spot_img

Preda, înapoi la vorbele tatălui

Cristian Teodorescu

În tinerețe, Marin Preda se duce la Paris împreună cu prietenul său criticul Ovid S. Crohmălniceanu. Se plimbă ei pe-acolo pînă se rătăcesc. Crohmălniceanu dă să scoată harta. Preda îl oprește și-i zice „Moni, tata îmi zicea că în situații ca asta, de te rătăcești, întrebi!” și a oprit pe cineva să întrebe. Mulți ani mai tîrziu, tot la Paris, de astă dată împreună cu mai tînărul Eugen Simion, vede Preda o pălărie în vitrina unui magazin. Intră s-o cumpere. Vînzătorul îi arată una la fel, că n-o putea extrage pe aia din vitrină. Preda o sucește în mînă, o probează – i se potrivea! – dar n-o cumpără. După cîteva zile, apare cu o pălărie pe cap și-i spune criticului, triumfător ca Moromete: „Am luat-o, monșer!” „E aia din vitrină?” „Păi da′ cum?”

N-am regăsit întîmplările astea în biografia romanțată a lui Marin Preda publicată la Polirom de tînărul romancier Bogdan Răileanu. L-am regăsit în schimb pe acel Preda care, altfel om complicat și anxios, cînd nu dădea de capătul vreunei chestii de viață, îl convoca ad hoc pe tatăl său Tudor Călărașu, să-l lumineze. Pe acel Preda obsedat că va rămîne toată viața scriitorul unei singure cărți, Moromeții 1, respins de consătenii din Siliștea-Gumești, fiindcă și-o luase în cap, și ironizat de scriitorii-orășeni pentru apucăturile sale de țăran. Pe acel Preda care în tinerețe era omul regimului și încerca fără succes să-i explice neadaptatului său tată în ce constau binefacerile vremurilor noi prezente și mai ales viitoare pentru țărani. Pe acel Preda ghinionist în amorul casnic. Pe scriitorul care ajunsese director de mare editură și care cînd a murit era deputat în Marea Adunare Națională și autorul unui nou roman de uriaș succes la cititori, Cel mai iubit dintre pămînteni, dar care tocmai ce fusese retras din librării, fiindcă spre deosebire de romanele obsedantiste care criticau numai perioada lui Gheorghiu Dej, și asta cu voie de la Putere, Preda anunța în romanul său că după obsedantul deceniu începuse „era ticăloșilor”.      

În biografia romanțată a lui Marin Preda, scrisă de Bogdan Răileanu din perspectiva personajului său, scriitorul se ciondănește direct sau doar la el în cap cu mulți dintre cei cu care are de-a face, încearcă să-și explice compromisurile și exasperarea treptată de care se lasă cuprins și mai ales își tot pune mari întrebări cărora nu izbutește să le găsească răspunsuri satisfăcătoare.

Acesta să fi fost autorul Moromeților? Depinde pe cine întrebi. Pentru Constantin Țoiu, Preda era un tip cupid și ascuns pînă la ridicol, pe care-l văzuse cum își burdușea buzunarele, inclusiv buzunarele paltonului cu multele teancuri de bani, drepturile sale de autor, primite la casieria Uniunii Scriitorilor, ca să nu fie văzut că-și cară banii cu servieta. Pentru Gelu Ionescu, a fost editorul care i-a respins din stadiul de proiect cartea despre Eugen Ionesco, din pricină că „Ionescu ăsta ne cam înjură, monșer!”, deși Gelu Ionescu admite că Preda își cîștigase reputația că se lupta pentru publicarea cărților „incomode”. Aurora Cornu, prima soție a lui Preda, și-l amintește ca pe un bărbat fermecător, de o inepuizabilă tandrețe, ceea ce nu consună deloc cu amintirile Ninei Cassian căreia i se părea de o seducătoare primitivitate. Altcineva, un scriitor uitat care-i ceruse lui Preda să protesteze din postura de membru al Marii Adunări Naționale împotriva unei nedreptăți suferite de un confrate susține că romancierul i-ar fi răspuns că el nu e Tudor Vladimirescu.

Preda pe care îl reconstituie Bogdan Răileanu e departe de autorul cu același nume desființat de Ion Negoițescu, pentru care romancierul n-a depășit condiția de conformist practicant al realismului socialist nici măcar atunci cînd, tîrziu, a încercat s-o facă în Cel mai iubit dintre pămînteni Acest Preda e mai aproape de scriitorul pe care-l apără Eugen Simion de exegeții șaizeciști care vor să-l desființeze, cu deosebirea că Răileanu nu-i ignoră scăderile din motive tactice. Personajul din Adevărul ca o pradă  mi se pare „scriitorul chinuit și chinuitor”, cum și-l amintește Ana Blandiana, cel ce, împins de disperare se desparte în ultimii săi ani de convingerile din tinerețe într-o întoarcere dureroasă la adevărurile și la libertatea tatălui.    

Cristian TEODORESCU

Bogdan Răileanu, Preda, adevărul ca o pradă, Editura Polirom, 2022

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508