Muzeul Municipiului București invită publicul să vadă, începând cu data de 27 octombrie 2021, expoziția de pictură „Margareta Sterian. Realism magic – Ipostaze”. Expoziția va putea fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), și va prezenta, în integralitatea ei, donația oferită MMB în anul 2020 de domnul Mircea Barzuca, executorul testamentar al pictoriței. Alături de cele 50 de picturi oferite recent muzeului, pe simeze se vor afla și câteva dintre picturile și desenele realizate de Margareta Sterian care se află de mai mult timp în patrimoniul Pinacotecii București. Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 27 octombrie – 5 decembrie 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media.
„Margareta Sterian (1897-1992) a fost o personalitate importantă a avangardei românești. A excelat ca pictoriță, dar și ca poetă, scriitoare, traducătoare, graficiană, ceramistă, practicând cu succes și tapiseria. Pictorița s-a implicat activ în al cincilea studiu interdisciplinar de la Drăguș, un eveniment de investigație culturală cu un puternic impact în epocă. Cercetarea de la Drăguș (în Făgăraș) a fost coordonată de marele savant Dimitrie Gusti. Cu o serie de portrete de copii din Drăguș, naturi statice și peisaje, artista a deschis prima sa expoziție personală, în anul 1929.
Treptat, pictorița s-a orientat tot mai clar spre mișcările novatoare. Din anul 1934, Margareta Sterian și-a intensificat seria de participări la expozițiile grupărilor de avangardă, iar în anul 1935 a participat la cea de-a treia expoziție „Contimporanul” împreună cu grupul de pictori români inovatori și alături de artiști străini, nume prestigioase ale momentului: Eugène Berman, Giorgio de Chirico, Léonor Fini, Walter Becker, Philippe Hosiasson, Filippo de Pisis, Pavel Tchélitchew și Léon Zack. Pictorița a rămas în contact cu arta europeană și prin seria sa de călătorii în Anglia, Austria, Danemarca, Elveția, Franța, Norvegia, Suedia în perioada 1929-1931. A călătorit, de asemenea, și în Statele Unite ale Americii.
După instaurarea regimului comunist în România, artista a fost marginalizată pentru o perioadă de timp datorită admirației sale pentru cultura americană dar, după „liberalizarea” parțială a regimurilor comuniste, în anii ’60, Margareta Sterian își continuă cu succes parcursul profesional, expunând în România, dar și la Paris, Praga, Geneva, Düsseldorf, Kiev, Roma, Haga, Tokyo, Moscova sau Leningrad.
Stilistic, opera artistei a fost caracterizată ca aparținând realismului magic, pictorița oscilând între redarea miturilor precreștine, dar și a celor biblice. Întreaga creație a Margaretei Sterian reflectă magistral o parte din parcursul culturii române în secolul XX, aducând în fața privitorilor un întreg spectacol plastic cu o simbolistică aparte, care reflectă perfect o realitate într-o continuă metamorfoză” – a declarat Dr. Elena Olariu, curator al expoziției, director adjunct Secția Artă, Restaurare, Conservare – Muzeul Municipiului București.