spot_img

Lansarea proiectului pilot Neo Art CONNECT și program expozițional Galateca

Neo Art CONNECT, prima platformă națională și festival de artă și știință, ediție pilot, a debutat cu o serie de evenimente expoziționale și cu apelul de proiecte ce oferă șansa tinerei generații să beneficieze de una dintre cele cinci burse și programe de mentorat. Joi, 13 octombrie, în intervalul 18.30 – 21.30, la Galeria Galateca are loc  evenimentul de lansare al proiectului pilot Neo Art CONNECT, prima rețea națională de artă și știință. Cu această ocazie sunteți invitați să descoperiți  oamenii din spatele proiectului, susținătorii, membrii board-urilor, artiștii și prietenii, oamenii de comunicare și partenerii, în cadrul unei proiecții work in progress. De asemenea, se organizează tururi ale celor două expoziții din cadrul galeriei, ”Inkspective” – de Ioana Halunga și ”Se mută…” – Andrei Pandele din Camera Neagră. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Acestă primă etapă a proiectului pilot se desfășoară până pe 6 decembrie și cuprinde un program de mentorat și burse, o serie de evenimente expoziționale și conferințe naționale, precum și dezvoltarea platformei www.neoartconnect.ro. Punem bazele unor parteneriate sustenabile pentru a implica în realizarea primei Anuale de artă și știință din România în 2023 a cel puțin zece orașe. 

Susținem tânăra generație, promovând la nivel național Apelul de proiecte de artă și știință până pe 27 noiembrie,  în urma căruia vor fi selecționați cinci tineri din domenii precum design, arhitectură, artă, performance sau multimedia, ce vor realiza cinci lucrări multidisciplinare, la interferența cu domenii precum medicina, ecologia, noile tehnologii în TIC sau alte domenii inovatoare.

Am lansat de  NAG 2022 apelul de proiecte pentru NEO ART CONNECT, pentru că ne-am dorit foarte mult să corelăm cea mai importantă secțiune a acestui viitor program, respectiv crearea unui mecanism sustenabil de încurajare a tinerilor până în 30 de ani să cerceteze și să creeze interdisciplinar, să primească acces la resurse și să creștem împreună, cu dinamismul acelui tip de eveniment. Am debutat cu două expoziții – până-n PÂNZELE ALBE, semnată de Ana Maria Crișan și  My Mind Has a Heart of Its Own Nataliei Marin, primul proiect din Camera Neagră – spațiu dedicat artei și tehnologiei pentru o perioadă de un an. Programul continuă cu o serie de evenimente expoziționale în mai multe spații, precum galeria Creart sau Rezidența 9, în București, și cu o serie de conferințe de prezentare în orașe precum Craiova, Cluj, Oradea sau Iași. Programul inegral va fi devoalat în perioada următoare, deocamdată ne concentrăm pe promovarea programului de burse, dar și pe crearea de punți între lumi și între oameni, deoarece fără zecile de parteneri, prieteni și creatori acest pilot nu ar fi existat.  – Andreea Sandu – inițiator și curator Neo Art Connect.

Neo Art CONNECT este organizat de Galateca și Asociația culturală Neo Art România, susținut de BRD ȘI Fundația 9, fără de care bursele și platforma nu ar fi existat:

“Implicarea BRD şi susţinerea pe care o acordăm proiectelor de artă şi tehnologie este de mulţi ani o constantă. Astăzi, ne bucurăm de oportunitatea de a fi partenerii primei platforme de artă şi tehnologie din România – Neo Art CONNECT şi să contribuim la dezvoltarea unui segment important de artişti, ale căror creaţii reflectă preocupările tinerei generaţii. Tehnologia oferă artei exact acel lucru de care avea nevoie: accesibilitate, iar arta oferă tehnologiei prilejul să se apropie de suflete. Felul în care artiştii noii generaţii creează, felul cum arta lor e percepută, se transformă de la zi la zi, şi astăzi suntem martorii acestei nou-create relaţii dintre artă şi tehnologie şi aşteptăm cu curiozitate să vedem inovaţiile integrate creaţiilor artistice realizate în cadrul acestui proiect ambiţios. Ne interesează în egală măsură şi publicul nou, ce poate fi atras în această călătorie estetică multi-media şi multi-senzorială. Ne aşteptăm să vedem evoluţii spectaculoase şi împreună să înţelegem mai bine cum arta şi tehnologia vor modifica spaţiul creativ în ansamblul său şi ne vor transforma pozitiv pe fiecare.” – Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Societe Generale

