Vineri, 14 ianuarie 2011, la sediul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă din Bucureşti (FNSA), primarul sectorului 2 Bucureşti, dl. Neculai Onţanu, şi preşedintele FNSA, academicianul Eugen Simion, i-au premiat pe cei mai talentaţi cercetători şi creatori din România, cu performanţe deosebite în domeniul ştiinţelor şi artelor.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Academiei Române, domnul Ionel Haiduc, fostul preşedinte al României, domnul Emil Constantinescu, Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din România, academicianul Maya Simionescu, directorul executive al FNSA, precum şi alte personalităţi de marcă.
Pentru cel de-al patrulea an consecutiv, Primăria Sectorului 2 a premiat reprezentanţii unor generaţii importante de intelectuali români, pe cei mai dedicaţi şi neobosiţi cercetători care activează în domenii de mare interes: medicină, critică literară, chimie şi arte plastice.
Juriul care a stabilit desemnarea câştigătorilor a fost format din personalităţi marcante ale vieţii academice contemporane: academicianul Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, academicianul Viorel Barbu, academicianul Bogdan Simionescu, Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din România, academicianul Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „N. Simionescu”.
În cadrul ceremoniei, au fost premiaţi: Alexander Baumgarten – „Pentru traducerile din Aristotel, Plotin şi Thomas Aquino şi pentru calitatea remarcabilă a studiilor sale de filozofie antică şi medievală”, Mircia Dumitrescu – „Pentru calitatea excepţională a creaţiei sale grafice şi pentru contribuţia sa la faximilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu”, Ana Maria Orban – „Pentru talentul şi viziunea sa originală în construcţia grafică”, Cristian Enăchescu – „Pentru contribuţiile remarcabile în domeniul compuşilor cu tranziţie de spin şi ansamblul solidelor moleculare comutabile”, Marius Durea – „Pentru rezultate remarcabile în teoria matematică a optimizării cu aplicaţii în econometrie şi funcţionarea strategiilor economice”, a motivat juriul.
Despre primul premiat, Alexander Baumgarten, a vorbit Monseniorul Ioan Robu, care a avut bucuria să-i prezinte o parte din activitate, acesta răspunzând auditoriului, în glumă, cu o remarcă specială, referitoare la una din cărţile sale: „Bucuraţi-vă, domn profesor!” că acum Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă a pus ochii pe dumneavoastră”.
Preşedintele Fundaţiei, academicianul Eugen Simion, i-a prezentat pe laureaţii secţiunii de artă plastică, Mircia Dumitrescu şi Ana Maria Orban. Domnia sa a apreciat activitatea celor doi graficieni, care, timp de 5 ani, au lucrat la realizarea importantei şi valoroasei lucrări de restaurare a manuscriselor lui Mihai Eminescu, însumând 14.000 pagini.
Despre cel de-al treilea premiat, domnul Marius Durea, a vorbit academicianul Maya Simionescu, care a amintit că acesta a fost prezentat oamenilor de ştiinţă bucureşteni de către academicianul Viorel Barbu, preşedintele filialei Iaşi a Academiei Române. Doctor în matematică, cu peste 30 de publicaţii în reviste internaţionale, Marius Durea s-a arătat bucuros de premiul primit şi a vorbit despre faptul că are drept crez în cercetare “optimizarea maximizării”.
Doamna academician Maya Simionescu a fost cea care l-a prezentat pe cel de-al patrulea laureat al Premiilor de Excelenţă FNSA, pe domnul Cristian Enăchescu, care are 240 de citări în publicaţii de specialitate ISI şi 46 de lucrări. Acesta a împărtăşit participanţilor la eveniment că, “atunci când începe o temă de cercetare, speră în interesul cunoaşterii, nu neapărat pentru obţinerea de premii”, deşi premiul primit cu această ocazie îl bucură şi-l onorează.
Domnul primar Neculai Onţanu şi-a exprimat bucuria de a se afla, într-o asemenea zi specială, alături de mari personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti. De asemenea, a declarat că “este mulţumit sufleteşte că o instituţie aşa de importantă ca Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă Academiei Române, solicită sprijinul Primăriei Sectorului 2 de a fi parter în acest proiect de promovare a tinerelor talente ale culturii şi ştiinţei româneşti.”
Mai multe informaţii despre eveniment se găsesc la pagina web: www.ps2.ro, rubrica Ştiri.