111 Film & Events pregătește publicului două serii de podcast-uri serial – fiecare a câte 15 episoade – bazate pe textele ”La Cordăreni”, de Gabriel Pintilei și ”La graniță. Istorii repetitive”, după cartea lui Alexei Vakulovski, „Copiii foametei. Mărturii”. Cele două serii vor fi difuzate pe platforme de podcasting dedicate, precum – Youtube, Spotify, Google Podcasts și Apple Podcasts și îi vor purta pe ascultători în universurile create de Pintilei și Vakulovski, , în lectura unor actori precum Pavel Bartoș, Șerban Pavlu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Adina Andrei Lucaciu, Iulia Verdeș, Cezar Antal, a unor muzicieni precum Corina Chiriac sau Macanache și a unor personalități precum Mihaela Glăvan, Irina Margareta Nistor sau Petronela Rotar. Cele două serii vor fi urcate pe platformele de podcasting până la finalul acestui an, fiind disponibile tuturor iubitorilor acestui gen.
La Cordăreni este o colecție de povestiri semi-fantastice din viața unui sat românesc (semi-) intrat în Uniunea Europeană. Povestirile sunt scrise cu mult umor și multă sensibilitate, surprinzând atmosfera dintr-un sat din Moldova de fiecare dată prin prisma unui alt personaj. Așa întâlnim pe rând preotul, nebunul satului, nou-venitul neștiut de nimeni, abia mutat în sat, primarul sau cârciumarul – fiecare regăsindu-se, însă, în plan secund și în celelalte povestiri, mai mult sau mai puțin prezent. Personajele – savuroase, duioase, imperfecte, reale – desprinse din peisajul satului românesc al ultimilor zece ani, încearcă să își ducă viața mai departe așa cum știu ei dintotdeauna, dar se confruntă cu problemele zilelor noastre – de la emigrarea pentru a-și găsi un loc de muncă, până la prezența internetului în sat si a gunoiului reciclabil. Împreună, interconectate, povestirile alcătuiesc un tablou tragic-comic complet al vieții la sat, un sat obișnuit al României actuale.
Ascultătorul este imediat absorbit în toată zarva satului, se apropie sufletește de fiecare dintre personaje, putându-se identifica cu acesta și atmosfera lui, fie că provine din mediul urban sau rural.
Scenariul podcastului La graniță. Istorii repetitivepleacă de la cele 43 de interviuri cu supravieţuitorii foametei din 1946-1947 din R.S.S. Moldoveneasă/Basarabia consemnate în volum, foamete provocată deliberat de politica de stat a URSS și a partidului comunist condus de Stalin. Textul lui Alexei Vakulovski este un apel la memorie, un text document despre un moment de istorie ce părea, până de curând, extrem de îndepărtat, dar care acum, aproape anacronic, pare a se întoarce. Un text mărturie care vorbește despre teroare, disperare și dezumanizare. Foametea a luat atunci tot: normalitate, putere, demnitate, iubire, familie, viață. „S-a lăsat asupra noastră o foamete groaznică. Ne-au luat toată pâinea. Toată. Umblau prin sat, cotrobăiau prin casele oamenilor, luau pâinea și au început oamenii a muri. Cădeau jos din mers și nu se mai ridicau. De foame mureau. Și cei mai sănătoși, mai voinici, abia puteau săpa o groapă.”
Podcast-urile La Cordăreni și La graniță. Istorii repetitive sunt proiecte realizate de 111 Film & Events, co-finanțate de Administraţia Fondului Cultural Naţional*(AFCN).
* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului fi-nanțării.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Despre 111 Film & Events
Din 2013 și până în prezent, 111 Film & Events a derulat o serie de proiecte în sfera educației cinematografice. Prin activitățile pe care le desfășoară, 111 Film & Events își propune să identifice și să susțină tineri pasionați în domeniul filmului, cu potențial pentru viitoare cariere
în acest domeniu. Astfel, 111 Film & Events desfășoară o serie de activități culturale precum: Production Hub – Atelier de producție de film, GoBucharest – atelier de educație vizuală pentru adolescenți, Film Exit – atelier de educație vizuală pentru copii etc.
Totodată 111 Film & Events este implicat în activități din sfera educației non-formale, cele mai recente fiind: Campania „Leapșa pentru viață” (Împreună cu Asociația EDIT), în 2020, iar în toamna anului 2022 – proiectul „A fost o dată” – ateliere creative pentru copii, împreună cu UNTEATRU.