Joi, 18 noiembrie 2021, începând cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Librăriile Humanitas, va alea loc o dezbatere pe marginea volumului ”Oameni şi patrii. Istoriile și geografiile identității”, semnat de Sorin Antohi și Jean-Jacques Askenasy, publicat de curând la editura Polirom. „Cartea are ca punct de plecare viața neurologului Jean-Jacques Askenasy. Născut în Bulgaria, s-a format în Franța și în România, a emigrat la maturitate în Israel, s-a afirmat în toată lumea. Sunt evocate peripeții și topografii transnaționale, identități fluide, schimbări abrupte și conjuncturi dramatice, vremuri tulburi și momente faste, oameni de tot felul, căutări, pierderi, (re)găsiri. Dialogul și «Cuvântul înainte» sondează astfel întregul registru al micii și marii istorii, de la tragic la banal, de la nostalgic la carnavalesc.” (Sorin Antohi); „Cu o inimă de aur și o minte de oțel, Jean-Jacques Askenasy a vindecat suflete pe câteva continente.” (Moshe Idel)
Invitați:
Sorin Antohi
Ovidiu Șimonca
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Studii de engleză, franceză (Iaşi) şi istorie (Paris). A predat la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din Bucureşti; Central European University, Budapesta (unde a fost şi prorector academic, şef de departament, director fondator al Pasts, Inc., Center for Historical Studies) etc.; cercetări la institute de studii avansate (Bielefeld, Stanford, Berlin, Essen, Viena), în alte universităţi şi instituţii. A coordonat proiecte şi reţele de cercetare, colecţii de carte; a fost în conducerea unor instituţii, organisme profesionale (membru în biroul Comitetului Internaţional de Ştiinţe Istorice), publicaţii, fundaţii; a (co)organizat conferinţe, colocvii, seminare, şcoli de vară etc. A publicat între altele cinci volume de autor (unul la Paris), şase de convorbiri, şapte coordonate (unele în colaborare), şapte traduse din franceză şi engleză (cu Mona Antohi). Membru în Academia Europaea. Mai multe la www.sorinantohi.org.
Jean-Jacques Askenasy (n. 1929) este profesor de neurologie la Facultatea de Medicină Sackler şi la Facultatea de Drept Buchmann ale Universităţii din Tel Aviv. A fost elev la Paris şi Craiova, a studiat Medicina la Timişoara şi Cluj, şi-a luat doctoratul la Bucureşti. S-a perfecţionat după emigrare în Israel, New York şi Paris. A părăsit România în 1972, dar revine frecvent aici din anii 1990. Este membru în conducerea a numeroase societăţi internaţionale, comitete editoriale şi asociaţii de profil, a primit decoraţii, premii şi distincţii în mai multe state. Membru de onoare al Academiei Române. Specialist cu reputaţie internaţională, cu o practică clinică vastă (pacienţii săi de toate naţionalităţile şi confesiunile sunt şi oameni săraci, şi milionari; şi militari răniţi, şi preşedinţi de stat etc.) şi o carieră savantă îndelungată, a publicat în cele mai importante reviste medicale, semnând şi numeroase cărţi de biosemiotică, despre somn, creier, violenţă şi conştiinţă, teoria relaţiei cunoaştere-conştiinţă, memorii, publicistică etc. Mai multe la www.Jean-Askenasy.com.