Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică poate fi sintetizată astfel:
- 9 seri de concert în perioada 6 iulie – 31 august
- 3 viori Stradivarius pe scena Ateneului Român
- 5 concerte extraordinare
De la începutul Festivalului, din 6 iulie până astăzi, publicul meloman a avut ocazia de a se bucura de minunate concerte estivale de muzică clasică, câte unul în fiecare săptămână. Orchestra Română de Tineret, Orchestra Teatrului Național de Operetă Ion Dacian, Recitalul de pian Imagine Baroque cu Sînziana Mircea și soprana de talie internațională Laura Tătulescu, concertul orchestrei New Hope avându-i ca soliști pe Octavian Lup – violoncel și Valentin Șerban – vioară, Recitalul extraordinar al bine-cunoscutului violonist Alexandru Tomescu, alături de Laura Toma – pian și recentul concert cameral Pe Aripile Valsului susținut de Ansamblul Cameral al Filarmonicii George Enescu – ne-au imbogățit cu emoții și bucurie unică.
Iată-ne aflați în ultima parte a Festivalului, cu 3 ultime concerte programate pentru această vară:
- 18 august – Camerata Regală
- 24 august – Romanian Sinfonietta
- 31 august – Orchestra Națională de Tineret a Franței
Camerata Regală, avându-l ca dirijor pe Cristian Oroșanu, ne propune joi, 18 august o nouă seară de ”Vară Magică” cu soliștii Rebekka Hartmann la vioara și Andrei Licareț la pian. Rebekka Hartmann cântă la o vioară realizată de lutierul Antonio Stradivarius în 1675.
În program: Jean Sibelius, Impromptu pentru orchestra de coarde în mi minor, Felix Mendelssohn-Bartholdy – Concert pentru vioară, pian și orchestră în re minor MWV 04 și Piotr Ilich Ceaikovski – Serenada pentru orchestră de coarde în Do Major op. 48. Camerata Regală își desfășoara activitatea începând cu anul 2009, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu.
În data de 24 august 2022, de la orele 19:30 – Romanian Sinfonietta Orchestra, având ca dirijor și solist pe violonistul Alexander Sitkovestki care va cânta la vioara „Parera” Antonio Stradivarius din 1679. Programul serii va fi compus din lucrări de W. A. Mozart, P.I. Ceaikovski și Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21.
Romanian Sinfonietta a debutat în anul 2010 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii” de la Sinaia. Orchestra a fost pregătită de maestrul Horia Andreescu abordând de-a lungul anilor capodopere din repertoriul clasic și romantic.
Ediția 2022 a Festivalului ”Vara Magică” se va încheia în ultima zi a lunii august cu Orchestra Națională de Tineret a Franței, având ca dirijor pe Michael Schønwandt, cu un program romantic de Claude Debussy – Preludiul la după-amiaza unui faun și Gustav Mahler – Simfonia nr. 5. Orchestra Națională de Tineret a Franței împlinește anul acesta 40 de ani de înființarea sa. Cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, artiștii care acced în acest ansamblu sunt pregătiți pentru cariera artistică sub îndrumarea unor dirijori și soliști de renume internațional.
Festivalul Internațional “Vară Magică” este unul dintre evenimentele culturale estivale marcante ale Europei și una dintre puținele manifestări de acest gen care aduce în prim-plan capitala României în perioada estivală. Ediția a XI-a a Festivalului “Vara Magică” a inclus 9 concerte inedite, câte unul în fiecare săptămână, în perioada 6 iulie – 31 august, la Sala Mare a Ateneului Român. Programul complet al Festivalului Vară Magică – ediția a XI-a este disponibil pe www.varamagica.ro.
Partenerii Festivalului Vara Magică sunt: Oscar, Borsec, Luxten, Niro Investment Group, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, ARCUB, Senia Music, Centrul pentru Tineret al Municipiului București și Primăria Capitalei, în coproducție cu: TVR2, Radio România Muzical și partenerii media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Revista Cariere, HR Manager, Bucureștii Vechi și Noi.
Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului Vara Magică sunt disponibile online pe www.bilete.ro și www.myticket.ro, precum și la casa de bilete a Festivalului ”Vară Magică” deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până joi, între orele 14:00 şi 19:00.
––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Despre Lanto Communication
Lanto Communication a apărut în urmă cu peste un deceniu. Încă de la început, inițiatorul său, Dorin Ioniță, şi-a propus ca unic scop să arate lumii că România, prin tinerii ei, a păstrat intactă sclipirea diamantină a geniului muzical al locuitorilor acestor locuri străvechi. Festivalul Vara Magică este un proiect al Lanto Communication ajuns la a X-a ediție și 100 de concerte oferite publicului român în sezonul estival.
Apariția Asociației Lanto Magia Muzicii a adus un spor substanțial de calitate și a înlesnit crearea unor parteneriate benefice culturii naționale. Asocierile cu mediul de afaceri, cu entități instituționale – fie ele locale sau guvernamentale, în cele din urmă cu oameni care au același scop al promovării binelui și frumosului, au adus tuturor celor implicați notorietate și respect. Detalii pe www.lanto.ro
Proiectele artistice ale Lanto Communication și Lanto Magia Muzicii constituie, în egală măsură, garanția unui act artistic de calitate, dar și a unei vizibilități social-culturale și comunitare ridicate. Mai multe detalii și datele următoarelor concerte din cadrul festivalului Vara Magică le puteți consulta la: varamagica.ro, precum și pe pagina de Facebook