Detalii despre programul expozițional al galeriei Galateca în cadrul Neo Art CONNECT:

  1. Camera Neagră:

 – My Mind Has A Heart Of Its Own  al Nataliei Marin îmbină, sub influența unei legende rock and roll din anii ’80, domeniile artei și medicinei într-o manieră originală, empirică și transdisciplinară. 

Conceptul, prezentat în Camera Neagră de la Galateca  pornește de la ideea aristotelică conform căreia inima este centrul gândirii și al sentimentelor, idee respinsă în totalitate de medicina modernă. Vizitatorilor li se oferă acces în acest univers, în care prezența lor dă viață unei inimi umane simulate, de dimensiuni reale. Prin intermediul instalației interactive de artă și tehnologie ce transformă mișcarea în impuls luminos, simulând un puls real, privitorul devine parte a expoziției.

Expoziția Se Mută.. a artistului Andrei Pandele, curator Uschi Klein, Senior Lecturer in Fotografie la Universitatea de Arte din Brighton (U.K.), este o expoziție de fotografie care retrasează diferite trăsături și perspective ale mișcării prin observațiile ascuțite ale artistului. Opera sa rămâne unică și invită privitorul într-o lume apusă care se mișcă în ritm propriu; uneori chiar pare să stea pe loc. Totuși, singuri sau împreună, adesea forțați, oamenii s-au mutat. Refuzând să privim în altă parte, fotografiile lui Pandele ne poartă într-o călătorie care ne mișcă între trecut și prezent.

  • Spațiul principal

neoart connect vorbește despre conexiuni sau în cazul expoziției până în PÂNZELE ALBE, curatoriată de Ana Maria  despre origini, OLD art connect, de conexiuni în timp și peste timp, pe suportul artelor decorative și textile. Artiști, artizani, voci vizuale și critice, se întâlnesc peste timp, pe subiecte tangente, pentru că în fond arta ne conectează și interconectează ca limbaj vizual comun. În acest context s-a lansat apelul de proiecte neo⇄art connect, un prim pas în cadrul platformei naționale de artă și știință www.neoartconnect.ro Expoziția reunește opt voci, Octavian NECULAI, Horațiu-Silviu ILEA, Raluca Ariadna ARDELEANU, Ioana CORDUNEANU, Iulia GORNEANU, Ingeborg D’HOKER, Ioana Andreea SORA , artiști, colecționari, specialiști, fiecare cu o poziție particulară față de piesele de costum tradițional și arta textilă contemporană sau veche. 

Expoziția inkspective, Ioana Halunga propune o incursiune în universul de artă digitală și multimedia realizate în ultima perioadă de creație a artistei, un univers oniric, multicolor și cu o transpunere stratificată în realitate, utilizând multiple tehnici, de la cele tradiționale la print digital, animație, AR și videomappig. Utilizarea noilor tehnologii și reprezentarea temei în realitatea paralelă creată în mediul virtual au ințentia de a transpune privitorul într-un univers paralel, oferindu-i o călătorie spre o lume imaginară, dinamică, de culoare și stare pură.

Susținut de BRD

Partener strategic Fundația9

Parteneri media: Radio România CulturalMetropola TVmodernism.roBizAgenția C’ArtePropagartafeeder.roAici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro

Parteneri: AQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiNespresso

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508