Ediția a XII-a, 2022 – BRIDGES a Galei „Premiilor Drepturilor Copilului J. Korczak” s-a desfășurat pe 17 noiembrie la Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă Al României. Proiectul a fost organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Drepturile Copilului – FONPC și a fost prezentat de Zoli TOTH.
Premiile Drepturilor Copilului J. Korczak sunt o formă de recunoaştere publică a profesioniștilor care apără și promovează drepturile copilului, dar și a copiilor și tinerilor cu activități remarcabile. Această competiție este cel mai important proiect dedicat promovării drepturilor copilului, adresat sectorului asociativ și public din România, precum și mass-mediei și este organizat în cadrul proiectului Festivalul Drepturile Copilului. Premiile din acest an au fost acordate chiar tinerilor și copiilor care luptă pentru propriile drepturi și au purtat denumirile IMPLICARE, CURAJ, SPERANȚĂ, VIZIUNE, EMPATIE și INOVARE.
În contextul situației din Ucraina, Ediția 2022 – BRIDGES a conectat simbolic, prin poduri de empatie, tinerii artiști ucraineni și români, precum și proiecte remarcabile de responsabilitate socială care sprijină persoanele vulnerabile din România și Ucraina.
Evenimentul s-a bucurat de prezența pe scenă a Excelenţei Sale, doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România, a Elenei Tudor, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și a Nataliei Mosor, Director Institutului Polonez din București.
Bogdan Simion, Președintele FONPC și coordonator, alături de Fundația Sera România și FONPC, al celei mai ample acțiuni umanitare dedicate conflictului din Ucraina, a marcat în discursul său faptul că 2022 este și un an aniversar pentru FONPC. Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Drepturile Copilului împlinește anul acesta 25 de ani de luptă pentru și alături de copiii și tinerii din România.
Pe scena Galei „Premiilor Drepturilor Copilului J. Korczak” au urcat DARIUS-DIMITRIE PASĂRE- pian, elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, IRA (Irina Orlova) – care a venit în România din orașul Herson, Ucraina și este absolventă a Academiei Municipale de Arte de Varietăți și Circ din Kiev, compozitoare și profesoară de muzică pop, Asociația cultural artistică „ART GENERATION” cu un spectacol de dans contemporan în regia și coregrafia Denisei Imbrea (Fodor) și “Povestea Copacului” – un moment de teatru realizat în jurul a 12 copii și tineri din Ucraina refugiați la Iași, în regia Anei Hegyi și cu sprijinul Fundației Star of Hope România.
Avem în minte o versiune stilizată a activiștilor. Ni-i imaginăm calmi, gata oricând de dialog și compromisuri. În momentul în care protestează, refuză să renunțe la cererile lor, în momentele în care se revoltă împotriva unui sistem care le face rău, adulții le întorc spatele. Activiștii sunt meniți să rupă țesăturile comunităților nedrepte și să brodeze o nouă ordine socială. Nu ar trebui să existe așteptări din partea adulților ca tinerii să fie activiști. Copiii nu ar trebui să lupte constant pentru o lume mai bună, pentru că adulților nu le pasă. Copiii ar trebui să se joace. De prea multe ori, în activismul nostru, pentru că suntem singurele puncte de sprijin pentru colegii noștri, nu avem timp să ne bucurăm de copilărie. Asta vrem la FONPC – copiii să poată accesa dreptul lor la joacă, iar asta înseamnă să protejam copiii apărători ai drepturilor copilului.” (Dominique Ogreanu – Coordonator al departamentului Participarea Copiilor, FONPC)
De asemenea, evenimentul a găzduit două expoziții, una aparținând ALESIEI IOSUB – elevă la Liceul de Arta „Ștefan Luchian” din Botoșani, cealaltă fiind semnată EKATERINA STOYANOVA, artistă din Odesa, Ucraina, momentan stabilită în România. Alături de lucrările Ekaterinei s-au aflat și 21 de tablouri pictate de copii și tineri din cele mai încercate zone ale Ucrainei – Nikolaev și Herson.
Decernarea premiilor a început cu acordarea trofeelor ediției a XI-a, care nu s-a putut desfășura fizic din pricina pandemiei și acestea au mers către Loredana DOROBANȚU – Premiul „Profesionist din cadrul autorităților publice locale, centrale”, Andreeas NOVACOVICI – Premiul „Dr. Alexandra Zugrăvescu” dedicat unui tânăr debutant, Diana ONCIOIU – Premiul pentru Jurnalism, Aurora VATAMANIUC – Premiul „Profesionist pentru întreaga carieră dedicată promovării și protejării drepturilor copilului”, Cristina BALA – Premiul „Profesionist din cadrul organizațiilor neguvernamentale”.
Premiile Drepturilor Copilului J. Korczak” ediția 2022 – BRIDGES au fost acordate PENTRU IMPLICARE Voluntarilor Fundației pentru Sprijin Comunitar”, PENTRU CURAJ Asociației Elevilor din Constanța, PENTRU SPERANȚĂ Societății pentru copii și părinți – SCOP, Timișoara, PENTRU VIZIUNE Inițiativei Girl Up, PENTRU EMPATIE Bord-ului Copiilor din România – Unicef și PENTRU INOVARE Inițiativelor editoriale #GEN.
“Lucrul cel mai important cu care rămânem după această gală este ideea de a crea poduri reale între comunități, între români și ucraineni, între tineri și oameni care să îi asculte. Noi am avut această șansă ca niște adulți să ne asculte, să ne ia în seamă și să ne trateze cu respect.” Denisa Cotor – Gen, Revistă / Premiu pentru INOVARE.
Proiectul a putut fi posibil cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale. Din primul moment al debutului crizei din Ucraina, CARE a demarat una dintre cele mai mari desfășurări de forțe umanitare din Europa ultimilor 50 de ani, intitulată CARE FOR UKRAINE. Această acțiune s-a realizat prin finanțarea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC. Coordonarea la nivel național s-a făcut prin intermediul Fundației SERA România – organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România. În cele 8 luni ale conflictului CARE a sprijinit peste 52.000 refugiați ucraineni în România, peste 44.000 de persoane vulnerabile prinse de conflict pe teritoriul ucrainean, către care au fost trimise peste 375 de tone de ajutoare.
Parteneri – INSTITUTUL POLONEZ DIN BUCUREȘTI și FUNDAȚIA SERA ROMÂNIA