După doi ani de pauză, Sighișoara găzduiește din nou cel mai important festival intercultural din România, Festivalului ProEtnica. Depășind obstacolele din trecut și prezent, Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ), în calitate de organizator, anunță că a 18-a ediție va avea loc în perioada 25-28 august 2022. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Consiliul Județean Mureș şi Ministerul Culturii. Această ediție îi va comemora pe Carol König și Aurel Vainer, membri de seamă ai comunităţii germane şi evreieşti din România, care au trecut la cele veșnice în toamna anului 2021. La festival sunt așteptați 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naţionale din România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, și peste 10.000 de spectatori.
Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans și muzică tradiționale, susținute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scena din Piața Cetății. Totodată, în “Salonul literar”, patru etnici îşi vor prezenta creațiile.
În cadrul manifestării intitulate ”Agora dialogului intercultural”, sunt cuprinse nouă prelegeri, mese rotunde sau simpozioane, iar în secțiunea de workshopuri, publicul este invitat sa participe activ la trei ateliere. Printre prelegerile ce vor fi susţinute în aceste zile, amintim: ”Promovarea păcii prin nediscriminare si solidaritate în context de criză”, autori Lucian Nastasă Kovács, Radu Carp, Irina Cajal-Marin, Silviu Vexler, Maria Koreck, Volker Reiter; “Impactul conflictelor armate asupra minorităților naționale în decursul istoriei” – prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca; “Conceptul de reziliență și cum s-a aplicat acesta în cazul minorităților română, maghiară și bulgară din Ucraina“ – prof. Radu Carp, Universitatea București; „Granițele și violența ca provocare pentru societățile multietnice. Câteva aspecte despre conflicte armate – cadru pentru politica minorităților” – Měto Nowak, reprezentantul de stat pentru sorabi din Ministerul Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania.
Programul reunește, de asemenea, patru expoziții de artă şi de fotografie cu patru standuri de prezentare ale minorităților naționale si ale altor oganizații etno-culturale. De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care accentuează latura internațională a festivalului.
Anul acesta, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a „Tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, document care a pus bazele dezvoltării relațiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece și după Reunificarea Germaniei. ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnice a patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat în cele 17 ediţii desfăşurate până acum, şi un model de conviețuire pașnică. De altfel, misiunea festivalului e una simplă: Pace! Această pace este promovată de România prin susţinerea dialogului intercultural, prin asigurarea drepturilor şi libertăţilor de exprimare a minorităților naționale. “Considerăm că acest eveniment contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altuia, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică”, afirmă Volker Reiter, preşedintele Festivalului.
Maria Dobrescu