Muzeul Național al Literaturii Române organizează în 9 mai 2022, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente care marchează înființarea primei entități interstatale, menite să configureze o nouă filosofie a valorificării diversității și a pluralismului de opinie: Uniunea Europeană. În contextul actual, această celebrare vine ca o confirmare a importanței solidarității și a coeziunii pentru menținerea unui climat de pace și de stabilitate – condiții fundamentale pentru conservarea valorilor culturale actuale și pentru stimularea unor atitudini integratoare care oferă publicului oportunitatea de a experimenta literatura, muzica și arta, în general, printr-o multitudine de forme și nuanțe. Astfel, programul MNLR pentru acest eveniment abordează trei direcții fundamentale: educația, viziunea istorică și cea culturală asupra Europei, așa cum s-au profilat înaintea și după jumătatea secolului trecut. Programul complet al evenimentelor, aici.
Joi, 12 mai, ora 17.00
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” – Târgu-Jiu
Str. Victoriei 2
Lansare de carte | Gorjul istoric și pitoresc de Alexandru Ștefulescu
Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Național „Constantin Brâncuși” – Târgu-Jiu vă invită, la Târgu-Jiu, la lansarea cărții Gorjul istoric și pitoresc de Alexandru Ștefulescu, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române.
Prezintă: Denisa Șuță, director al Muzeului Național „Constantin Brâncuși” – Târgu-Jiu, Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Alin Popescu, președintele executiv al Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, Cristian Vasile Petcu, președintele Fundației Colegiului Național de Apărare.
______
Vineri, 13 mai 2022, ora 15.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansare de carte | Curcubeu peste timp de Costică Dogaru
Vă invităm la lansarea cărții Curcubeu peste timp de Costică Dogaru, apărută la Editura Astralis. Participă: Evelyne Maria Croitoru, Geo Călugăru, Lucian Gruia, Cleopatra Luca, Marian Nencescu, George Vlaicu, Luminița Zaharia. Recită Magda Băcescu.
Moderator: Camelia Pantazi Tudor.
______
Colocviul Național „I.L. Caragiale astăzi” | Apel la contribuții
Termenul limită pentru trimiterea contribuțiilor s-a prelungit până pe 24 mai 2022! Așteptăm propunerile voastre la adresa de e-mail: colocviul.caragiale@mnlr.ro.
Muzeul Național al Literaturii Române și Facultatea de Litere a Universității din București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, organizează, în perioada 10-11 iunie 2022, Colocviul Național I. L. Caragiale astăzi.
Se împlinesc 110 ani de la moartea lui I. L. Caragiale, un bun prilej pentru o reinterpretare la zi a operei sale. În mediul academic și cultural se resimte nevoia unei rediscutări, pe mai multe paliere, a operei lui I. L. Caragiale, fie că vorbim despre proză, teatru, publicistică sau corespondență. De-a lungul timpului, receptarea operei caragialiene și-a schimbat considerabil ariile de interes și metodologia, așa încât ne propunem o ilustrare a acestei diversități.
Prin conferințele pe care le vor susține vorbitorii invitați, propunem o relectură interdisciplinară a operei lui Caragiale, printr-un tip de dialog transversal.
Detalii, aici.
Expoziții temporare
Atelier de artist | Margareta Sterian
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Muzeul Național al Literaturii Române a deschis la sediul din Calea Griviței 64-66, un nou spațiu expozițional: Atelier de artist – Margareta Sterian. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
Detalii, aici.
_______________
Expoziția „Nomos”. Himere și Garguie | Christian Paraschiv
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Petru Creția”
10 – 28 mai 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 10 mai 2022, ora 18.00, la vernisajul expoziției cu titlul „Nomos”. Himere și Garguie a artistului Christian Paraschiv.
„Această expoziție stă la întâlnirea dintre o frumoasă îndrăzneală și o nobilă datorie. Probabil că una dintre cele mai frumoase provocări din istoria artelor este încercarea picturii de a aborda temele sculpturii – o temeritate pentru care Christian Paraschiv este în cel mai potrivit moment al evoluției sale artistice. Garguii gotici, himerele, plăsmuirile imaginației medievale care ies din zidurile marilor catedrale spre noi, deopotrivă pentru a ne apăra și a ne speria, evocă un gen de spiritualitate care ni se pare îndepărtată și străină, căci am învățat cu toții, anapoda, sub influența iluministă, că Evul Mediu e întunecat și opac, populat cu oameni proști, înapoiați și cruzi. Doar că, pentru un artist de intensă spiritualitate precum Christian Paraschiv, pledoaria pentru actualitatea imaginarului gotic este un fel de datorie culturală față de un adevăr profund. Expoziția aceasta ne arată că nobilele datorii se împlinesc numai cu frumoasă îndrăzneală.” – Sever Voinescu
_______________
Neverland Mythos | Expoziție de gravură a artistei Rodica Lomnășan
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Al. Oprea”
3 – 28 mai 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 11 mai 2022, ora 18.00, la vernisajul expoziției de gravură cu titlul Neverland Mythos a artistei Rodica Lomnășan.
