”La steaua…” primul spectacol din seria ”Cuvinte, necuvinte…” a avut loc joi, 15 decembrie 2022, la Sala Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale. Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu au recitat sub semnul lui Ion Caramitru, în ambianţa muzicală creată de Cătălin Răducanu, într-un spectacol unic de poezie şi muzică. Spectatorii din Sala Studio a TNB au ascultat versuri de Mihai Eminescu, recitate de Ion Caramitru (prezent în proiecția ultimei filmări realizate de acesta pentru proiectul ”Aplauze pentru poet” în iunie 2021), au ascultat Nichita Stănescu, bijuteriile stilistice ale lui Emil Brumaru rostite atât de savuros de Horațiu Mălăele, completat de gingășiile Emiliei Popescu, toate pe un fond muzical creat de improvizațiile pianistului Cătălin Răducanu, care a trecut publicul prin Chopin, Mozart, blues, jazz, până la folclorul autohton.
Emilia Popescu : „Poezia e visul cel mai ascuns al omului.”
Horaţiu Mălăele : ”Poezia este felul omului de a zbura. Sau. Locuim împreună în acest spectacol pentru că noi credem, ca și dumneavoastră, că poezia este felul omului de a zbura. Sau. Actorul și Poezia sunt neamuri. Sau. Ovidiu Genaru spune că „o lume fără poezie e sortită frigului”. De acord”.
Poetul Dan Mircea Cipariu, prezent în sală, spunea după spectacol: ”Avem nevoie de astfel de întâlniri poetice. Spectacolul acesta a fost rostire, respirație, emoție chiar și atunci când emoția a făcut la un moment dat să scape cezura textului poetic și dincolo de asta să rămână ceva care să ne dea un aer de… eliberare. Pentru că poezia, și mai ales poezia rostită cu atâta gravitate, uneori și cu accent ludic de Ion Caramitru în aducerile aminte eminesciene, are această forță de a ne ilumina. A fost magistral!”
”La steaua…” a fost primul spectacol dintr-o serie – ”Cuvinte, necuvinte..”. – pe care o dorim continuată la Teatrul Național I.L. Caragiale, serie de spectacole a cărei menire este, printre altele, și aceea de a cultiva gustul spectatorilor pentru cuvintele frumos rostite.
Pornit de la o idee de Ovidiu Miculescu, acest proiect este un act de restituție și un demers de susţinere a unui domeniu cultural marginalizat în contemporaneitate, adăugând poeziei arta actorului, rostirea, muzica şi imaginea. Regia spectacolului a fost semnată de Claudiu Goga, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina.