spot_img

Constelații diamantine – 135

Suntem precum o frunză în vânt. Și totuși, ființe iubite de PreaBunul Dumnezeu, deși, ni se întâmplă, uneori, să nu vrem a realiza această sfântă binecuvântare. Poate și de aceea, pentru ca să ne maturizăm, PreaÎnaltul ne dăruiește și strălucire, dar ne pune și în fața unor întunecimi, ce par de nepătruns.

 

Și fiecare dintre noi, să recunoaștem, avem parte, în fiecare clipă de câte o fărâmă de strălucire. Dar, pentru a conștientiza acest mare și neprețuit dar, avem nevoie și de câte o experiență care să ne trezească la realitate.

Mi-ar face mare plăcere, ca în acest moment să vorbesc despre străluciri, pentru că întâmpinăm numărul 11/2021, proaspăt și cald al revistei „Constelații diamantine”. În fapt, al 135-lea număr de revistă apărut în cei 12/doisprezece ani de existență!

Despre semnificațiile cifrei „11”, care guvernează acest număr de revistă, nu voi spune niciun cuvințel. Acesta este domeniul, strict, al redactorului-șef, poeta Doina Drăguț.

Acest al 135-lea număr de revistă dăruiește strălucire, prin câteva texte de mare suplețe evocatoare, așezând la loc de frunte eseul d-lui Nicolae Mareș (consilierul nostru editorial), dedicat istoricului Nicolae Iorga, personalitate pe care o evocă, asemenea, și în revista „Minerva” („journal of history and philosophy”, sept. 2021). Așa se explică și prezența câtorva aforisme, semnate de polonezul Stanislav Jerzy Lec (1909-1966).

Acest număr de revistă este echilibrat. Eseul este reprezentat de Ion M. Ungureanu, Galina Martea, Al. Florin Țene, Ionel Popa, d-na Vavila Popovici ajungând, deja, la episodul 30.

Apreciem „corecția” logică, semnată de Marin I. Arcuș, precizând a nu fi prea drastici cu un artist de valoare incontestabilă. În fond, fiecare dintre noi greșim în a noastră viață. Cu sau fără intenție [pandemia asta, și nu numai ea, ne-a înrăit și ne-a înstrăinat… până la inumanitate]!

Dovedesc suplețe versurile semnate de Emil Bucureșteanu, Ionuț Caragea, Ilie Gorjan, Ștefan Radu Mușat. De altfel, redacția primește poezii și din Basarabia – prin Lidia Grosu și Traian Vasilcău; din Italia – prin Camelia Oprița; din SUA – prin Florentin Smarandache și de la Chicago – prin Marin Mihalache.

O poveste catehetică, semnează d-na Angela-Monica Jucan!

Despre Ipocrizie, aflăm mult, prin reflecțiile d-lui N. Grigorie-Lăcrița!

Câteva evocări binemeritate, semnează d-nii Mihai Caba, Ștefan Păun și George Petrovai!

Laura Văceanu, Mircea Tutunaru, Gh. A. Stroia, Valentin Emil Mușat prezintă noi achiziții editoriale!

Ca de obicei, din Anglia, Filip Tudora ne oferă date și ilustrații, despre pictorul elvețian Paul Klee (1879-1940).

După cum lesne ați remarcat, mă dovedesc, de această dată, cam zgârcită în detalii, privind conținutul revistei (și asta poate fi înțeleasă și ca o tactică, de incitare la lectură), pentru că pagina de gardă a revistei face un anunț care tulbură  și îndurerează întreaga tagmă jurnalistică, grupată – sau nu, în jurul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

E vorba de Președintele UZPR, Domnul DORU DINU GLĂVAN.

Ne-a părăsit? Doar fizic. El este printre noi, toți cei care l-am cunoscut și am colaborat cu el.

A murit? Doar trupul. Sufletul său este nemuritor și fi-va supus unei judecăți divine. Așa scrie la Cartea Sfântă!

În fond, și dl. Ion Popescu-Brădiceni ne invită să conștientizăm aceasta, întorcându-ne la Pitagora (p. 26-28), cel care ne atrage atenția: „Și adu-ți aminte că omul sortit e să moară”!

„S-a stins din viață”? O, nu, nu! Nimeni nu se stinge. Viața fiecăruia este limitată. După multă implicare și consum nervos,  Domnul DORU DINU GLĂVAN (7 iunie 1946-31 octombrie 2021) a transformat UZPR într-o Familie frumoasă și cooperantă.   Atunci când dihonia și-a arătat colții, Dl. DORU DINU GLĂVAN a luptat ca UZPR să nu se destrame. A fost purtat prin tribunale, dar a rezistat (și să ne mai mirăm de ce s-a și îmbolnăvit?!). E drept, a avut o echipă devotată în juru-i. Și-atunci, UZPR a crescut, dobândind prestigiu. Și chiar mai mult. Datorită perseverenței sale, UZPR a dobândit statutul de „Uniune de creație de utilitate publică”.

Ei bine, ne întoarcem la Cartea Cărților care glăsuiește așa: „Dacă am primit de la Dumnezeu cele bune, nu vom primi oare și pe cele rele?!” (Cartea lui Iov 2,10).

Priviți-l cât de fericit este alături de cei care l-au sărbătorit la împlinirea vârstei de 75 de ani?

După care, iată, ața s-a rupt. Unele afecțiuni mai vechi au semnalat momentul. Ceea ce numim noi „stingere”, este o Trecere. Doar Domnul Dumnezeu știe când fi-va „trecerea” fiecăruia dintre noi!

Să conștientizăm, Trupul se întoarce la locul din care a fost zămislit ca ființă, iar Sufletul este chemat la Domnul. Așa glăsuiește credința noastră creștin-ortodoxă, și nu ne vom abate, sub niciun motiv, de la acest precept.

Începând din 2 noiembrie 2021, trupul său pământean odihnește într-un mormânt din Cimitirul Iosefin din Calea Șagului, Timișoara.

Dacă vom avea șansa să călătorim la Timișoara, negreșit, îi vom așeza o floare și o luminiță la căpătâi. Dacă nu, la sfânta biserică de care aparținem – un pomelnic, un colăcel și o lumânare, rugându-ne să fie iertat!

În adevăr, „plinătatea lumii este un vârtej / peste care se arcuiește zborul / cu fiecare clipă însumată / într-un întreg nemărginit” – ne șoptește Doina Drăguț, într-un poem pe care îl vom descoperi la pagina 8.

 

* Foto: Președintele nostru, DORU DINU GLĂVAN, sărbătorit, la împlinirea vârstei de 75 de primăveri!

 

Livia Ciupercă/UZPR

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508