spot_img

Noima in Italia

În data de 23.10.2021, de la ora 17:30 va avea loc vernisajul expoziției itinerante ”Wittgenstein 2021”, în spaţiul numit ”Sale del Torrione” de pe strada Via Matteotti, Castelnuovo Rangone, Modena, Italia. Echipa curatorială: Denise Parizek & Laura Rambelli. Colaborarea cu co-curatorul și artistul Laura Rambelli și cu Municipalitatea Castelnuovo ne permite să prezentăm o versiune mai restrânsă a expoziției itinerante.

Artiștii provin din Italia (Laura Rambelli și Stefano Bernardi), din Bulgaria (Mandarina Brausewetter, Valentina Lapcheva, Svetlana Mirceva), din Rusia (Vera Klimentyeva), din România (NOIMA – Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş), Ungaria (Àgnes Hamvas), Germania (Michael Koch), Elveția (Rafael Lippuner) și Austria (Maria Grün, Eva Maria Schartmüller, Hubert Hasler, Robert Reszner, Franz Wassermann), precum și din Mexic (Oscar Cueto) și Japonia (Yukika Kudo).

 

În deschidere artista Laura Rambelli va realiza un performance în Piazza Papa Giovanni XXIII, iar consilierul pentru cultură, Sofia Baldazzini, va susţine un cuvânt în deschidere

 

Internaționalitatea line-up-ului vizează cooperarea transfrontalieră și reprezintă un teren comun în arta contemporană.

Tema Wittgenstein este tratată de artiști la nivel filosofic, tehnic, religios, politic, arhitectural și privat. Majoritatea lucrărilor au fost create special pentru acest proiect expozițional.

Punctul de plecare a fost expoziția WITTGENSTEIN 1918 – 2018 la Haus Wittgenstein din Viena. Alte stații erau centrul cultural din Veliko Tarnovo, Bulgaria în 2019, aq în Budapesta în 2020 înainte de primul blocaj și versiunea digitală a expoziției, care a fost prezentată în vara anului 2020, în mijlocul pandemiei, la Podroom din Belgrad.

Cooperarea cu curatorii și artiștii locali reprezintă o abordare importantă a acestui proiect.

Conform acestei complexități și diversități, pe de o parte, am dori să memorizăm geniul lui Wittgenstein și, pe de altă parte, să infectăm oamenii cu gândurile sale prin vizualizarea artiștilor contemporani.

Genurile variază de la desen, pictură, imprimări de transfer, instalații, filme și instalații sonore. Mai mult, lucrările de artă selectate dau dreptate diversității lui Wittgenstein ca persoană.

 

Textul Curatorial:

 

1921 – 2021
100 de ani de la publicarea Tractatus Logico-Philosophicus


1951 – 2021
70 de ani de la moartea lui Ludwig Wittgenstein

Folosind mijloacele artei contemporane, punem în discuție diverse aspecte ale scrierilor și vieții lui Wittgenstein, referindu-ne astfel la evoluțiile actuale și la utopii imaginate. Wittgenstein era un european entuziast și, în spiritul său, expoziția și artiștii săi călătoresc prin Europa și cooperează cu curatori și artiști locali. Astfel, acest spectacol se adaptează din loc în loc și experimentează o Europă comună.
Dintr-o dată, nimic nu mai este la fel. Granițe închise, libertate de mișcare restricționată, mascare obligatorie și distanță fizică.
Pentru a compensa toate aceste neajunsuri, trebuie să rămânem împreună și mai mult. Acesta este motivul pentru care am reușit în mod colectiv să prezentăm această variantă a WITTGENSTEIN la Castelnuovo, Italia.
Adaptarea, schimbarea și mișcarea stau la baza evoluției.
Wittgenstein a cunoscut multe perioade neobișnuite în viața sa: două războaie mondiale, căderea monarhiei, antisemitismul în creștere, atât o criză economică cât și personală, depresie, moartea fraților săi.
Fie în interiorul sau în afara bulei sociale, el a încercat să se adapteze situației, în ciuda tuturor tendințelor revoluționare. El a introdus metode de predare care ulterior au fost folosite în școlile Waldorf (Steiner). El a intrat în natură cu elevii săi pentru a identifica plante și schelete de animale gătite pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a înțelege structura anatomică.
Împreună cu elevii săi, a dezvoltat primul dicționar școlar, care a devenit ulterior cel standard. În situații de criză, s-a retras în mod repetat în natură, fie singur, fie cu prietenii, și a rătăcit prin țară. Făcând acest lucru, a urmat teza clasică: rătăcește, ridică-ți capul și lasă-ți gândurile să zboare.
În scopuri de contemplare și împământare, el și-a construit o casă din lemn ca refugiu în Skjolden, în Norvegia. Modestia și dragostea lui Wittgenstein pentru natură sunt un punct de origine la fel de mare ca și potopul de imagini din mass-media, cărora cuvintele nu le mai poate da dreptate. Scrierile sale avertizează împotriva pierderii sensului cuvântului vorbit, utilizarea excesivă a abrevierilor și mutilarea limbajului și dezvoltarea analfabetismului parțial.

 

Vernisaj: 23.10.2021, ora 17:30

Locaţia: Sale del Torrione din Via Matteotti, Castelnuovo Rangone, Modena, Italia

Durata expoziţiei: 24.10. – 7. 11. 2021

Artiştii particitanţi: Àgnes Hamvas & Hubert Hasler, Mandarina Brausewetter, Maria Grün, Valentina Lapcheva, Michael Koch, Yukika Kudo, Oscar Cueto, Rafael Lippuner, Stefano Bernardi, Svetlana Mircheva, NOIMA ( Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş) , Eva-Maria Schartmüller, Laura Rambelli, Robert Reszner, Vera Klimentyeva, Franz Wassermann

Echipa curatorială: Denise Parizek & Laura Rambelli

 

Accesul în expoziţie se va face doar pe baza certificatului Green Pass şi mască tip FFP 2. 

Program de vizitare: Sâmbătă 9.30-12; 15.30 -18.30 Duminică 9.30 -12.30; 15.30 -18.30.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508