spot_img

Despre rolul universităților artistice în regenerarea comunitară, într-un volum inedit, care va fi lansat la București

La finalul săptămânii viitoare, vineri, 4 noiembrie 2022, începând cu ora 19.00, la sediul UNATC „I.L. Caragiale” din strada Tudor Arghezi nr. 3B din București, se lansează volumul ”Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil” (coordonatoare: Miki Braniște și Mihaela Michailov). Apariție-eveniment, publicată sub egida editurilor UNATC PRESS și Presa Universitară Clujeană, cartea cuprinde primele date ale unei cercetări exploratorii pe termen lung ale unui proiect autohton unic, inițiat din nevoia acută de a răspunde, prin demersuri concrete, absenței unei infrastructuri care să asigure accesul la cultura publică și să genereze politici extinse de educație prin artă.

Este vorba despre „Modele Alternative de infrastructură comunitară” (MAIC), inițiat în primăvara anului 2021 de Centrul de Cercetare în Arte Performative și Film (CeArFi), din cadrul Departamentului Cercetare Dezvoltare Inovare al UNATC București, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ONG-urile Idea77 și ColectivA, și Primăria din Dumbrăvița. Proiectul își propune să analizeze felul în care triada cultură – educație – mediu poate funcționa ca motor de inovare ȋn direcția conceptului de reziliență și regenerare comunitară pe termen lung. MAIC este dezvoltat pe multiple paliere de cercetare exploratorie – socială, culturală, comunitară, educațională – și vizează crearea unui liant puternic între universități, autorități locale, ONG-uri și comunități. 

Volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil, în care semnează texte 11 specialiști în regenerare comunitară și cercetători dedicați temei, din țară și străinătate, este rezultatul unei perioade de lucru de un an în comuna Dumbrăvița din județul Timiș și, intensiv, în Tabăra de Vară din localitate (3-12 iulie). Cartea rezultată reprezintă o arhivă consistentă a unui proces amplu de intervenție comunitară în desfășurare, care a presupus un permanent schimb de idei, practici și construcții partajate de posibile arhitecturi locale, cu actori ai comunităților din Dumbrăvița. Arhivarea acestui proces contribuie la dezvoltarea cadrelor de cercetare cu relevanță practică și deschide noi spații de reflecție aplicată în cercetarea artistică.

Contributorii acestui volum sunt: Sebastian Țoc – sociolog, cercetător – Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative; Cornel Ban – conferențiar în economie politică internaţională la Copenhagen Business School; Catinca Drăgănescu – cercetătoare UNATC „I.L. Caragiale” București, manager cultural și regizoare de teatru; Miki Braniște – manager cultural și curator, lector universitar Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Maria Draghici – artivist, contributor și coordonator de programe cultural-educaționale și de arhivă, cercetătoare UNATC „I.L. Caragiale” București; Claudiu Mesaroș – conferențiar, abilitat în domeniul Filosofie la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest, Timișoara; Michel Gölz și Maximilian Kastens – membri ai Kollektiv Raumstation din Viena; Lala Pananit – facilitator comunitar, antropolog urban și evaluator de proiecte; Silviu Medeșan – arhitect, cercetător și designer social și Nina Mihaljinac – conferențiar asociat al Facultății de Arte Dramatice din cadrul Universității din Belgrad. Contribuțiile acestora sunt completate de un dialog cu locuitori din comuna Dumbrăvița, într-un demers care își propune să surprindă atmosfera locală și principalele, deopotrivă, neajunsuri și oportunități văzute prin ochii localnicilor.

Evenimentul din data de 4 noiembrie va avea loc în prezența inițiatoarelor cercetării, Maria Draghici și Catinca Drăgănescu, a lui Liviu Lucaci, rector al UNATC „I.L. Caragiale”, a lui Miki Braniște și a lui Claudiu Turcuș, din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, moderați de Mihaela Michailov. Participarea la eveniment este cu acces liber, în limita locurilor disponibile.

Luna aceasta, volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil va fin lansat și la Cluj-Napoca (pe data de 7 noiembrie) și Dumbrăvița (pe data de 9 noiembrie).

Proiectul MAIC este co-finanțat de AFCN, Centrul de Proiecte Timișoara, UNATC „I.L. Caragiale” București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508