Începând de joi, 13 octombrie 2022, vor fi reluate serile de conferințe publice, organizate în fiecare zi de joi la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Proiectul a fost inițiat de Muzeul Municipiului București începând cu luna aprilie 2014, iar ”Conferințele de joi” s-au derulat de atunci, fără întrerupere, exceptând perioada 2020-2021. Conferințele de joi, de la Palatul Șuțu, sunt destinate publicului larg, temele fiind de interes variat astfel încât să atragă vârste și profesii diferite. Proiectul este coordonat de conf. dr. Cătălin D. Constantin, prodecan la Facultatea de Litere, Universitatea din București. Prima întâlnire din acest an se va desfășura pe data de 13 octombrie 2022, începând cu ora 18.30. Primul invitat: Claudiu Sfirschi-Lăudat. Prima temă: „Ne duc de nas filosofii?”
Claudiu Sfirschi-Lăudat este absolvent al Facultății de Filosofie din București și, din anul 2009, directorul Fundației Culturale Grecești, al cărei scop este promovarea culturii grecești în România. În paralel, desfășoară o activitate de traducător, publicând de-a lungul vremii tălmăciri din opere clasice – dar nu numai – grecești. Activitatea de traducător este completată de aceea de dramaturg, trei dintre textele sale fiind puse în scenă la teatre precum Nottara, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova sau Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Din 2019, realizează, împreună cu Simina Popa, podcastul cultural Față/Verso, iar din ianuarie 2020 coordonează blogul Osmé – The Perfume Review, dedicat culturii olfactive. Este autorul antologiei Osmé, o culegere de texte literare și filosofice pentru nasul oricui (Editura Peter Pan Art & Entheos, București, 2022).
„Dacă deschizi o operă filosofică, în afară de mirosul paginilor de carte, nu-ți simți nasul gâdilat de nici un alt miros – fie el mireasmă, fie miasmă. Filosofii ne lasă impresia că își țin respirația atunci când vorbesc despre concepte abstracte, fără nici un iz. De unde acest dispreț față de lumea mirosurilor care ne înconjoară din toate părțile și ne pătrund adânc? Să fie de vină disprețul față de corp, neîncrederea în natura ambivalentă a olfacției? La urma urmei, ce ne învață mirosurile despre noi, despre lume și despre ceilalți? Vă invit să pășim tiptil în lumea anosmică a filosofilor și să-i luăm la întrebări. De ce sunt ei cu nasul pe sus și de ce ne duc de nas? Iar dacă așa este, încotro ne duc?”, a rezumat pe scurt Claudiu Sfirschi-Lăudat tema conferinței pe care o va susține.
Intrare – 10 lei. Biletele se pot achiziționa în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.