spot_img

”Festivalul Național de Teatru – 2021”. www.fnt.ro

Mâine, 6 noiembrie 2021, începe ”Festivalul Național de Teatru ”. Ediția FNT cu numărul 31 vă așteaptă online și on-air să descoperiți spectacole semnificative ale stagiunii teatrale 2020-2021, producții internaționale de prestigiu, spectacole de teatru radiofonic și un număr impresionant de evenimente care vin să completeze tabloul evoluției scenei românești din ultimul an. Astăzi se împlinesc două luni de la dispariția fulgerătoare a lui Ion Caramitru, care a întristat întreaga lume a teatrului românesc – motiv pentru care există o referire specială asupra unei importante secțiuni din cadrul FNT 31, cea care este dedicată memoriei artistului Ion Caramitru. „In memoriam Ion Caramitru” reunește spectacole filmate pe scenele pe care marele artist a urcat în calitate de actor sau regizor, spectacole de teatru radiofonic al căror protagonist a fost (într-un arc de timp ce se întinde pe o jumătate de veac), o expoziție dedicată, precum și emisiuni de radio și televiziune – mărturii care atestă efervescența fermecătoare a personalității sale, dar și a vizionarului „om al cetății” care a fost Ion Caramitru. 

„A-i păstra memoria vie lui Ion Caramitru este o datorie națională. Pentru că el este un erou al zilelor noastre. Generozitatea lui, tactul, discuțiile… Eu îi datorez ceea ce pot face astăzi, într-o evoluție «umăr la umăr» care se întinde pe o perioadă de 31 de ani. În toți acești ani m-a format, am construit împreună, dar ca să putem construi a trebuit să învățăm alături de el, dar mai ales să înțelegem ce reprezintă cu adevărat spațiul cultural. Viziunea pe care o avea Ion Caramitru se definea permanent ca un culoar posibil pentru cei care vor să lucreze, să muncească… Am construit împreună nu doar structura funcțională a UNITER, ci și manifestările majore destinate publicului: Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP sau FNT – ca să le amintesc doar pe cele mai vizibile. Festivalul Național de Teatru, chiar dacă a purtat, în timp, amprenta selecționerilor și directorilor săi artistici – a avut permanent în fundal sprijinul major și implicarea lui Ion Caramitru. Campania Națională «Artiștii pentru artiști» îi aparține în totalitate. Neobosit, și-a dedicat în ultimii ani energiile în dezvoltarea primului Teatru Național al țării – cel din Capitală, iar asta n-a fost deloc ușor, vă garantez… 

 

În tot acest timp, însă, artistul Ion Caramitru lucra, fără a-și neglija vreodată proiectele, meșteșugul, chiar visele… Arta lui va rămâne în timp, cât pot păstra înregistrările și documentele, o dovadă a măiestriei lui ca actor, ca regizor, ca om de înaltă simțire și cultură. Este de neimaginat câtă forță avea în el… și ți-o transmitea… Nu puteai să rămâi în urma lui… Or, toate aceste lucruri reprezintă pentru noi un drum pe care trebuie să-l continuăm, într-o formă sau alta…

 

Plecarea lui Ion Caramitru lasă un gol imens ale cărui proporţii şi semnificaţii se vor vedea în timp. Abia atunci se va contura amplitudinea personalităţii sale, dimensiunile ei neobişnuite. Abia atunci se va releva dimensiunea reală a pierderii noastre…

Pentru Ion Caramitru – teatrul reprezenta respirația de zi cu zi. Astfel încât e o datorie de onoare ca în această ediție a Festivalului Național de Teatru, când amintirea-i este atât de proaspătă în mințile și sufletele noastre, să îi cinstim memoria cât mai bine cu putință. Secțiunea IN MEMORIAM ION CARAMITRU din FNT 31, cu multitudinea de «exemplificări» – online sau on-air – ale unor momente de vârf din uriașa sa carieră de artist, ar trebui s-o facă cu prisosință.” Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER

 

13 spectacole filmate avându-l ca protagonist pe marele artist, precum și șase emisiuni de televiziune al căror interlocutor a fost Ion Caramitru, vor fi difuzate online, în perioada 6-14 noiembrie, pe portalul www.fnt.ro (programarea acestora se regăsește în documentul atașat).

