Evenimente cu public: Luni, 4 aprilie 2022, ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8 – Aniversare Gabriela Adameșteanu. Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 4 aprilie 2022, începând cu ora 18.00, în Sala „Perpessicius” din Strada Nicolae Crețulescu 8 (sediul expoziției de bază a MNLR, situat în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei) la un eveniment dedicat scriitoarei, traducătoarei și jurnalistei Gabriela Adameșteanu care va împlini în data de 2 aprilie 2022 vârsta de 80 de ani. La întâlnire vor participa Carmen Mușat, critic literar și profesor universitar, Anca Hațiegan, critic literar și lector universitar, Șerban Axinte, cercetător științific și publicist, Livius Ciocârlie, critic literar și profesor universitar, Cosmin Ciotloș, critic literar și lector universitar, Eugen Negrici, critic literar și profesor universitar, și Ioan Cristescu, critic literar și profesor universitar, manager al MNLR.
Evenimentul se va desfășura în prezența scriitoarei Gabriela Adameșteanu.
Întâlnirea va fi moderată de Andreea Drăghicescu.
_____________
Marți, 5 aprilie 2022
Remember Fănuș Neagu – 90
Muzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Muzeul Brăilei Carol I și Casa memorială „Fănuș Neagu” din Grădiștea, organizează, în zilele de 5, 6 și 7 aprilie 2022, o serie de evenimente dedicate scriitorului Fănuș Neagu, la 90 de ani de la nașterea acestuia.
Născut la 5 aprilie 1932, Fănuș Neagu a debutat în 1954, în revista „Tânărul scriitor”, cu povestirea Dușman cu lumea. Seria romanelor sale a început cu Îngerul a strigat (1968), premiat la acea dată, considerat o lucrare de referință a prozei postbelice românești. În ansamblu, opera sa include proză scurtă, romane, piese de teatru, scenarii de film și televiziune, versuri, cărți pentru copii, jurnale, dar și publicistică. A activat constant și substanțial în presă, ocupând funcții de redactor, redactor-șef și director al unor importante publicații atât înainte de 1989, cât și în perioada post-decembristă.
Între 1993 și 1996 a fost director general al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. A fost membru al Academiei Române, corespondent din 1993 și titular din 2002.
Într-unul dintre caietele sale, amintind despre începutul lucrului la A doua carte cu prieteni (1985), scriitorul menționa, într-o notă intitulată Zicere: „Norocul și nenorocirea mea – urcarea, căderea, urcarea, căderea – face ca toți aceștia să se numească scriitori. Oameni aparținând distanței uriașe între a fi și a avea. Ei sunt rodul liniei fără hotar, cheltuindu-și lumina ființei în tranșeele ținând de absurdul închipuirii. Trăiesc până la momentul impresiei de libertate și pe măsură ce timpul trece, în loc să îmbătrânească devin copii” (fragment dintr-un manuscris aflat în arhiva MNLR).
Fănuș Neagu a încetat din viață pe 24 mai 2011, după o lungă suferință.
Programul evenimentelor poate fi accesat aici.
______________
Joi, 7 aprilie 2022, ora 10.00 – 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!
Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.
MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.
Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.
______________
Vineri, 8 aprilie 2022, ora 15.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește lansarea volumului De dor, de dragoste, de moarte de Marina Costa, apărut la Editura Astralis.
Participă: Geo Călugăru, Lucian Gruia, Roxana Procopiescu, Bianca Timșa- Stoicescu, George Vlaicu.
Lectura: Magda Băcescu. Moment artistic: Eugenia Deaconu.
______________
Sâmbătă, 9 aprilie 2022, ora 11.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Atelierele Thomasinei pentru copii și familii din Ucraina la MNLR
Atelierul urmează conceptul cu care participanții la Atelierele Thomasinei sunt deja familiarizați: activități de socializare, activități interdisciplinare, interactice, creative, de formare a echipei și de treasure hunt.
Întâlnirea se dorește a fi destinată familiilor cu copii, întrucât implică, pe parcursul atelierului, o colaborare și o participare a tuturor celor prezenți.
Invitat special: Vasile Ernu, scriitor și jurnalist.
Vă mulțumim pentru sprijin! Pentru mai multe detalii sunați la 0736.598.451 (WhatsApp) sau scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/AteliereleThomasinei
______________
Sâmbătă, 9 aprilie 2022, ora 14.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Expoziția Bucureștiul lui Mircea Eliade – Prezentare interactivă realizată de arhitectul Constantin Goagea și de scriitoarea Andreea Răsuceanu
Ce ar putea fi un oraș construit din cuvinte? Pentru că Bucureștiul lui Eliade este acel oraș pe care-l regăsim împrăștiat în nuvele și în romane, dar și mai mult, el este răspândit în cuvintele, gândurile și stările multor personaje ficționale. Chiar și Bucureștiul jurnalelor sau cel din memorii este tot un oraș din cuvinte, adică dintr-o realitate filtrată de amintire, de emoție, de întâmplare, ce devine în final tot construcție mentală.
