Elevii de la Școala Gimnazială Roșia, județul Sibiu, s-au adunat joi seară într-un cinematograf ad-hoc, amenajat într-o șură din sat, pentru a vedea un film documentar oferit de echipa Astra Film Junior. Este vorba despre serialul “Esperanto, copiii apei” (Cécile Ruiz și Alexis Evens – Gedeon Programmes, Franța) prezentat în premieră în România la Astra Film Junior 2016. Proiecția, care a avut loc la Cinematograful din șură, continuă viziunea Astra Film Junior de a oferi acces la producții cinematografice pentru copii din toate mediile.
Cele trei episoade proiectate în Cinematograful din Șură au, fiecare, câte 26 de minute, și spun povestea a trei copii, Rachid, Stanislas și Clyd, care trăiesc în 3 zone diferite pe malul Oceanului Atlantic.
Deși au doar 10 ani, cei trei copii încearcă, fiecare, să salveze mediul în care trăiesc. Fac o anchete de teren și se confruntă cu probleme ecologice majore legate de țările lor (Maroc, Senegal și Guadalupa), toate legate de apă: seceta din Maroc, riscul dispariției pădurilor de mangrove din Senegal, respectiv pericolul degradării recifurilor de corali. Sunt povești simple, despre viața de zi cu zi a acestor copii, care visează, își imaginează o lume mai bună și cred sincer că depinde și de ei salvarea planetei albastre.
„Dincolo de emoția de a vedea filme pe un ecran mare, copiii care au participat la eveniment au învățat despre importanța evitării consumului excesiv de apa și efectele nocive ale risipei de apă și au conștientizat problema poluării apei cu deșeurile de plastic aruncate la întâmplare prin sat”, au spus cei de la Școala Gimnazială Roșia.
Proiecția care a avut loc joi seară la Cinematograful din Șură face parte din proiectul „Noi în univers – Cunoașterea celor patru elemente” al Școlii Gimnaziale din Roșia, cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda pentru Educație 2022 și realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Roșia și al Asociației APAR Roșia.
„Experiența cinematografică este una specială, pentru că marele ecran îți deschide lumea. Cum proiectul nostru se adresează în principal copiilor din mediul rural care provin din familii defavorizate și nu au în mod normal acces la o astfel de experiență, apreciem în mod special sprijinul prietenilor noștri de la Astra Film Junior”, au mai spus cei de la Școala Gimnazială Roșia, care sunt convinși că, datorită activităților desfășurate „li se deschid ochii copiilor cu privire la imensitatea universului și a posibilităților care le stau la dispoziție, îi ajută să se apropie de aceste elemente și să își dorească să protejeze mediul înconjurător”.
Inițiat de Festivalul internațional de film documentar Astra Film din Sibiu, Astra Film Junior este cel mai bun program de educație cinematografică din România și va reveni în calendarul festivalului, după pauza dictată de pandemie, la ediția din această toamnă AFF2022 (16-21 octombrie 2022).