Miercuri, 23 noiembrie 2022, de la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va găzdui recitalul viitoarelor stele ale Operei îndrumate de una dintre marile voci ale scenei lirice din România, soprana Veronica Anușca. Concertul din luna noiembrie va cuprinde un bogat program muzical ales special pentru acest sezon cultural, program din care vor face parte arii de oratoriu de J.S. Bach, G. F. Händel, arii din opere de W. A. Mozart, G. Rossini, lieduri universale și piese românești; lucrări realizate pentru a fi ascultate în decoruri somptuoase vor fi interpretate miercuri seară într-un altfel de spațiu, lipsit de decor. Este intenția evenimentului de a lăsa muzica să redevină singura călăuză capabilă de a restaura inspirația celor mai înalte sentimente umane. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
”La debutul sezonului în care cerul înstelat va rămâne pentru mai mult timp deasupra publicului, acul magnetic al busolei culturale se va îndrepta către Zenit, la următorul concert din cadrul Stagiunii «Cartografii sonore».”
Vor interpreta tinere talente din cadrul Colegiului Național „George Enescu” din București de la Clasa de Canto aflată sub coordonarea distinsei soprane: Beatrice Andra Jipa – clasa a XII-a, Miruna Preda – clasa a XI-a, Alexandra Bianca Vlad – clasa a XII-a. Invitate special: Andreea Petrescu – clasa a VIII-a, Ioana Petrescu – clasa a VIII-a, Andreea Brăilă – Anul II la UNMB, Andrada Vasilescu – licențiată. La pian: Marta Claudia Băceanu Tudor.
Și cu acest prilej, căutătorii de experiențe artistice rare vor fi invitați să descopere legăturile inerente care există între lucrări ale cartografiei și muzicii din perioade distincte sau apropiate. Pentru completarea atmosferei acestei ediții organizatorii recomandă sosirea timpurie la muzeu pentru vizitarea saloanelor în care sunt expuse hărți ale cerului, prin reprezentări realiste sau imaginare, picturi, gravuri și documente din cele mai vechi timpuri.
Pe lângă aceste reprezentări speciale, în colecția permanentă a Muzeului se regăsesc lucrări valoroase din secolele XVI – XX, ilustrând teritorii antice, provinciile românești, regiuni europene și din alte continente sau peisaje citadine. Extinderea către prezent este realizată prin mjloace multimedia, numeroase hărți din patrimoniul muzeului fiind expuse și prin intermediul realității augumentate.
Accesul la eveniment se va face prin achitarea biletului de intrare la Muzeu în valoare de 10 lei, în limita locurilor disponibile, prin rezervare în prealabil pe platforma Eventbook:
https://eventbook.ro/music/bilete-cartografii-sonore-recital-de-opera
Stagiunea «Cartografii Sonore», inițiată în anul 2017 pentru a îmbogăți alternativ experiențele culturale din București, a ajuns în acest sezon la Ediția a VIII-a, formula propusă de organizatori completând firesc așteptările unui public cu orizonturi culturale din ce în ce mai extinse.
Un eveniment organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu MNHCV – Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, eveniment posibil prin programul „OTA” al UCIMR, fondat în anul 2009, prin care tineri muzicieni excepționali găsesc oportunități de afirmare pe scenele din România.
Parteneri: Exces Music, EnjoyTV România, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Historia, DacicCool, Promenada Culturală, I Tour, ACC Media Chanel.
Despre Veronica Anușca
Veronica Anușca a absolvit cursurile de licență și masterat la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa de canto a prof.univ.dr. Ionel Voineag și obținut titlul de doctor în muzică, în 2019, la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea doamnei prof. Dr. Valentina Sandu-Dediu.
Are un palmares impresionant de premii şi distincţii printre care: Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” Timişoara, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă ” – Opera Naţională Bucureşti, Premiul II la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee- Brăila, Premiul I la Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov organizat de soprana Mariana Nicolescu, Premiul III la Concursul Internațional Grand Prix de l’Opera – Opera Națională București.
Datorită înaltei sale performanțe artistice, Veronica a fost distinsă cu Premiul și Medalia de Excelență pentru Performanță Artistică în Gala Premiilor UNIMIR – 2011 (Uniunea Muzicienilor Interpreți din România) și Premiul pentru Debut Secţiunea Operă în Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical (2011).
A debutat în 2010 în cadrul Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” la Opera Națională București cu rolurile Rita de Donizetti și Giulietta din I Capuletti ed I Montecchi de Bellini, iar ca urmare a clasării sale pe locul I la Concursul Internațional Maeștrii Artei Lirice organizat de Opera Națională București (2011), a debutat în rolurile Adela din Liliacul de Strauss, respectiv Oscar din Un ballo in maschera de Verdi. Tot pe această scenă au urmat rolurile Gilda din Rigoletto, Musetta din La bohème de Puccini și rolul titular din Lucia di Lammermoor de Donizetti.
Despre UCIMR
Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este un ONG de utilitate publică cu peste 10.000 membri la nivel național și o activitate de peste 27 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei. Activitatea UCIMR vizează atât promovarea tinerelor talente, cât și a muzicienilor de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc și universal.
În fiecare an, prin intermediul proiectelor derulate, cca. 200 de tineri interpreți se bucură de colaborări periodice la nivel național; alți 150 de artiști consacrați sau la început de carieră sunt implicați în concerte și spectacole în țară și în străinătate; 8 spații neconvenționale sunt activate prin stagiuni muzicale creative și câștigă noi audiențe; zeci de organizații culturale, instituții și artiști independenți își desfășoară propriile proiecte cu sprijinul nostru; 3 festivaluri sunt organizate la nivel internațional; peste 140 de concerte sunt programate în toată țara și în străinătate; cel puțin 10 lucrări noi de muzică cultă sunt compuse prin comenzile pe care UCIMR le lansează periodic; peste 1.000.000 de persoane află despre evenimente și descoperă mai multe despre muzică, artiști și spații de patrimoniu; peste 500 de copii din medii diferite își dezvoltă creativitatea în cadrul atelierelor noastre; peste 1.000.000 de lei sunt investiți în proiecte culturale și generează locuri de muncă, creștere profesională pentru artiști și experiențe irepetabile pentru public.