Pornind de la cartea Andreei Răsuceanu, care dă titlul acestei expoziții, ne-am propus să construim o călătorie vizuală prin orașul real al perioadei interbelice, dar totodată și prin orașul ficțional București așa cum apare în scrierile lui Mircea Eliade.
______________
Colocviul Național „I. L. Caragiale astăzi” | Apel la contribuții
Muzeul Național al Literaturii Române și Facultatea de Litere a Universității din București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, organizează, în perioada 10-11 iunie 2022, Colocviul Național I. L. Caragiale astăzi.
Se împlinesc 110 ani de la moartea lui I. L. Caragiale, un bun prilej pentru o reinterpretare la zi a operei sale. În mediul academic și cultural se resimte nevoia unei rediscutări, pe mai multe paliere, a operei lui I. L. Caragiale, fie că vorbim despre proză, teatru, publicistică sau corespondență. De-a lungul timpului, receptarea operei caragialiene și-a schimbat considerabil ariile de interes și metodologia, așa încât ne propunem o ilustrare a acestei diversități.
Detalii, aici.
Expoziții temporare
Expoziția Periplu senzorial
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sălile „Al. Oprea” și „Al. Condeescu”
5 – 30 aprilie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 4 aprilie 2022, la ora 16.00, la vernisajul expoziției de pictură și ceramică Periplu senzorial, aparținând filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Artiști expozanți: Mariana Constantinescu, Cristina Tudorache, Anca Pașa Deaconu, Ana-Maria Ceară, Eusebio Spînu, Florentin Sîrbu
Detalii, aici.
_______________
Expoziția Povești nemuritoare
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Petru Creția”
7 – 30 aprilie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 7 aprilie 2022, la ora 18.30, la vernisajul expoziției intitulate Povești nemuritoare, care va fi deschisă până la 30 aprilie.
„Pictura nu mai spune povești de multă vreme, deoarece își ocupă tot timpul cu spaimele, cu coșmarurile, cu frustrările și cu uto/distopiile istoriei mici care, în mod paradoxal, reușesc să nu mai spună nimic.
Noi, Dalina Bădescu, Dragoș Zipfl și Pompiliu Buleu, redescoperim lumea pierdută a personajelor, a compozițiilor cu multe evenimente și a narației ca miză plastică. Și ca să nu fim singuri, ne însoțește un povestitor de-adevăratelea, care vine din lumea savuroasă a lui Ion Creangă, adică Pavel Șușară.” – Dalina Bădescu
___________
Artiști ai cuvintelor și necuvântătoarele lor | expoziție MNLR în București Mall Vitan
Calea Vitan 55-59
4 – 16 aprilie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu București Mall Vitan, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, ASPA și Red Panda, vă invită să vizitați expoziția dedicată animalelor de companie ale scriitorilor români.
Expoziția cuprinde texte ale scriitoarelor Alina Pavelescu, Alina Purcaru, Livia Ștefan și Lidia Vianu, precum și texte ale muzeografilor și o selecție de fotografii din arhiva MNLR, care surprind imagini ale scriitorilor români în diferite etape ale vieții lor alături de familii și prieteni.
Numele animalelor de companie este deseori inspirat de numele personajelor sau chiar ale autorilor preferați, de numele rudelor sau ale unor personaje mitologice. Îi veți descoperi pe Satyr, Bob, Contele Tărâță, pe Pușkin și Marty, pe Băselu, dar și pe Bumble-Bea, căreia Lidia Vianu i-a dedicat un jurnal liric.
Expoziția va fi inaugurată în 4 aprilie, dată ce marchează Ziua internațională a animalelor fără adăpost. Una dintre mizele organizării acestui proiect este aceea de a încuraja publicul vizitator să adopte animalele care așteaptă un cămin, îngrijire și afecțiune. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00, până în data de 16 aprilie 2022, la sediul București Mall Vitan, Calea Vitan 55-59.
Detalii, aici.
_____________
Evenimente on-line:
mini-Cafeneaua critică on-line:
Luni, 4 aprilie 2022, ora 19.00: Celia Ghyka și Călin Dan
Joi, 7 aprilie 2022, ora 19.00: Valentina Sandu-Dediu și Dan Dediu
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului
Invitații episodului 120 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 4 aprilie 2022, sunt arhitecta Celia Ghyka, profesoară la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, și Călin Dan, artist, curator, critic de artă, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană – MNAC și profesor la Universitatea Națională de Arte din București.
Invitații episodului 121, joi, 7 aprilie 2022, sunt muzicologa Valentina Sandu-Dediu și compozitorul Dan Dediu, profesori la Universitatea Națională de Muzică din București.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Playlist-ul dedicat mini-Cafenelei critice on-line poate fi accesat aici.
_____________
Miercuri, 6 aprilie 2022, ora 18.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR
Călin-Andrei Mihăilescu | Retorică și seducție #6
Vineri, 8 aprilie 2022, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR
Cosmin Ciotloș | Ambreiaj #5
Duminică, 10 aprilie 2022, ora 11.00
pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitată: Irina Rădulescu