Miercuri, 7 septembrie 2022, de la ora 19:00, în ”Grădina cu Filme – Cinema & More” a creart – Centrul de creație, artă și tradiție al Municipiului București, a avut loc spectacolul de poetry & blues performance META VERS, cu Dan Mircea Cipariu și Mike Godoroja & Blue Spirit. În cadrul spectacolului a fost lansat volumul ”META VERS” de Dan Mircea Cipariu, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu, volum apărut la editura Vellant. Cartea a marcat împlinirea a 50 de ani ai autorului cu exact 50 de poeme inedite.
”La 50 de ani mă încarc cu gânguritul energetic al fiicei mele Gloria Maria Sultana și cu pendularea între universurile poetice și vizuale ale prietenilor mei. Urmăresc proiecte curatoriale la zi și pregătesc cronici de întâmpinare pentru cărți care îmi plac sau care dau un sens vieții noastre de azi pe mâine. Trăiesc, oarecum, într-o bulă livrescă, cu cărți, cu expoziții, cu spectacole ori filme care să mă facă să fiu viu și să exersez o gimnastică a gândirii neregimentate. După 10 ani de tăcere editorială, convins de colegul meu de generație și de MARFĂ, Dan Pleșa, public la excelenta editură Vellant și duc la bun sfârșit un nou proiect literar – META VERS, un proiect care sondează de mai bine de 20 de ani universurile și metaversurile care pot fi create din relațiile noastre cu noile tehnologii, Inteligența Artificială, rețelele virtuale și lumile extraterestre. Mihai Zgondoiu, care a avut anul acesta la Kunsthalle Bega din Timișoara extraordinara expoziție Omul aproximativ 3.0, mi-a dăruit 7 desene care rezonează și întregesc proiectul META VERS.
Astfel că din spuma mărilor web și din incertitudinile și spaimele (i)realității s-a născut acest META VERS, în chat pe web în video-studiouri, cu toate noutățile din rețea, cu cearcăne și atractori stranii, cu noduri în gât, cu vocale întunecate. Un META VERS care a devenit și un spectacol de poetry & blues performance cu bunul meu prieten Mike Godoroja și cu echipajul lui Blue Spirit. Nu întâmplător, prelungirea vocilor mele poetice din META VERS a fost multiplicată, în spectacolul meu din Grădina cu Filme, cu câteva episoade live ale unor prieteni și scriitori cum sunt Ioana Crăciunescu, Chris Simion, Florin Iaru și Bogdan O. Popescu, scriitori pe care i-am provocat în direct să spună un poem de-al lor pe care îl știu pe de rost. ”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu.
META VERS a fost susținut și promovat de asociația Euro CulturArt, DRUID și AgențiadeCarte.ro.
Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro.
Parteneri media: Radio România Cultural și AgențideCarte.ro.
Spectacolul META VERS a fost deschis de Mike Godoroja & Blue Spirit: ”E o toamnă care s-a grăbit să fie rece, dar azi avem norocul unei gene de soare. Vom face un performance de blues și poezie, cum am mai făcut de atâtea ori în această formulă, pentru că azi Dan Mircea Cipariu a reușit să adune 50 de trandafiri în buchetul vieții”, a spus Mike Godoroja.
După debutul muzical al evenimentului, Dan Mircea Cipariu a salutat publicul alături de fiica sa, Gloria Maria Sultana, și a mulțumit organizatorilor și susținătorilor proiectului META VERS. A urmat un moment de improvizație susținut de Dan Mircea Cipariu pe ritmurile percuționistului și muzicianului Vali Vătuiu, încheiat cu două poeme din ”META VERS”: ”Madrugada” și ”Mod de întrebuințare”, cel din urmă fiind dedicat lui Bogdan O. Popescu.
Evenimentul a continuat cu Mike Godoroja & Blue Spirit, care au interpretat cunoscuta melodie ”Blues bizar de București”, despre care Mike Godoroja a amintit că a fost creată în ”sufrageria Ioanei Crăciunescu, alături de Florin Iaru, Mihai Zgondoiu și Dan Mircea Cipariu, în proiectul AER DE BUCUREȘTI.”
Dan Mircea Cipariu l-a invitat la microfon pe Bogdan O. Popescu, rugându-l să spună un poem pe care îl știe pe de rost, iar acesta a recitat poezia ”Cu sânul bântuit de fluturi”. După momentul poetic spontan al lui Bogdan O. Popescu, Dan Mircea Cipariu a citit poemul ”Cartea de tarot”.
