Joi, 8 decembrie 2022, de la ora 18.30, în Galeria „Theodor Aman” din cadrul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” din București (sediul din str. Zborului, nr.7-9), are loc finisajul expoziției ”Din roadele darului” a artistului Cozmin Movilă.
Vernisajul a avut loc pe 11 noiembrie 2022, în cadrul „Zilelor Educației” la Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”, un proiect cu tradiție în cadrul programului EDUCAȚIE PRIN CULTURĂ al liceului. ”În cadrul Zilelor Educației Creștin-Ortodoxe, i-am invitat pe elevi și familiile lor la întâlnirea cu un artist pentru care fiecare lucrare reprezintă o rugăciune. Elev al maestrului Horea Paștina, invitatul nostru a purtat un dialog cu elevii liceului nostru, vorbind cu ei despre ARTĂ, dar și despre alegeri în carieră.”, a spus doamna Mona Șerbănescu, Directorul General al Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”.
Artistul plastic Cozmin Movilă își așteaptă, cu bucurie, vizitatorii la finisaj: ”La invitația doamnei prof. Mona Șerbănescu (director și fondator al Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București), am deschis o expoziție personală de pictură în incinta liceului pe care cu multă dăruire și profesionalism îl păstorește. De-a lungul timpului, în spațiul expozițional ,,Theodor Aman.” au expus nume a căror rezonanță îmi face deosebită plăcere. Recent a expus acolo și maestrul Horea Paștina, la clasa căruia am terminat, cândva, primii șase ani de studii universitare.
AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.
”Trăitor într-un climat artistic familial care avea să-i limpezească sensibilitatea şi opţiunea pentru mirajul unui destin de pictor (tatăl fiind la rîndu-i un fin interpret al tainelor cromatice) a înţeles de la început că afirmarea necesită instrucţie solidă, discernămînt, consecvenţă în cunoaşterea de sine pentru a descoperi modalităţile cele mai adecvate pe calea precizării de viziune şi stil, indispensabile în definirea unui individualizat proces creativ. Urmarea a fost ca la numai cinci ani de exerciţiu pasionat şi rodnic să cunoască satisfacţia unor tonifiante reacţii din partea colegilor de breaslă, a presei şi iubitorilor de artă, biografia consemnîndu-i deja un revelator palmares expoziţional. Dispune de argumentele unui solid profesionalism care-i permite să finalizeze dezinvolt sugestive finalităţi armonice.
Cozmin Movilă se arată adeptul expresiei controlate, optînd pentru o cromatică discretă, în dominante surdinizate şi-o compunere vizînd sintetismul bidimensionalităţii pe filiera Morandi-Ciucurencu. Proiectate în prim-plan, motivele iscate imaginativ – reflectînd adieri a diverse anotimpuri, ghirlande florale ce ornamentează feeric seculare zidiri, balerine eterate, făpturi diafane care descind din planul memoriei afective şi simbolice invocări de civilizaţie arhaică, răsfirate pe ecranul infinitului cosmic – se instituie în reverberaţii de sentiment curat, într-o poetică reconstituire de univers din care emană rafinat filtrate sonorităţi. Într-o vreme cînd ne confruntăm agasant cu pulsaţiile unui zgomot devorator, ni se oferă privilegiul de a respira în relaţie cu un tonifiant sentiment de linişte, confort, reverie. Nimic nu tulbură tihna benefică a zeci de ipostaze iconografice ce trimit spre noi miresmele unei lumi împrospătată de vraja unui senin perpetuu, iradiat de roua dimineţilor neîntinate. Contemplăm cu sfioasă emoţie perdelele de pomi îndelung mătăsuite, simbolice ferestruiri şi ritmuri de arcade ce încurajează enigmatice deschideri imaginative, fragmente de aşezări, edificii vechi, vag precizate, instrumente muzicale abil stilizate ori simple caligrafiii de incinte, zboruri, plutiri în neant, proiecţii de chipuri angelice iluminate de sacre revelaţii.
Cu argumente strict plastice, vehiculate cu ştiinţă şi sensibilitate, dincolo de orice undă narativă sau incident anecdotic, Cozmin Movilă ne convinge de viabilitatea unui travaliu artistic distanţat prompt şi sagace de practicile unor experimente ostentative care se sting în gratuitate şi efemer. Pictura sa – de originală şi rafinată factură – statuează o condiţie creativă într-un academic context cultural.”
Prof. Univ. Dr. Negoiță Lăptoiu
Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” dezvoltă programe care oferă copilului o evoluție personalizată și îl pregătesc să facă față schimbărilor rapide din societate, aducând totodată în atenția familiei și factorilor de răspundere valorile spirituale şi morale pe care le cultivă cu grijă și perseverență, astfel încât acestea să reprezinte repere majore în evoluția fiecăruia. Directorul general al Liceului, Monica Șerbănescu, profesoară de limba franceză și de limba română, este absolventă a Universității bucureștene și doctorandă a Facultății de Teologie Ortodoxă – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dragostea pentru tot ce înseamnă școală, pedagogie și implicare în formarea copiilor prin educație a condus la inițiative, ca cea de față, care susțin demersuri culturale adresate copiilor și tinerilor.
În anul 1996 lua ființă Școala ”Anastasia Popescu – Mama Sica”, în cadrul Fundației Preasfânta Fecioară Maria, căreia, Vrednicului de Pomenire Patriarh Teoctist, i-a transmis acordul și Înalta Binecuvântare, înainte de începerea primului an școlar. Școala continua proiectul educațional demarat de Grădinița Arc-en-Ciel, înființată cu doi ani înainte (1994).
Datorită metodelor inovative în educaţie şi rezultatelor deosebit de bune obţinute de unitatea de învățământ aflată sub egida sa, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria a primit, în anul 2000, certificatul de instituţie asociată UNESCO.
Nivelul preprimar al școlii obține acreditarea prin OM 5648/14.11.2006, iar nivelurile primar și gimnazial, se acreditează prin OM 3618/19.06.2014.
Pentru nivelul de învățământ „liceal”, profilul „pedagogic”, calificarea profesională „învățător – educatoare”, s-a obținut autorizarea de funcționare provizorie, prin OMENCS Nr. 3490/28.03.2016.
Noul proiect a obținut Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2016.