spot_img

Dorina Cioplea-Văduva expune ”Noaptea îmi crește o piele curată”

Miercuri, 7 decembrie 2022, de la ora 18.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” (Târgu Jiu, str. Geneva. Nr. 8), va avea loc vernisajul expoziției de pictură ”Noaptea îmi crește o piele curată”, a artistei Dorina Cioplea-Văduva.

Curățirile se fac încet și dureros!

Spațiul ontologic și proteic al Nopții este bun prilej de cercetare plastică a tot ceea ce aglutinează timpul dintre veghe, REM, vis ori amintiri. Cu un ton post-expresionist ori chiar dark, în tehnici mixte sau chiar cu o instalație suspendată de poeme scrise pe metraj de hârtie de calc, foarte subțire și cu o oarecare transparență, ca niște fâșii de piele tatuate cu imagini poetice, noua personală semnată de Dorina Cioplea-Văduva propune o călătorie într-un spațiu și un timp interior al eliberării de sine, cu voci naratoare care se lipesc de imagini și simboluri (auto)biografice. Proiectul explorează prin intermediul Nopții, timp relativ și alchimic, relații și trăiri  fruste ori sedimentate de cântarele mișcătoare ale memoriei. În oglinda ori, mai bine-zis, oglindirea celor mai intime trăiri și amintiri se eliberează prin densitatea difuză a acrilicului fotograme, strigăte eliberatoare ori reverii onirice. Discursul vizual, cel mai adesea, e de o directețe brută, fără prea multe rafinări ale construcției plastice, cu o doză de radicalitate dată de eliberarea de trecut printr-un proces tensionant de ”clarificare”. Deseori, directețea narativă și imaginativă este efectul unei transe creatoare ca într-o ședință de hipnoză care scoate din interioritate forme volatile ori lumi posibile.

Noaptea e timp și spațiu de sedimentare a vieții diurne, a trecutului care rămâne trecut. Sinestezia participă și ea ca element relevator al memoriei. Memoria vie, cea care înlocuiește trecutul cu o piele curată, revendică atât prezentul de a fi și de a locui într-un prezent continuu cât și portalul de acces într-o existență magică și iluminată. Pădurea de la Pojogeni, Aron – pasărea colibri, cei plecați în lumea cu dor sunt, iată, printre subiectele și obiectele cartografierilor interioare mediate de Noapte, timp al limpezirilor profunde, al vindecării și, mai cu seamă, timp al regenerării magice de sine și al universului. Noaptea târziu, când oamenii dorm, crește pielea curată, genuină, a creatorului și creației sale. Un exercițiu inițiatic necesar prin care poți obține – chiar și prin cercetarea vizuală de față – transformarea de sine și regenerarea de sine. Ca orice transformare, cum o spune chiar artista, curățirile se fac încet și dureros! (Dan Mircea Cipariu)

Sinceritate și curaj

Regăsesc traume trăite și de mine și încă nevindecate. Dorina este o femeie care a suferit și acum are curajul să pună în fața noastră drumul parcurs prin viață. Sunt șocat, dar plăcerea de a le vedea mă emoționează profund. Meșteșugul îl stăpânește. Pensulele merg armonios cu trăirile sale. Compozițiile sunt pe măsura lor. Elaborate, construite, structurate, geometrizate. Sinteza/simplificarea asupra unor elemente/obiecte/plante/chipuri naturale mă fascinează. De ce? Că simplifică tocmai pentru a exprima mai bine sentimentul, ce a trăit sau experimentează în continuare pentru a se vindeca. Da… cred că pentu ea pictura e vindecare. Cred că a ținut în ea aceste teme și au explodat acum pe pânză. Au gestat în mintea artistei, au stat până la ultimul detaliu al compoziției, structurării, culorii, cantității, contrastelor… tot, tot, până a știut ce să facă. Sunt șocat de sinceritatea și de curajul Dorinei de a se expune public. (Dragoș Neagoe)

Un proces-ritual de acceptare și vindecare

Pornit inițial din dorința unui artist contemporan de a-și da mai mult timp sieși și artei pe care o face, proiectul s-a dezvoltat într-un ritm cu adevărat rapid și în direcții nebănuite. A devenit, pe rând, o oglindă a celor mai intime trăiri și amintiri, o călătorie în timp și în spațiul meu afectiv, o eliberare prin exhibare, un puzzle care se cerea alcătuit. Uneori a funcționat aproape ca o ședință de hipnoză, o transă creatoare în care nu știam ce voi scoate la suprafață și nici ce formă va lua. Alteori vizualizam clar ce urmează să fac, aceste ”clarificări” venind atunci când mă așteptam mai puțin, mergând spre serviciu, citind o carte, jucându-mă cu copilul meu, Aron, auzind un cuvânt pe stradă sau simțind un miros.

Pentru mine, noaptea este timpul limpezirilor profunde, al vindecării și al naturii care își reintră în drepturi, într-un timp magic. Noaptea târziu, când oamenii dorm, mie îmi crește o piele curată. (Dorina Cioplea-Văduva)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508