Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie 2022 la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național. Invitaţi speciali ai concertului vor fi violonista Simina Croitoru şi violoncelistul Radu Sinaci, cel care este şi semnatarul piesei concertante a serii, ”Rapsodia orientală” (compusă pe teme culese sau compuse de Dimitrie Cantemir şi un cântec vechi modovenesc). De altfel, prima înregistrare a Simfoniei în La major de George Stephănescu, existentă în arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune, este semnată de Filarmonica din Arad condusă de dirijorul ei de la acea vreme, Eliodor Rău. Aşadar, în concertul din 10 februarie 2022, ora 19, de la Palatul Culturii din Arad, orchestra Filarmonicii din Arad dirijată de Daniel Jinga vă invită să ascultaţi ”Uvertura naţională şi Simfonia I” în La major de George Stephănescu care încadrează o piesă prezentată în primă audiţie absolută, ”Rapsodia orientală pentru vioară, violoncel şi orchestră” de Radu Sinaci.
Daniel Jinga – dirijor
Daniel Jinga a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, pe care le-a absolvit în anul 2003. În anul 2004 și-a finalizat cursurile de master în Stilistică Dirijorală – Dirijat Cor Academic ale Universității Naționale de Muzică București iar în anul 2012 i s-a acordat titlul de Doctor în Muzică al aceleiași universități.
Marin Constantin îl numește în anul 2003 dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal”, legitimându-i astfel calitățile dirijorale. Din dorința de a se exprima artistic într-o manieră autentică, părăsește emblematicul „Madrigal” și înființează Corul de Cameră „Accoustic”, împreună cu cei mai valoroși colegi ai generației sale.
În anul 2009 debutează la pupitrul Orchestrei Simfonice București în cadrul spectacolelor-eveniment „Ascultă, Simte, DescOperă” alături de tenorul Vlad Miriță. Acesta este începutul unui lung șir de evenimente pe care le va face în săli importante sau în aer liber alături de vedete din toate genurile muzicale, preferând pentru o perioadă proiectele pop-rock simfonic, musicalul, spațiile neconvenționale și zona experimentală a manifestărilor muzical-artistice.
Din anul 2012 este Maestru de Cor al Operei Naționale București. În paralel, continuă să fie prezent pe scenă ca dirijor, cu o multitudine de orchestre din București sau din țară. În 2015 este numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia” din Târgoviște. În același timp, începe colaborările cu Gheorghe Zamfir și corul „Song”, concretizate în turnee și spectacole-eveniment rămase de referință. În anul 2016 devine dirijor principal al Orchestrei Metropolitane București, la pupitrul căreia susține o serie de gale, producții independente de musical, spectacole-eveniment desfășurate „open air” sau în săli de spectacole emblematice. Este invitat al mai multor orchestra filarmonice din ţară. În ianuarie 2022 dirijează Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti la Expoziţia mondială din Dubai.
În perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020 a fost Director Artistic al Operei Naționale București. Din martie 2021 este manager-director general al Operei Naționale București.