Confuzia pe care o trăim în prezent ne face să ne simțim abandonați într-un loc al nimănui. Lumea întreagă parcă ar fi devenit un tărâm populat doar cu fantasme, himere, uneori iluzii, dar cel mai adesea spaime. Neverland este un tărâm ideal al visului, al libertății absolute, situat în afara timpului și spațiului. Acest sentiment m-a determinat să readuc la viață si seria de lucrări inspirate de poezia uriașului pesimist Mircea Ivănescu, capabil însă și de umor sau de o fină ironie, detectabile în versurile sale.
Fiecare dintre aceste lucrări s-a născut ca o confesiune, ca o revenire în trecut, ca o rememorare, pentru că, în cele din urmă, creația dă un plus de semnificație vieții și, indiferent ce stări încercăm, orice fel de vremuri trăim, putem afla în noi inepuizabile și autentice resurse creatoare. Lucrările prezentate sunt realizate cu ajutorul tehnicilor gravurii, folosind o presă și transferând imaginea de pe placa de metal sau de piatră (în cazul litografiei) pe hârtie. – Rodica Lomnășan
_______________
Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2022”
Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2022”, eveniment realizat şi dedicat Zilei Europei, Nopții Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Zilei Diversităţii Culturale.
Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2022” împărtăşeşte valorile Noului Bauhaus European, având la bază promovarea şi mediatizarea creativităţii studenţilor şi elevilor din universităţile şi liceele vocaţionale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie, film.
Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti prezintă, în perioada 3-25 mai 2022, conceptul expozițional: „Bauhaus 2022” al concursului internaţional de creativitate, prin prezentarea expoziţiei-experiment de artă şi arhitectură, care reunește cele mai reuşite lucrări intrate în concurs, amintind de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.
Expoziția face parte dintr-un program cultural şi educaţional C.A.M.M.A. – Cultură, Artă, Arhitectură, Muzică, Audiovizual, realizat şi dezvoltat de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), în parteneriat cu Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, sub semnul Noului Bauhaus European. Proiectul „Bauhaus 2022” aduce o dimensiune culturală și creativă, alăturându-se proiectelor culturale din prima ediție a Festivalului Noului Bauhaus European organizată de Comisia Europeană.Vernisajul expoziţiei și Festivitatea de premiere a concursului international de creativitate „Bauhaus 2022” vor avea loc în data de 12 mai 2022, la Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti din Strada Nicolae Crețulescu nr.8.
Detalii, aici: https://mnlr.ro/proiectul-cultural-si-creativ-bauhaus-2022/
_______________
Bucureștiul lui Mircea Eliade | Expoziție în mansarda MNLR
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vă invităm să călătoriți prin Bucureștiul interbelic, prin „Bucureștiul lui Mircea Eliade”. Expoziția vă prezintă o geografie literară bucureșteană, realizată pe hărți din 1914, 1928, 1938 pe care au marcat locuri reale, case și străzi care au existat cu adevărat și care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărți sunt semnalate nu doar străzile și clădirile reale, ci și personaje și momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.
Expoziția este structurată pe șapte teme mari, așa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor și al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, șapte instalații cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele șapte instalații vă invită să le experimentați pentru a declanșa o secvență animată, sau pentru a vă recompune propriul București al lui Eliade.
Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.
Evenimente on-line:
mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 9 mai 2022, ora 19.00: Romulus Brâncoveanu
Joi, 12 mai 2022, ora 19.00: Cristina Bolborea
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.
Invitatul episodului #129 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 9 mai 2022, este Romulus Brâncoveanu, poet, eseist, autor de studii de filosofie și de filosofie politică, profesor al Universității din București.
Invitata episodului #130 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 12 mai 2022, este Cristina Bolborea, artistă ceramistă, profesoară la Universitatea Națională de Arte din București.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site–ul MNLR, pe platforma și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.
____________
Miercuri, 11 mai 2022, ora 18.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR
Călin-Andrei Mihăilescu | Retorică și seducție #11
Joi, 12 mai 2022, ora 20.00
Pe site-ul MNLR/ pe platforma culturaindirect.ro/ pe pagina de facebook
Litera Mov
Vineri, 13 mai 2022, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR
Cosmin Ciotloș | Ambreiaj #10
Duminică, 15 mai 2022, ora 11.00
pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitat: Adrian Sângeorzan