum distins cu premiul Cartea de poezie a anului, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori. A contribuit cu poeme și eseuri în mai multe volume colective și coordonat cinci astfel de volume. Ultimele trei alcătuiesc antologia Un secol de poezie română scrisă de femei (Cartier 2019-2021) și sunt coordonate împreună cu Paula Erizanu.
PAULA ERIZANU este scriitoare și jurnalistă. Cea mai recentă carte publicată e romanul Ard pădurile (Cartier, 2021), pentru care autoarei i-a fost conferit premiul Tânărul scriitor al anului, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori. Colaborează cu BBC, The Guardian, London Review of Books, Financial Times, Scena9, Observator Cultural, Dilema Veche, Europa Liberă ș.a.
Volumele de poezie Ce pot distinge în întunericul sălii, de Elena Vlădăreanu și Tot mai multă splendoare, de Alina Purcaru, pot fi găsite în toate librăriile bune din România sau pot fi comandate online.