Începuturile francofoniei se înscriu în secolul al XIX-lea, dar înțelesul său actual, mult mai complex, vizează existența unui spațiu lingvistic și a unui set de valori împărtășite de țările în care se vorbește franceza, precum și posibilitatea de a realiza schimburi culturale și un dialog al ideilor între aceste țări. Și cum inițiatorii acestui demers au fost oamenii de litere, dar și prin prisma influenței pe care cultura franceză a avut-o asupra limbii, literaturii și culturii române, Muzeul Național Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Institutului Francez din România, vă invită să fiți alături în această zi atât de importantă, în care sărbătorim francofonia și, totodată, valorile europene pe care aceasta le reflectă: pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală și solidaritatea. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Cu această ocazie, MNLR reia un proiect important dedicat artistei Génica Athanasiou de la a cărei naștere se împlinesc, anul acesta, 125 de ani. De origine română, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez, parteneră și muză a lui Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Génica frecventează aceleași cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene. Parcursul ei este revelator pentru o amplă mișcare ce leagă cultural România de Franța atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenice. Expoziția „Génica Athanasiou – parteneră și muză a lui Antonin Artaud”, realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Institutul Francez din România și Mutuelle National des Artists (Paris), va fi vernisată în data de 17 martie 2022, de la ora 17.00, la sediul muzeului din Calea Griviței 64-66, în prezența doamnei Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, și a domnului Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR, și va putea fi vizitată până în 2 aprilie 2022, de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00. Detalii despre expoziție, aici.
Programul evenimentelor la sediul expoziției de bază a MNLR
(Strada Nicolae Crețulescu 8)
■ Ora 10.00 – 18.00
Scriitori francofoni | ghidaje tematice
La sediul expoziției de bază a MNLR, muzeografii vor prezenta, în cadrul ghidajelor tematice, un parcurs inedit al scriitorilor care au vizitat și au locuit în Franța, care au scris și au publicat în limba franceză.
■ Ora 17.00 – 18.00
Video-proiecție a manuscriselor scriitorilor români care au publicat în Franța sau au scris în limba franceză.
O selecție din arhiva MNLR, realizată cu sprijinul Secției Patrimoniu
■ Ora 18.00 – 19.00
Masă rotundă în colaborare cu PEN România
Participă: Paula Romanescu, Doina Ioanid și Bogdan Ghiu
■ Ora 19.00 – 20.00
Lectura actorilor Roxana Guttman, Naomi Guttman și Radu Mateucă. Prezentarea unei selecții din operele, jurnalele și articolele unor personalități culturale precum: Panait Istrati, Paul Goma, Ilarie Voronca, Ana, contesă de Noailles, Elena Văcărescu, Vintilă Horia, Monica Lovinescu, Martha Bibescu, Vladimir Ghika și Alexandru Tzigara-Samurcaș.
Sponsori: Proud to be Romanian și Jidvei
Pentru detalii, vă rugăm să scrieți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau să transmiteți un mesaj pe WhatsApp la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator Cultural, Agenția de Carte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.