spot_img

Institutul Cervantes, incursiune în lumea hispanică la Gaudeamus 2022

La ediția din 2022 a Târgului Gaudeamus Radio România, Institutul Cervantes din București va găzdui la standul propriu (stand 83, Pavilion B2) o serie de evenimente culturale în colaborare cu Ambasada Spaniei, Ambasada Cubei, Ambasada Peru, Ambasada Mexic și Ambasada Uruguay. Institutul Cervantes, fidel misiunii sale de promovare a limbii spaniole și de difuzare a culturii din țările vorbitoare de limbă spaniolă va reuni, și cu acest prilej, o serie de întâlniri dedicate publicului interesat de limba spaniolă și cultura hispanică

Miercuri, 7 Decembrie

17:15 – 17:45 | Omagiu poetului peruvian César Vallejo la centenarul volumului Trilce

Prezentarea ediţiei bilingve (româno-spaniolă) a volumului Trilce de César Vallejo, cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la publicarea acestei cărţi, considerată a fi maxima expresie a modernismului în poezia de limba spaniolă. Traducerea în limba română a volumului, publicat la Editura Cartier, cu sprijinul Ambasadei Republicii Peru în România, este semnată de poetul Dinu Flămând. 

Despre volumul publicat acum pentru prima dată integral în limba română, scriitorul mexican Octavio Paz spunea: „Limbajul din Trilce nu putea fi decât cel al unui peruan, dar al unui peruan care era şi un poet iar acesta vedea în fiecare peruan omul şi în fiecare om martorul şi victima. Vallejo a fost un mare poet religios. Comunist militant, fundalul viziunii şi credinţelor sale despre lume nu l-a constituit totuşi filozofia critică a marxismului, ci misterele de bază ale creştinismului copilăriei sale şi ale poporului său: comuniunea; transsubstanţierea, tânjirea după nemurire…” 

Participă: E.S. Dl. Gustavo Antonio Otero Zapata, Ambasadorul Peru în România, şi Dinu Flămând, poet și traducător.

Joi, 8 decembrie

17.30 – 19.00 | Află ce nivel de cunoştinţe de limbă spaniolă ai!

Departamentul de cursuri al Institutului Cervantes organizează la standul propriu sesiuni de verificare a cunoştinţelor de limbă spaniolă prin intermediul unor teste gratuite. Cei interesaţi să afle cât de bine cunosc limba spaniolă, vor fi ghidaţi de Albert Denis Militaru, profesor colaborator al Institutului Cervantes, în susţinerea testului bazat pe metodologia de examinarea folosită pentru cursurile de spaniolă ca limbă străină.

Vineri, 9 Decembrie

15:00 – 16:00 | Lectură din  romanul Fetiţa care privea trenurile plecând  de Ruperto Long

Ambasada  Republicii Uruguay în România organizează, în colaborare cu Editura Epica şi Şcoala Gimnazială Uruguay din Bucureşti o lectură publică din romanul  Fetiţa care privea trenurile plecând de Ruperto Long, în traducerea lui Dan Munteanu Colán şi a Eugeniei Alexe Munteanu, în interpretarea Sofiei Elena Doicescu, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Uruguay din Bucureşti, profesor îndrumător: Monica Georgescu.

16:00 – 17:00 | Lansarea  Dicţionarului juridic şi economic bilingv româno-spaniol, de Antonio Madrid, în prezenţa autorului

Dicţionarul juridic şi economic bilingv româno-spaniol umple un gol în domeniile juridic şi economic din cele două ţări, fiind primul de acest gen publicat vreodată. Volumul are peste 15 700 de intrări de terminologie juridică şi economică, un instrument de lucru pentru traducătorii care lucrează în ambele limbi si pentru abordarea comparativă a limbajului tehnic juridic şi economic. Antonio Madrid este profesor colaborator al Institutului Cervantes din Bucureşti şi traducător autorizat (română, spaniolă şi portugheză) de către Ministerul Justiţiei din România, în prezent fiind specializat în predarea limbii spaniole juridice.

Sâmbătă, 10 Decembrie

15:30 – 17:00 | Află ce nivel de cunoştinţe de limbă spaniolă ai!

Zilnic, la stand va exista un concurs cu tema: „Răspunde corect la chestionarul nostru și câștigă un curs de limba spaniolă la Institutul Cervantes“. Tragerea la sorți a câștigătorului va avea loc la luni, 12 decembrie, ora 12.00, iar numele câștigătorului va fi publicat pe pagina de Facebook a Institutului.

Târgul Gaudeamus Radio România este cel mai longeviv și mai îndrăgit proiect dedicat cărții în România, în palmaresul său numărându-se peste 130 de târguri de carte şi educaţie, mai mult de 3.150.000 de vizitatori şi peste 14.000 de evenimente editoriale. Prin anvergura şi impactul cultural al fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, dar şi prin numărul de participanţi şi vizitatori, proiectul Gaudeamus Radio România plasează singurul post public de radio din lume care organizează târguri de carte în postura de lider naţional pe piaţa evenimentelor expoziţionale cu profil cultural-educaţional.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508