spot_img

Ce este meditația? 7 moduri în care este înțeleasă de Emmanuel Carrère în cartea-cult autobiografică ”Yoga”

Emmanuel Carrère, unul dintre cei mai străluciți scriitori contemporani nu doar din Franța natală, ci din întreaga lume este practicant al yoga și al meditației de peste trei decenii. Relația sa constantă și specială cu această practică spirituală orientală urma să fie subiectul unei cărți „subtile și hazlii”. Însă, rezultatul a fost cu totul altul – suprinzător poate și pentru autor, dar mai ales pentru toți cei care au citit volumul ”Yoga”, publicat de Editura Trei. Considerat carte-cult și una dintre cele mai tulburătoare confesiuni autobiografice, Yoga este ca o lume în sine, un continent devastat de conflictele istoriei și de lupte interne, pe care însă răsare, dătător de speranță, în fiecare dimineață, soarele. Pornind de la dorința de a scrie despre practica yoga, Emmanuel Carrère le dezvăluie cititorilor un episod de doar doi ani și jumătate din viața sa. Aceștia au însemnat atentatul de la Charlie Hebdo și moartea unui amic de-al său, finalul unei căsnicii, înstrăinarea unei iubiri, o prăbușire în depresie melancolică pe care a trebuit să o trateze patru luni la spital (timp în care a cerut eutanasierea), criza refugiaților și multe alte momente tragice sau dătătoare de speranță, abisuri sau culmi sufletești, experiența iadului în interiorul său, dar și o vreme de 5 secunde cât a întrezărit Paradisul.

Ce este meditația și cel rol are yoga în tot acest peisaj emoțional complex? Yoga „face parte dintre disciplinele orientale care vizează ca prin intermediul corpului, prin exerciții să provoace schimbări la nivelul conștiinței, o expansiune a acesteia, o mai bună cunoaștere a sinelui. Și în consecință, un raport diferit, mai bun, cu sinele și cu lumea”, explică Emmanuel Carrère într-un interviu în premieră în România acordat jurnalistei Alida Mocanu pentru Editura Trei. Indiferent cât de zguduitoare au fost evenimentele prin care a trecut, yoga și meditația au fost prezențe constante în viața scriitorului. Ele au avut rolul de a-l ajuta să devină „un om mai bun — un pic mai puțin ignorant, un pic mai liber, un pic mai iubitor, un pic mai puțin împovărat de propriul ego, postulez că e același lucru. Și încerc să devin un om mai bun pentru că voi deveni astfel un scriitor mai bun”, mărturisește Emmanuel Carrère cu o tulburătoare sinceritate. În Yoga, scriitorul francez oferă mai multe definiții meditației, nu provenite din cărți, ci din experiența sa de viață:

  1. „Meditația este să fii așezat în tăcere, nemișcat”.
  2. „Meditația este tot ceea ce se petrece în conștiință în timpul în care ești așezat în tăcere, nemișcat”.
  3. „Meditația este ivirea înăuntrul sinelui a unui martor care observă vârtejul gândurilor fără să se lase dus de ele”.
  4. „Meditația este descoperirea că ești altceva decât cel care spune întruna: eu! eu! eu!”
  5. „Meditația este când te cufunzi înăuntrul sinelui și sapi tunele, construiești baraje, deschizi noi căi de circulație și provoci nașterea a ceva și ajungi în bolta deschisă”.
  6. „Meditația este când afli în străfunduri o zonă iradiantă și secretă, unde ești bine”.
  7. „Meditația este când te detașezi, nu mai aștepți nimic, nu mai încerci să faci nimic. Meditația este când trăiești în clipa prezentă”.

Tot ce este făcut cu iubire și seriozitate este yoga consideră Emmanuel Carrère, iar scopul ultim al acesteia este pentru el „câștigarea unei profunzimi strategice”, după cum mărturisește în interviul acordat Alidei Mocanu pentru Editura Trei. Scriitorul francez conferă termenului provenit din științele militare o conotație filozofică. În fața agresivității vieții, ca linie de apărare față de tot ce ne-ar putea răni și deturna de la sensul firesc al existenței este nevoie să găsim un loc unde să ne simțim protejați. În viziunea lui Emmanuel Carrère, yoga ne ajută „să regăsim mai mult spațiu să ne retragem în profunzimea noastră față de agresivitatea lumii”.

Interviul acordat de Emmanuel Carrère jurnalistei Alida Mocanu poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube al Editurii Trei.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508