 

Cât despre Secțiunea on-air a Festivalului Național de Teatru 2021, aceasta vă propune un program complex In memoriam Ion Caramitru, cu spectacole radiofonice și emisiuni publicistice, care întregesc un portret sonor al marelui actor:

 

„Dintre zecile de roluri memorabile, jucate de Ion Caramitru la Teatrul Național Radiofonic, vom difuza la Radio România Cultural: «Marele Gatsby» de Scott Fitzgerald și producția în două părți «Hamlet» de William Shakespeare, strălucită variantă sonoră a spectacolului antologic de pe scena Teatrului Bulandra. 

 

Pe site-ul www.eteatru.ro, colecția Ion Caramitru, https://www.eteatru.ro/#art-index/colectia-ion-caramitru/7421 cuprinde 78 de spectacole reprezentative din cariera sa radiofonică, extrem de bogată și de diversă, acoperind câteva decenii de radiofonie teatrală (1970 – 2020). 

 

Ascultați-l, de asemenea, pe Ion Caramitru, în emisiunile radio:

«Vorba de cultură» (realizator Attila Vizauer) https://www.radioromaniacultural.ro/vorba-de-cultura-invitat-ion-caramitru/,

«Oglinda firii» (realizator Domnica Țundrea), https://www.eteatru.ro/#art-index/colectia-ion-caramitru/7421  

și

«Spectacol@București.ro» (realizator Andreia Bârsan), Ion Caramitru la BucurestiFM ,

în care actorul se dovedește a fi un interlocutor profund și plin de farmec, un spirit superior și un intelectual desăvârșit. Nu pierdeți întâlnirea cu una dintre cele mai admirabile voci din istoria teatrului românesc, pe care o evocăm, într-un gest de reverență și de iubire, peste timp!”

Attila Vizauer – Teatrul Național Radiofonic

 

Vă așteptăm în Festival!

 

FNT 31 / #fnt31

(online, on-air)

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

6-14 noiembrie 2021

 

PRODUCĂTORI:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Televiziunea Română

 

CO-PRODUCĂTOR:  

Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

 

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii

 

PARTENERI:

Institutul Cultural Român

ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru

 

SPONSOR:

Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc

 

PARTENER PRINCIPAL:

MOL România

 

CU SPRIJINUL:

DEDEMAN

 

POWERED BY: 

EUROPA FM

 

PARTENER DE TRADIŢIE:

RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic

 

PARTENER CULTURAL:

Radio RFI România

 

PARTENERI INSTITUŢIONALI: 

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – UNATC

Muzeul Național de Artă al României

Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar București

Teatrul Odeon

 

Teatrul Apollo 111

Teatrul Bulandra

Teatrul Dramaturgilor Români, București

Centrul Replika, București

unteatru

 

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” și Compania „Pinceszínház” de la Szeged

Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

Teatrul Municipal Baia Mare

Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Teatrul Național Cluj-Napoca

Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

Teatrul de Stat Constanța

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Teatrul „Regina Maria” Oradea

Teatrul de Nord Satu Mare – Compania „Mihai Raicu”

Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc

Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

Studio M Sfântu Gheorghe

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Asociația Pro Teatru, Zalău

 

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI: 

Radio Europa Liberă

Deutsche Welle

Theatrescu.com

 

PARTENERI MEDIA:  

Ziarul Metropolis

Teatrul Azi

LiterNet

Scena.ro

 

Harper’s Bazaar

Marie Claire

Femeia

Cosmopolitan

 

Zile și Nopți

Jurnalul.ro

Capital Cultural

 

Daily Magazine

d’E-pîn-geac

bookhub.ro

urban.ro

B-Critic.ro

 

Phoenix Media

 

PARTENER DE MONITORIZARE:

MediaTRUST

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508