A urmat un nou moment muzical marca Mike Godoroja & Blue Spirit, care au interpretat o melodie a lui Robert Johnson, intitulată ”Rambling on my mind”.
La microfonul din ”Grădina cu Filme – Cinema & More”, Dan Mircea Cipariu a citit poemul ”Vietăți de hârtie”, dedicat lui Alexandru Petrescu, după care a invitat-o pe scenă pe Ioana Crăciunescu, care a recitat, conform convenției, un poem pe care îl știe pe dinafară.
Mike Godoroja a continuat spectacolul cu ”o piesă pe care am ales-o cu gândul la Ioana Crăciunescu” și a interpretat alături de Blue Spirit melodiile ”Cristina” și ”Amintiri din Vama Veche”.
Recitalul spontan al prietenilor poeți a fost continuat cu Florin Iaru, invitat pe scenă de Dan Mircea Cipariu. Florin Iaru a mărturisit că ”nu țin minte pe dinafară poezii mai lungi de trei versuri” și a recitat poemul ”Hai Ku Mine peste muntele Fudji”, din volumul ”Cântece de trecut strada” (1981).
După Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu a invitat-o pe scenă pe scriitoarea și regizoarea Chris Simion, care îi trimisese deja sărbătoritului un poem de felicitare prin sms. Astfel, Dan Mircea Cipariu a citit dedicația poetică primită de la Chris Simion.
Autorul volumului ”META VERS” a continuat spunând că ”Irina Cornișteanu mi-a făcut cadou acest tricou cu mesajul Fericit dar nedormit, așa că aș vrea să citesc poemul cu același titlu pe care-l dedic fiicei mele Gloria Maria Sultana”.
A urmat o improvizație susținută de Ioana Crăciunescu și Dan Mircea Cipariu pe versurile poemului ”Năvod”, din volumul proaspăt lansat, acompaniați de toboșarul trupei Blue Spirit, Vali Vătuiu.
Evenimentul de lansarea a volumului ”META VERS” și de celebrare a semicentenarului autorului s-a încheiat cu un moment Mike Godoroja & Blue Spirit și Dan Mircea Cipariu, care alături de publicul din ”Grădina cu Filme – Cinema & More” au cântat melodia ”Vă rog s-aveți o viață frumoasă”.
__
Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2022, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.
În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).
În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.
__
__
MIKE GODOROJA a cântat în mai multe formaţii ca MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT, DOUBLE FANTASY, BLUE SPIRIT ş.a. şi se bucură de o bogată activitate discografică, în cadrul căreia amintim albume ca „Hippie cu diamante”, „Balkanic zeppelin”, „Capra Vecinului” etc. Cunoscut realizator de emisiuni radio şi televiziune de profil blues, jazz şi rock, producător artistic pentru spectacole de jazz, Mike Godoroja a produs şi albume ale unor importanţi artişti ca Johnny Răducanu, Iris, Mircea Tiberian, Felicia Filip etc. Mike Godoroja este un cunoscut realizator de televiziune profil blues, jazz şi rock, precum şi un foarte bun artist care, alături de formația sa Blue Spirit (Vali Vătuiu, Alex Vişan, Alex Davidescu, Mihai Alexandru Tacoi), este considerat unul dintre cei mai importanţi piloni ai blues-ului autohton. Alex Vişan, un foarte talentat improvizator cu un simţ aparte al sound-ului şi stăpân pe mijloacele de expresie. Vali Vătuiu este un toboşar care pune mult suflet în ceea ce face şi este un percuţionist dedicat atât blues-ului cât şi jazz-ului Mihai Alexandru Tacoi, un muzician complet cu o pregătire în sfera rock/blues şi cu o capacitate foarte mare de a trece de la un instrument la altul. Alex Davidescu, un muzician complex cu un simț artistic foarte mare.
__
MIHAI ZGONDOIU (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles.
În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.
Cele mai recente expoziții sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge (2019), “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența Scena9, București (2020), Beyond other horizons, Palace of Culture / Art Museum, Iasi (2020), M.A.F.A.7(Media Art Festival Arad), Kinema Ikon, Art Museum – Arad (2020), Bucharest School, Art Safari Contemporary Art Pavilion, Bucharest (2020), Clubul sportiv al artelor, Muzeul de Artă Recentă, București (2021), Puls 20, Kunsthalle Bega, Timișoara (2021), Omul aproximativ 3.0, Kunsthalle Bega, Timișoara (2022). Recent, Mihai Zgondoiu a primit Premiul pentru Multimedia al Uniunii Artiștilor Plastice din România pentru anul 2021.
Tudor Voicu