spot_img

Alexander Baumgarten, Mircia Dumitrescu, Ana Maria Orban, Cristian Enăchescu şi Marius Durea, laureaţii FNSA

Vineri, 14 ianuarie 2011, la sediul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă din Bucureşti (FNSA), primarul sectorului 2 Bucureşti, dl. Neculai Onţanu, şi preşedintele FNSA, academicianul Eugen Simion, i-au premiat pe cei mai talentaţi cercetători şi creatori din România, cu performanţe deosebite în domeniul ştiinţelor şi artelor.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Academiei Române, domnul Ionel Haiduc,  fostul preşedinte al României, domnul Emil Constantinescu, Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscopul  Bisericii  Romano-Catolice din România, academicianul Maya Simionescu, directorul executive al FNSA, precum şi alte personalităţi de marcă.

Pentru cel de-al patrulea an consecutiv, Primăria Sectorului 2 a premiat reprezentanţii unor generaţii importante de intelectuali români, pe cei mai dedicaţi şi neobosiţi cercetători care activează în domenii de mare interes: medicină, critică literară, chimie şi arte plastice.

Juriul care a stabilit desemnarea câştigătorilor a fost format din personalităţi marcante ale vieţii academice contemporane: academicianul Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, academicianul Viorel Barbu, academicianul Bogdan Simionescu, Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscopul  Bisericii  Romano-Catolice din România, academicianul Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „N. Simionescu”.

În cadrul ceremoniei, au fost premiaţi: Alexander Baumgarten – „Pentru traducerile din Aristotel, Plotin şi Thomas Aquino şi pentru calitatea remarcabilă a studiilor sale de filozofie antică şi medievală”,  Mircia Dumitrescu – „Pentru calitatea excepţională a creaţiei sale grafice şi pentru contribuţia sa la faximilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu”, Ana Maria Orban – „Pentru talentul şi viziunea sa originală în construcţia grafică”, Cristian Enăchescu – „Pentru contribuţiile remarcabile în domeniul compuşilor cu tranziţie de spin şi ansamblul solidelor moleculare comutabile”, Marius Durea – „Pentru rezultate remarcabile în teoria matematică a optimizării cu aplicaţii în econometrie şi funcţionarea strategiilor economice”, a motivat juriul.

Despre primul premiat, Alexander Baumgarten, a vorbit Monseniorul Ioan Robu, care a avut bucuria să-i prezinte o parte din activitate, acesta răspunzând auditoriului, în glumă, cu o remarcă specială, referitoare la una din cărţile sale: „Bucuraţi-vă, domn profesor!” că acum Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă a pus ochii pe dumneavoastră”.

Preşedintele Fundaţiei, academicianul Eugen Simion, i-a prezentat  pe laureaţii secţiunii de artă plastică, Mircia Dumitrescu şi Ana Maria Orban. Domnia sa  a apreciat activitatea celor doi graficieni, care, timp de 5 ani, au lucrat la realizarea importantei şi valoroasei lucrări de restaurare a manuscriselor lui Mihai Eminescu, însumând 14.000 pagini.

Despre cel de-al treilea premiat, domnul Marius Durea, a vorbit academicianul Maya Simionescu, care a amintit că acesta a fost prezentat oamenilor de ştiinţă bucureşteni de către academicianul Viorel Barbu, preşedintele filialei Iaşi a Academiei Române. Doctor în matematică, cu peste 30 de publicaţii în reviste internaţionale, Marius Durea s-a arătat bucuros de premiul primit şi a vorbit despre faptul că are drept crez  în cercetare “optimizarea maximizării”.

Doamna academician Maya Simionescu a fost cea care l-a prezentat pe cel de-al patrulea laureat al Premiilor de Excelenţă FNSA, pe domnul Cristian Enăchescu, care are 240 de citări în publicaţii de specialitate ISI şi 46 de lucrări. Acesta a împărtăşit participanţilor la eveniment că, “atunci când începe o temă de cercetare, speră în interesul cunoaşterii, nu neapărat pentru obţinerea de premii”, deşi premiul primit cu această ocazie îl bucură şi-l onorează.

Domnul primar Neculai Onţanu şi-a exprimat bucuria de a se afla,  într-o asemenea zi specială, alături de mari personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti. De asemenea, a declarat că “este mulţumit sufleteşte că o instituţie aşa de importantă ca Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă  Academiei Române, solicită sprijinul Primăriei Sectorului 2 de a fi parter în acest proiect de promovare a tinerelor talente ale culturii şi ştiinţei româneşti.”

Mai multe informaţii despre eveniment se găsesc la pagina web: www.ps2.ro, rubrica Ştiri.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508