Mihai Eminescu a fost conştiinţa profundă şi disciplinată a acestui neam, „adevărata Universitate a tuturor culturilor lumii”, spunea Constantin Noica. Lumina sa străbate universul asemenea Luceafărului și o vom vedea mereu ca o taină care se cere încă descifrată. Hermeneutica gândirii sale, așișderea cu a lui Rabindranath Tagore, rămâne o piatră de încercare pentru fiecare generație, ca mărturie despre o civilizație mereu avidă de cunoaștere dar înrădăcinată într-un trecut de veche cultură și de severă tradiție.
Sub egida Primăriei Comunei Miroslava, ca o continuitate a unei Zile a Culturii ce se vrea a fi permanentă pe tot parcursul anului, iată o manifestare cultural artistică ce dorește să păstreze moștenirea marelui bard al neamului românesc: „Mihai Eminescu de la Narcis la Hyperion”. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Profesori, elevi de la școlile gimnaziale „Colonel Constantin Langa” și „Dimitrie Anghel” și Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava au bucuria de a cunoaște reflectarea spiritului eminescian în arte (pictură, sculptură, muzică, cinematografie), având ca invitați pe Acad. Mihai Cimpoi (director al Centrului M.Eminescu, Chișinău), sculptorul Prof. Gheorghe Gheorghiță-Vornicu (Liceul de Artă „Octav Băncilă”, Iași), Conf. Univ. Dr. Cătălina Ionela Chelaru
(Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași), poetul Vlad Scutelnicu (secretar de redacție, revista Hyperion, Botoșani), Acad. Liviu Pendefunda, sub coordonarea căruia se află Cenaclul „Dimitrie Anghel”. Membrii acestuia din urmă au pregătit un recital din lirica eminesciană. Lucrările prezentate, printre alții, de Prof. Gabriela Bunghez, Prof. Luisa Amarie, Prof. Diana Deliu subliniază importanța menținerii în conștiința colectivă a românilor a personalității globale, atât spațial cât și temporal, a lui Mihai Eminescu.
O expoziție de desene inspirate din opera lui Mihai Eminescu, ale elevilor sub îndrumarea Prof. Marius Constantin Pavel și participarea corului DoReMi constituie garanția unei manifestări de înaltă ținută.