Marţi, 5 octombrie 2021, începând cu ora 19, în Sala Mare a Palatului „Tinerimea Română” din Bucureşti, va avea loc al nouălea şi ultimul concert din cadrul Turneului Naţional „Oglinzi”, sub egida Asociaţiei Culturale Kitharalogos, ai cărui protagonişti sunt chitaristul Costin Soare (www.costinsoare.com), unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, şi violonistul Valentin Şerban (www.valentinserban.com), concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, recent câştigător al Concursului Internaţional „George Enescu”. Cei doi muzicieni vor cânta, atît „în oglindă”, o serie de lucrări spectaculoase pentru vioară şi chitară de Bartok, Paganini şi Piazzolla (de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani), cât şi lucrări solo de Bach, Tárrega, Sor şi Ysaye. Această întâlnire muzicală prilejuieşte şi lansarea a două albume ale chitaristului Costin Soare, rod a două proiecte distincte: „Oglinzi”, o călătorie sonoră printre cele mai frumoase lucrări pentru chitară din Renaştere până în epoca modernă, un „best of” al turneelor solistice întreprinse în perioada 2017-2019 („De la Bach la Beatles”, „De la Paganini la Piazzolla”, „De la Schubert la Sting”); „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare”, o premieră în peisajul muzical de la noi, un disc care conţine integral muzică contemporană pentru chitară scrisă de compozitori români.
Acest ultim album, cu lucrări inspirate din operele literare omonime de Italo Calvino şi Jorge Luis Borges, reprezintă ajungerea la maturitate a unui proiect unic la noi (proiectul „Musica”), care se desfăşoară de 8 ani la Muzeul Naţional „George Enescu”, de stimulare a compozitorilor importanţi de la noi de a scrie pentru chitară, în cadrul căruia s-au cîntat peste 20 de lucrări în primă audiţie absolută. Costin Soare va călători cu două chitare, prezentând, alături de instrumentul pe care cântă de peste 7 ani, realizat de lutierul Alexandru Marian, o copie după o chitară Torres, lutierul care a pus bazele chitarei moderne la sfârşitul secolului al XIX-lea, un instrument cu o sonoritate aparte care evocă parfumul unei lumi situată la intersecţia epocilor romantică şi modernă.
Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile, conform condiţiilor prezentate mai jos. Concertul va fi transmis live streaming pe www.facebook.com/kitharalogos , pe canalul de youtube al asociaţiei, https://www.youtube.com/channel/UCmiQkoKeIhZBZxiNvGkjcwA şi pe pagina de facebook a Radio România Muzical. Mai multe detalii pe www.costinsoare.com, www.facebook.com/kitharalogos şi www.facebook.com/ValentinSerbanViolinist . Piese de pe cele două albume se pot asculta pe www.costinsoare.com , ca şi pe principalele platforme de streaming.
Intrarea la concert se face pe baza prezentării certificatului verde de vaccinare. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Purtarea corectă a măştii este obligatorie pe întreaga durată a concertului.
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Sponsor principal: Hora S.A., Reghin – Fabrica de instrumente muzicale
Parteneri: Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”, Reghin; Primăria Municipiului Reghin; Primăria Municipiului Sighişoara; Festivalul TAMTAM; Biserica Evanghelică „Sf. Margareta”, Mediaş; Primăria Mediaş; Muzeul Judeţean Mureş; Centrul Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman”, Buzău; Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad; Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătaru”, Vaslui; Consiliul Judeţean Vaslui; Primăria Municipiului Vaslui; Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”.
Parteneri media: Agerpres, RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Trinitas TV, Radio Trinitas, IQ Ads, Smark, Radio Clasic, Book Hub, Liternet.ro, Agenţia de carte, Zi de zi Mureş, Ardeal TV, Radio Son Sighişoara.
Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.
Cu o experienţă de 10 turnee (inter)naţionale la activ (peste 70 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China – în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actriţa Daniela Nane), două CD-uri solo, primul lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.
Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 8 recitaluri peste 20 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună. În prezent, înregistrează primul CD integral cu muzică românească contemporană, „Oraşe imaginare şi fiinţe invizibile”, care va fi lansat în cursul verii 2021.
Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, cu o bursă completă de studii oferită de Associated Board of Royal Schools of Music, iar în perioada 2006 – 2008 studiază în cadrul „programului pentru profesori” la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez. În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică cu menţiunea “Magna cum laudae” pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, lucrând la o nouă ediţie a celor „4 suite pentru lăută” (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.
În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.
Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român.
Valentin Șerban a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.
A început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în orașul său natal (Brașov, România). La începutul educației sale muzicale, Valentin Șerban a luat lecții și a participat la masterclassuri cu violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu.
Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).
A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.