Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Asociația Headsome Communication lansează astăzi, 25 ianuarie 2022, cea de-a doua ediție a proiectul ”Superpovești din București”, un demers care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș. Copiii și adolescenții din capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, în cadrul școlii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, să le „vâneze” în documentele și materialele din spațiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în povești. La începutul toamnei, în perioada 15 august – 4 septembrie 2022, copiii și adolescenții cu vârste între 8 și 18 ani, împărțiți în trei mari categorii de vârstă, sunt așteptați să trimită poveștile lor către organizatori.
Un juriu va evalua poveștile trimise de ei, câștigătorii fiind anunțați pe data de 19 septembrie 2022. Cele mai bune povești vor fi publicate într-un volum colectiv, care va fi lansat în luna decembrie a acestui an. Participarea copiilor la concurs este gratuită.
Proiectul SUPERPOVEȘTI din București a demarat în luna ianuarie a anului 2021. Pe 16 decembrie 2021 a fost lansat primul volum reunind șapte povestiri. Câștigătorii primei ediții a concursului sunt Thea Ilinca Jianu și Mara Miloș de la Liceul Teoretic Național (categoria 8-10 ani), Ioana Alexandra Anastasiu de la Școala Generală 280, Matei Andrei Petrescu de la Colegiul Național „Cantemir Vodă”, Thomas Popescu de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Emil Racoveanu de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” (categoria 11-14 ani) și Bianca Georgiana Maria Borș de la Colegiul Național „Sfântul Sava” (categoria 15-18 ani). Săptămâna aceasta, are loc „Turneul autorilor”: antologia care cuprinde textele laureaților va fi lansată în cele șase școli bucureștene în care învață autorii. Șase evenimente în cadrul cărora autorii se vor întâlni cu colegii lor de școală și vor împărtăși experiența scrierii propriilor povești. Alături de ei vor fi invitați și șase dintre cei mai cunoscuți scriitori pentru copii – Adina Rosetti, Lavinia Braniște, Adina Popescu, Cosmin Perța, Laura Grünberg, precum și îndrăgita tânără autoare Ana Dragomir.
„Pentru mine, una din bucuriile anului trecut a fost reușita proiectului Superpovești din București. Îi felicit din nou pe cei șapte laureați, dragostea lor pentru lectură și scris sperăm să îi «molipsească» pe mulți alți copii și tineri. Se dovedește, iată, că noile generații nu s-au înstrăinat de lectură și învățătură pe cât se vorbește în ziua de azi. Este nevoie doar să fim alături de ei, să-i încurajăm și să le recunoaștem calitățile”, a mărturisit Marieta Seba, directorul general al Companiei de Librării București, organizator al proiectului.
SUPERPOVEȘTI din București, proiect demarat cu sprijinul Ministerului Culturii, este o inițiativă a Companiei de Librării București și a Asociației Headsome Communication, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Primăria București, ARCUB, Muzeul Național al Literaturii Române și Radio România Cultural. Proiectul este susținut de Ministerul Culturii, fiind unul dintre evenimentele care au câștigat finanțare nerambursabilă la cea mai recentă sesiune ACCES.
Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului este Oana Boca Stănescu, manager cultural, președinta Headsome Communication: „Bucureștiul este un șantier narativ complicat și fascinant deopotrivă, care adună laolaltă povești hiper-cunoscute alături de povești «de nișă», povești statuate și povești-mișcătoare ce vin să completeze o istorie. Povești despre misterele Curții Vechi, legende urbane legate de toponimii, anecdote despre personalitățile Bucureștiului, despre personalitățile lumii care au trecut prin București și așa mai departe. Un repertoriu inepuizabil, cu multe povești care merită readuse în actualitate cu ajutorul noilor generații de povestitori”.
Compania de Librării Bucureşti este cea mai importantă rețea de librării care a supraviețuit cu succes după Revoluție. În prezent CLB numără 40 de librării, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei, ele aflându-se într-un proces permanent de modernizare și adaptare la cerințele clienților. De la carte şi manuale şcolare, la produse de papetărie şi jucării, oferta companiei este dintre cele mai bogate.
Asociația Headsome Communication, lansată în 2012, este prima agenție de comunicare din România dedicată exclusiv proiectelor de promovare a lecturii. Agenția are în portofoliu peste 30 de proiecte, multe dintre acestea, de dimensiune internațională.