Sâmbătă, 1 octombrie 2022, de la ora 18.00, de Ziua Internaţională a Muzicii, va avea loc evenimentul de lansare a proiectului Case de muzicieni Timiş, printr-un recital găzduit de Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara. Cu acest prilej va fi lansat site-ul www.timis.casedemuzicieni.ro, precum şi harta ilustrată Timişul muzical în format print. În contextul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, proiectul „Case de muzicieni” se extinde către zona Banatuluidupă ce, din anul 2021, a adus în atenţie casele unor mari muzicieni care au locuit în Bucureşti, din secolul al 19-lea şi până aproape de prezent. În premieră, proiectul prezintă casele unor muzicieni importanţi din orașele Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare, zonă a multiculturalităţii şi a unei mari tradiţii muzicale (Tiberiu Brediceanu, György Kurtág, Béla Bartók, Ion Vidu, Iosif Ivanovici, Filaret Barbu, Traian Grozăvescu, Richard Oschanitzky), precum și săli istorice din Timișoara și Lugoj în care au susținut recitaluri mari muzicieni ai lumii, precum Franz Liszt, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Johann Strauss-fiul, Béla Bartòk, Cella Delavrancea, Silvia Șerbescu și George Enescu.
Aceste imobile vor fi reunite pe o singură hartă digitală și documentate prin intermediul unui site bilingv (în limbile română și engleză) dedicat acestora – timis.casedemuzicieni.ro. Inițiativa își propune să pună la dispoziție oricui informații esențiale despre patrimoniul material, imobiliar al judeţului Timiș (fiind vorba, în bună parte, despre spații cu semnificație istorică), totul corelat cu povestea marilor personalități ale culturii muzicale bănățene care le conturează un profil distinct și viu până astăzi.
Tot pe site se va regăsi și linkul hărții digitale. Imobilele și sălile descrise mai sus, împreună cu instituțiile muzicale din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare vor fi incluse pe o hartă ilustrată, în format print, Timișul muzical, utilă atât cetățenilor din oraș, dar mai ales turiștilor, al căror număr va crește considerabil odată cu derularea proiectului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”. Pe hartă se vor regăsi ilustrațiile clădirilor care fac parte din proiect, prin esențializarea și stilizarea formelor arhitecturale, text și legendă. Harta ilustrată – realizată de arhitecta și ilustratoarea Ana Bănică – va fi distribuită gratuit, prin intermediul librăriilor (în suporturile special amenajate) și al hotelurilor, precum și publicului prezent la evenimentele din proiect.
Imaginile ce vor însoți informațiile de pe www.timis.casedemuzicieni.ro vor fi semnate de Ovidiu Micșa, la rândul său arhitect, unul dintre cei mai respectați fotografi din Timișoara, specializat pe fotografia de arhitectură. Din echipă fac parte, de asemenea, arhitectele Gabriela Domokos – Pascu, Maja Baldea, muzicologul Constantin-Tufan Stan, muzicologi și realizatori de emisiuni la Radio România Muzical (Ștefan Costache, Andreea Kiseleff, Larisa Clempuș și Ioana Marghita), Daniel Ivașcu – web-designer și Ana Bănică – arhitectă și ilustratoare, Maria Monica Bojin – traducerea textelor în limba engleză. Coordonarea proiectului este Monica Isăcescu Lup.
Finalizarea activităților (realizarea site-ului www.timis.casedemuzicieni.ro, a hărții digitale și a hărții ilustrate printate) va fi marcată de un recital la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara (locul în care a cântat şi Franz Liszt), susținut de pianistul Mihai Ritivoiu și de duo-ul format din Natalia Pancec (vioară) și Adriana Toacsen (pian). Recitalul cuprinde lucrări interpretate la Timișoara de Franz Liszt (2 noiembrie 1846), Joseph Joachim și Johannes Brahms (15 septembrie 1879) și la Lugoj de George Enescu și Nicolae Caravia (7 octombrie 1937).
Programul recitalului de la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, din 1 octombrie 2022, ora 18.00:
Franz Liszt – Réminiscences de Norma
Franz Schubert/ Franz Liszt – Ave Maria și Regele ielelor
Franz Liszt – Rapsodia ungară nr.15 Marșul Rákóczi
Franz Schubert – Două Scherzo-uri D.953
Camille Saint-Saëns – Introducere și Rondo Capriccioso pentru vioară şi pian
Ludwig van Beethoven – Sonata nr.8 în Sol major pentru pian și vioară
Pianistul Mihai Ritivoiu
Laureat al Concursului Internaţional George Enescu (în anul 2011) şi câştigător al Concursului Naţional Zilele Lipatti de la Bucureşti (în 2010), Mihai Ritivoiu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, perfecţionându-se apoi la Guildhall School of Music and Drama din Londra, cu Joan Hevill. Pianistul este stabilit şi în prezent la Londra, acolo unde activează ca profesor de pian şi desfăşoară o carieră concertistică notabilă: a evoluat până acum pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Centre sau St. Martin in the Fields. De asemenea, a susţinut recitaluri şi concerte în săli importante din Japonia şi Europa. În anul 2018, a lansat albumul său solo de debut, care cuprinde piese de César Franck, George Enescu şi Franz Liszt, un disc apreciat de critica internaţională.
Violonista Natalia Pancec
Şef de partidă la Vioara I în Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, Natalia Pancec a susţinut numeroase concerte în calitate de concert-maestru al acestui prestigios ansamblu. A câştigat câteva concursuri de interpretare muzicală, precum Remember Enescu, Paul Constantinescu şi Jeunesses Musicales şi a obţinut titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, instituţie în cadrul căreia a studiat vioara cu Daniel Podlovschi. Natalia Pancec cântă pe o vioară Gennaro Vinaccia (1770), dată în folosinţă de Filarmonica George Enescu şi a evoluat ca solistă a unor importante orchestre filarmonice din ţară, precum şi în festivaluri din Germania, Franţa, Japonia şi România. Este profesoară de vioară şi colaborează cu ansamblul de muzică contemporană devotioModerna, Cvartetul Arco, Orchestra Simfonică Bucureşti şi în multe alte proiecte.
Pianista Adriana Toacsen
Adriana Toacsen a studiat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, instituţie în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A beneficiat de îndrumarea profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popisteanu, Dan Grigore si Delia Pavlovici şi deţine titlul de doctor în muzică. A obţinut premii în concursurile Jeunesses Musicales şi Mihail Jora de la Bucureşti, Mozart de la Cluj-Napoca şi în Concursul de muzică de cameră de la Salonic, Grecia. Adriana Toacsen a participat la simpozioane şi comunicări ştiinţifice şi a apărut în faţa publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, în formaţii camerale sau în recitaluri solo, pe care le-a susţinut în săli importante precum Filarmonicile din Piteşti, Satu Mare şi Craiova, în festivaluri internaţionale şi pe scene din afara României, la Washington, Hartford şi Bruxelles.
Organizator: Asociația Opus.
Proiect co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de proiecte.
Parteneri: Ordinul Arhitecților din Timișoara, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Muzeul de Artă Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara.