spot_img

De la autorul bestsellerului „Legături pierdute”, în premieră la Editura Trei, „Hoții de atenție” – cum să ne recăpătăm concentrarea disipată de afluxul de informații și de feedurile rețelelor sociale

Pe data de 3 iunie 2023, Johann Hari va veni pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului ”The Inner – Mapping Inside”, în parteneriat cu Editura Trei. „Abia împlinisem 40 de ani și, oriunde mă întâlneam cu oameni de vârsta mea, de fiecare dată ne plângeam că ne-am pierdut capacitatea de concentrare, de parcă ar fi fost un prieten care, într-o zi, pur și simplu a dispărut în neant și nimeni nu l-a mai zărit niciodată”, mărturisește jurnalistul Johann Hari, autorul celui de-al treilea bestseller New York Times, ”Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, recent publicat la Editura Trei, în colecția „Psihologia pentru toți”.  

Pentru a afla dacă acest lucru este o trăsătură care afectează doar anumiți indivizi, în anumite conjuncturi stresante din viețile lor, dacă (ni) se întâmplă tuturor odată cu înaintarea în vârstă sau dacă este un fenomen colectiv al vremurilor actuale, cauzat (și) de distragerile rețelelor de socializare, Hari a călătorit în toată lumea, într-un demers jurnalistic riguros și minuțios documentat. El a parcurs 50.000 de kilometri pentru a intervieva, din S.U.A. și Canada până în Europa, Rusia sau Australia, nu mai puțin de 250 de experți în neuroștiințe și psihologie, oameni de știință și echipe de cercetători care studiază intensitatea, cauzele, dar și consecințele pierderii atenției și concentrării. Inclusiv rolul pe care acest fenomen îl joacă în stările de oboseală cronică, epuizare fizică și mentală, depresie și anxietate.

Odată ce a identificat nu mai puțin de 12 cauze reale ale lipsei concentrării, acestea l-au condus pe autor la soluțiile prin care oamenii își pot recupera atenția, dacă sunt hotărâți să lupte pentru ea. Pornind de la propria luptă, documentată, de asemenea, în paginile cărții: 3 luni petrecute fără telefon și laptop cu acces la internet, într-un loc mai izolat. Cum a decurs experimentul, ce conștientizări i-a adus și în ce fel această experiență a fost validată, ca beneficii, de cercetările științifice, Johann Hari descrie pe larg, încă din primele capitole ale cărții. „Ani de zile, de fiecare dată când nu mă puteam concentra, mă învinovățeam furios. Îmi ziceam: <Ești leneș, indisciplinat, trebuie să te aduni.> Sau aș fi dat vina pe telefon și m-aș fi revoltat împotriva lui (…). Cei mai mulți oameni pe care îi cunosc au același tip de reacție. Dar am descoperit că, de fapt, se produce un fenomen mult mai profund decât eșecul personal sau o simplă nouă invenție a unui gadget”, își începe Hari călătoria. 

Pentru cei care au trăit cel puțin o dată aceste sentimente sau se confruntă în mod acut cu această problemă și nu găsesc o rezolvare, dar și pentru cei care vor să înțeleagă profunzimea acestui fenomen și în ce fel le afectează viața cotidiană, el oferă trei motive pentru care Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra merită toată atenția lor. Dar și explicații și soluții utile.

Primul motiv, după cum explică Hari, este că „o viață plină de distrageri, la nivel individual, este una sărăcită”, pentru că incapacitatea centrării și menținerii atenției pe subiectele importante de rezolvat atrage lipsa atingerii obiectivelor propuse și, în cele din urmă, o stare de lipsă de scop și sens existențiale. Citându-l pe dr. James Williams, acesta precizează că „…trebuie să acordăm atenția cuvenită lucrurilor cu adevărat importante. Dacă nu putem să facem asta, devine dificil să întreprindem orice”. Al doilea motiv pentru care călătoria în paginile cărții „Hoții de atenție” poate fi una transformatoare, este că fragmentarea atenției duce la scăderea abilității de a rezolva probleme și afectează omenirea la nivel global, nu doar personal. „Oamenii care nu se pot concentra vor fi mult mai atrași de soluții autoritare simpliste și va fi mai puțin probabil să sesizeze când acestea dau greș. O lume cu cetățeni lipsiți de atenție, ce alternează între Twitter și Snapchat, va fi o lume de crize în cascadă, pe care nu le vom putea gestiona”. Al treilea motiv pentru care devine chiar necesar ca oamenii să se concentreze pe propria atenție, este acela că doar atunci ei pot face schimbări, benefice la nivel individual și ca societate.

Cei care vor să-l asculte și să îl vadă față în față pe renumitul jurnalist vor avea ocazia pe 3 iunie 2023, când Johann Hari va veni pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca. Elva vorbi, în cadrul seriei de conferințe și workshopuri The Inner – Mapping Inside, despre „Cum depășim anxietatea și depresia prin apropiere umană”.

Johann Hari este jurnalist, autor a trei bestselleruri New York Times traduse în 38 de limbi și producător executiv al filmului „The United States Vs Billie Holiday”, recompensat cu 11 premii și 25 de nominalizări, printre care și o nominalizare la premiile Oscar, și al unui serial în opt părți, ambele bazate pe prima sa carte, despre cauzele și soluțiile adicțiilor, „Chasing the Scream. The First and Last Days of the War on Drugs. Cea de-a doua carte, Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare, publicată în România la Editura Trei în colecția „Psihologia pentru toți”, a fost numită de British Journal of General Practice, „una dintre cele mai importante ale perioadei recente”. 

Este unul dintre cei mai urmăriți speakeri TED, iar discursurile sale,  „Tot ce credeți că știți despre dependență este greșit” și „This could be why you’re depressed or anxious”, au fost urmărite de 93 de milioane de ori. A primit în două rânduri titlul de „Jurnalist al Anului” din partea Amnesty International și a fost desemnat „Cultural Commentator of the Year” și „Environmental Commentator of the Year” la premiile Comment Awards. În calitate de jurnalist, el colaborează cu publicații ca New York Times, Los Angeles Times, The Guardian, The Spector, Le Monde Diplomatique, the Sydney Morning Herald și Politico.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508